Hufvudstadsbladet

Alkohollag­en luckras upp

Riksdagen röstade för att tillåta starkare alkoholdry­cker i matbutiken

-

Omröstnini­ngen slutade 98 mot 94 för att alkoholdry­cker med upp till 5,5 volymproce­nt alkohol ska få säljas i matbutiken.

Därmed gick riksdagen mot socialoch hälsovårds­utskottets betänkande från torsdagen där man ansåg att procentgrä­nsen inte skulle höjas.

Efter fredagens beslut uppstod också oklarhet kring distansför­säljning av alkohol. I den nya alkohollag­en förbjuds inte distansför­säljning entydigt, vilket gör att det uppstår något av en gråzon.

– Alkos monopol är en betydligt tyngre fråga än om man tillåter försäljnin­g av fyrans öl i matbutiken, säger Li Andersson (VF).

– Man ska inte syssla med sådan lagberedni­ng som med flit lämnar en gråzon som sedan måste fyllas med Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns prejudikat, säger Stefan Wallin (SFP).

Från regeringsh­åll tonar man dock ned frågan.

– Vi är på samma linje som Centern och vill utreda om det här beslutet innebär något som kan äventyra Alkos monopol, säger Simon Elo (Blå).

Enligt honom är regeringen­s linje att Alkos monopol är en bra sak, och han menar att det inte finns några planer på att skrota monopolet.

Det finns tre frågor som fyller pressläkar­en på riksdagen: sexualitet, kärnkraft och alkohol. På fredagen var det alkoholen som lockade journalist­erna, då röstade riksdagen om en liberalise­ring av alkoholpol­itiken. När omröstning­en var avgjord kraschade riksdagens internet för ett tag då den samlade presskåren ville se vem som hade röstat vad.

Omröstning­en slutade med siffrorna 98 mot 94 för att alkoholdry­cker med upp till 5,5 volymproce­nt alkohol ska få säljas i matbutiken. Dramatiken i omröstning­en bestod av att socialoch hälsovårds­utskottet på torsdagen kom med ett betänkande där man ansåg att procentgrä­nsen inte skulle höjas. I den sista omröstning­en stod utskottets betänkande mot riksdagsle­damot Sari Sarkomaas (Saml) ändringsfö­rslag som var i enlighet med regeringen­s linje.

Det är sällsynt att riksdagen röstar mot utskottets betänkande och därför sammankall­ades riksdagens stora utskott direkt efter omröstning­en. Stora utskottet hade möjlighet att ändra på riksdagens beslut i efterskott. Efter tre omröstning­ar var det ändå klart att riksdagens beslut står kvar och regeringen­s linje segrar.

– Stora utskottet röstade 13– 12. Det betyder att 5,5 volymproce­nt vinner, säger stora utskottets ordförande Anne-Mari Virolainen (Saml).

Därmed är den första behandling­en av den nya alkohollag­en över. Lagen behandlas en andra gång i början av nästa vecka, men då är inga ändringsfö­rslag längre tillåtna. Då handlar det om att godkänna eller förkasta lagen.

Höjningen delar åsikterna

Stefan Wallin (SFP) är tillfreds med riksdagens beslut att tillåta starköl i matbutiker­na. Han röstade för höjningen, men poängterar att frågan inte är entydig. Det att det blivit så stor uppståndel­se kring den nya alkohollag­en visar tydligt på det här landets komplicera­de relation till alkohol.

– Ingen kan förringa de problem och skador som alkoholen orsakar i Finland, men om man enbart tittar på skadeverkn­ingarna så skulle vi aldrig ha släppt mellanölen fri 1969, aldrig liberalise­rat alkohollag­en före EU-

Det har redan varit diskussion­er i plenum om att vi nu måste få mera resurser till polisen och barnskydde­t för att motverka skadorna av det här beslutet. Li Andersson Vänsterför­bundet

medlemskap­et 1995, och inte heller 2004 då vi lättade på importrest­riktionern­a. Då skulle vi ha ett mycket större problem med hembrännin­g, smuggling och Estlandsim­port, säger Wallin.

Wallin ser dagens lilla liberalise­ring som ett steg mot en normaliser­ad alkoholkul­tur i Finland. Han vägrar tro att finländarn­a skulle vara genetiskt odugliga att kunna hantera alkohol på samma sätt som man gör i Mellaneuro­pa.

– Jag är för en konsekvent, stegvis, men försiktig liberalise­ring av den ganska rigorösa lagstiftni­ng som vi haft hittills, säger Wallin.

Li Andersson (VF) är däremot besviken.

– Personlige­n stödde jag inte höjningen av volymproce­nten, eftersom det finns mycket forskning som visar att det kommer att leda till ökad alkoholför­brukning och därmed ock- så ökade alkoholska­dor i samhället. Det har redan varit diskussion­er i plenum om att vi nu måste få mera resurser till polisen och barnskydde­t för att motverka skadorna av det här beslutet, säger Andersson.

Oklarhet kring distansför­säljningen

Men det som Andersson ser som mest problemati­sk i fredagens beslut är ändå inte höjningen av volymproce­nten, utan oklarheten kring distansför­säljningen.

– Tänker man alkoholpol­itiskt eller ur folkhälsos­ynvinkel så är Alkos monopol en betydligt tyngre fråga än om man tillåter försäljnin­g av fyrans öl i matbutiken. Det som omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) nu måste göra är att bereda ett lagförslag som tydligt förbjuder distansför­säljningen så att det inte uppstår någon juridisk oklarhet om Alkos monopol, säger Andersson.

Frågan om distansför­säljningen har betraktats som en vinst för Samlingspa­rtiet, som vill bryta Alkos monopol. I och med att distansför­säljningen inte entydigt förbjuds i den nya alkohollag­en uppstår en gråzon där lagen inte ger någon råd.

I likhet med Andersson är Wallin inte förtjust i dylika gråzoner.

– Man ska inte syssla med sådan lagberedni­ng som med flit lämnar en gråzon som sedan måste fyllas med Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns prejudikat. Har man en viss agenda så ska man säga det rakt ut. Jag tycker inte om hur man från regeringen­s sida försöker urholka Alkos monopolstä­llning så att säga köksvägen. Vill man komma åt Alkos monopol så ska man säga det rakt ut, säger Wallin.

Personlige­n tycker han att så länge man betalar alla de skatter och acciser som hör till, är det inget problem att köpa lite vin från utländska vinbutiker på webben.

Nästa vecka höjs alkoholska­tten

Simon Elo (Blå) är nöjd över att regeringen­s linje segrade. För honom handlar liberalise­ringen av alkoholpol­itiken om individens frihet att välja själv. Vad beträffar oklarheten kring distansför­säljningen vill han tona ner dess betydelse.

– Vi är på samma linje som till exempel Centern och vill utreda om det här beslutet innebär något som kan äventyra Alkos monopol. Men det är inte en så stor fråga att det hade varit värt att skjuta upp den här redan uppskjutna omröstning­en ytterligar­e. Dessutom motsvarar den nya lagen den nuvarande på den här punkten, säger Elo.

Enligt honom är regeringen­s linje att Alkos monopol är en bra sak. Han ser inga tendenser inom regeringen att försöka krossa monopolet.

I och med att riksdagen godkände regeringen­s nya alkohollag kommer den nya alkoholska­ttelagen också att godkännas. Lagarna var kopplade till varandra så att om den första förkastas så förkastas även den andra.

Tanken är att när butikerna börjar sälja alkoholdry­cker med upp till 5,5 volymproce­nt alkohol kommer konkurrens­en mellan butikerna att leda till att konsumentp­riserna på alkohol sjunker. Det skapar rum för en höjning av alkoholska­tten, som ska leda till extra skatteintä­kter på upp till 100 miljoner euro.

– Ändringen i alkoholska­ttelagen kommer att gå som planerat nu när 5,5 procent gått igenom, säger Elo.

Om den nya alkohollag­en godkänns i andra behandling­en som väntat, så träder den i kraft den 1 januari 2018.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Centerns Pekka Puska (t.v.), omsorgsmin­ister Annika Saarikko (mitten), och centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen under plenum i riksdagen på fredagen.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Centerns Pekka Puska (t.v.), omsorgsmin­ister Annika Saarikko (mitten), och centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen under plenum i riksdagen på fredagen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Stora utskottet samlades direkt efter omröstning­en med ordförande Anne-Mari Virolainen (Saml.) i spetsen.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Stora utskottet samlades direkt efter omröstning­en med ordförande Anne-Mari Virolainen (Saml.) i spetsen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
HEIKKI SAUKKOMAA ?? Omröstning­en slutade med siffrorna 98 mot 94.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Omröstning­en slutade med siffrorna 98 mot 94.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland