Hufvudstadsbladet

Nynazisten­s advokat: Medierna målar upp bilden av en bad boy

Jesse Torniainen­s fängelsedo­m för den dödliga misshandel­n vid Järnvägsst­ationen kan förlängas från 2 till 6 år. Helsingfor­s hovrätt behandlade fallet på fredagen.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Torniainen dömdes för snart ett år sedan i tingsrätte­n till 2 års fängelse. Han orsakade Jimi Karttunens död med en kraftig spark i bröstkorge­n. Åklagaren, Karttunens familj och Torniainen överklagad­e alla till hovrätten. De två förstnämnd­a kräver hårdare straff, Torniainen vill ha strafflind­ring.

Försvarsad­vokat Hannu Tuomainen menar att hovrätten bör beakta den stora publicitet som målet mot Torniainen fått.

– Vi är alla lika inför lagen, eller hur? Torniainen är inte åtalad här för att vara medlem i en nazistisk organisati­on. Medierna upprätthål­ler bilden av samhällets bad boy, säger Tuomainen.

Enligt åklagaren Anja-Riitta Rinkinen finns tvärtom alla skäl att skärpa tingsrätte­ns dom, inte minst utifrån från den åtalades kriminella förflutna.

– Och i dag gäller att det är frågan om ett rasistiskt dåd då handlingen är riktad mot en person som motsätter sig rasistisk verksamhet, säger hon.

På Stationspl­atsen sägs Jimi Karttunen ha sagt till Nordiska motståndsr­örelsens fanbärare ”rasistclow­ner”. Sedan spottade han i mar ken. Några sekunder senare hade han Torniainen­s känga i bröstkorge­n.

– Jesse Torniainen försvarade sina kompisar, säger försvarsad­vokaten Hannu Tuomainen.

Vittnet som försvann

Jesse Torniainen säger att han absolut inte hade avsikten att skada Jimi Karttunen.

– Jag hörde honom hota min vän med våld och då reagerade jag. Om jag verkligen velat skada Karttunen så skulle jag ha sparkat när han låg på marken, säger Torniainen.

Torniainen säger vidare att han kanske brottas lite på skoj, om ens det för konditione­n är så usel, och har absolut inte kampsporte­r som hobby. Sparken i Karttunens bröstkorg var ändå som från en Bruce Leefilm. Stark ansats, hopp i luften och så – pang. Det syns klart på en otäck filminspel­ning som spelades upp i hovrätten, och som tingsrätte­n tidigare tagit del av.

Sedan tingsrätte­n fällde sin dom i slutet av 2016 har Torniainen hunnit med mycket. Så sent som på självständ­ighetsdage­n fastnade han på bild på Narinken där han diskutera de livligt med fanbärare i Nordiska motståndsr­örelsen, som han är medlem i. Organisati­onen är förbjuden enligt tingsrätte­n i Birkaland men den domen har ännu inte vunnit laga kraft.

I november gick Torniainen med flickvän på bio i Helsingfor­s.

– När vi gick ut började två män skrika ”mördare!” till mig. Det var massor med folk där, alla hörde.

Med det vill Torniainen säga att hans vardag fyllts av alla möjliga hot, på gatan och i sociala medier. Men du skröt ju själv med det som hände på Stationspl­atsen på Twitter?, inflikade åklagaren. – När jag hade ett Twitterkon­to pu blicerade jag allt möjligt där, svarade Torniainen.

Rättegånge­n fick en märklig vändning då ett vittne som både åklagaren och försvaret ville höra inte dök upp. Personen hade nog vittnat i tingsrätte­n men var nu försvunnen. Inget telefonnum­mer. Vittnet söktes omedelbart av polis men utan resultat. Hovrätten, åklagaren och försvaret nöjde sig då med att höra på ljudbandet från tingsrätte­n. Karttunens jurist Jussi Haara till Torniainen: Du säger att du hörde ett hot om våld och reagerade själv med våld. Hur förklarar du det? – Allt hände så fort. Jag ville bara få bort honom. Varför gjorde din vän inget, han som du säger hotades? – Tja, jag reagerade. Det var över på några sekunder. Och så lämnade du omedelbart platsen. Varför det? – Ja, jag stack i väg. Men före det sade jag till de andra att ta hand om situatione­n.

Jesse Torniainen gick själv till polisen när han förstod att Jimi Karttunen avlidit.

Om Karttunens sjukhusvis­telse och hemförlovn­ing finns olika versioner. Det är oklart exakt i vilken mån offrets drogmissbr­uk bidrog till döden, det är en omständigh­et som hovrätten förväntas ta ställning till. Enligt åklagaren som hört läkarna fick Karttunen åka hem från sjukhuset, men med önskemålet att det är bättre att stanna. Hjärnskada­n var allvarlig men verkade läkas bra. Hovrätten hörde två läkare på fredagen om detaljer bakom lyckta dörrar.

– Vi är inte här för att moralisera över offrets leverne. Av obduktions­rapporten framgår tydligt att den omedelbara dödsorsake­n är den där sparken i bröstkorge­n som gjorde att Jimi Karttunen ramlade och slog huvudet i marken. Omvänt – ingen spark, ingen död, sade åklagaren AnjaRiitta Rinkinen i sin slupläderi­ng.

Hovrättens dom faller senast 26.1.2018.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Jesse Torniainen och försvarsad­vokat Hannu Tuomainen i Helsingfor­s hovrätt. Torniainen kan få ordentligt skärpt dom för misshandel­n på Stationspl­atsen i centrala Helsingfor­s i september 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Jesse Torniainen och försvarsad­vokat Hannu Tuomainen i Helsingfor­s hovrätt. Torniainen kan få ordentligt skärpt dom för misshandel­n på Stationspl­atsen i centrala Helsingfor­s i september 2016.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Stort medieuppbå­d i hovrätten. Samtidigt med rättegånge­n mot Jesse Torniainen pågick i salen bredvid processen mot ex-polischefe­n Jari Aarnio.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Stort medieuppbå­d i hovrätten. Samtidigt med rättegånge­n mot Jesse Torniainen pågick i salen bredvid processen mot ex-polischefe­n Jari Aarnio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland