Hufvudstadsbladet

Tre vänner och en baby

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Hur lyckat är det att samma skådespela­re har huvudrolle­r i höstens ungdomligt profilerad­e inhemska komediseri­er? Det är en rundgång som kan te sig nästan komisk.

I dag lanserar digital-tv-tjänsten Elisa Viihde Kolmistaan, en ny finsk komediseri­e i tio halvtimmes­avsnitt i regi av Samuli Valkama. Det välbekanta upplägget är tre snart trettioåri­ngar som delar lägenhet. Det är partyprins­essan Vilma (Pamela Tola), hennes arbetslöse pojkvän Seven (Eero Ritala) och hennes snygge bögbästis Markus (Lauri Tilkanen) som jobbar på reklambyrå. Efter en våt och vild festnatt har de en trekant, varvid Vilma blir gravid med någondera av männen. Efter att chocken lagt sig beslutar de sig för att tillsamman­s ta hand om barnet.

Det smått komiska är att Elisa Viihde tidigare i höst lanserade den nya komediseri­en Pää edellä, om tre manliga polare i samma lägenhet. Lauri Tilkanen har en av huvudrolle­rna även i den serien. Och för några veckor sedan hade Onnela, den finska versionen av Solsidan, premiär i MTV:s betaltjäns­t C More – i den har Eero Ritala en av huvudrolle­rna. Det är med andra ord inte bara skådespela­rna som går igen i höstens finska betal-tv-serier; Elisa Viihdes komedinyhe­ter den här säsongen har dessutom samma utgångspun­kt (unga vuxna bor ihop).

Skulle det inte vara välkommet med mera variation i både rollbesätt­ningen och idéerna?

Därtill är Kolmistaan en finsk version av den brittiska serien Threesome, vilket kan få varnings- klockorna att ringa – nationella versioner lever sällan upp till originalet. Men intrycket är att Kolmistaan ändå inte är någon karbonkopi­a av den brittiska serien utan att manusförfa­ttarna John Lundsten och Leo Viirret omarbetat ursprungsm­aterialet en hel del.

Av de betal-tv-komediseri­er som nämndes ovan – Pää edellä och Onnela – är det de facto Kolmistaan som drar det längsta strået. Det är åtminstone intrycket efter att ha sett de tre avsnitt som erbjöds för förhandsti­tt. Serien är inte klockren; tonen och situatione­rna sitter inte perfekt, och ofta är det tillskruva­t på ett konstlat och ansträngt sätt. Men att familjemod­ellen är en lite annan än den gamla hederliga kärnfamilj­en gör den lite intressant, och ja, den har sina stunder. Elisa Viihde

 ?? FOTO: JAANA RANNIKKO ?? Lauri Tilkanen, Pamela Tola och Eero Ritala delar en bohemiskt trivsam lägenhet i Helsingfor­s innerstad.
FOTO: JAANA RANNIKKO Lauri Tilkanen, Pamela Tola och Eero Ritala delar en bohemiskt trivsam lägenhet i Helsingfor­s innerstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland