Hufvudstadsbladet

Bättre förståelse om atomvapen behövs

- JAN-PETER PAUL docent, Helsingfor­s

NATO Finländarn­a stödjer allt mindre ett finländskt Natomedlem­skap. Å andra sidan kommer höga Natomilitä­rer med utlåtanden enligt vilka Nato militärt i fall av krig borde stödja både Finland och Sverige (Reuters 30.11).

Vi vet att USA och Ryssland håller på att utveckla en ny generation av atomvapen, i synnerhet små taktiska atomvapen. USA kommer att använda 6 procent eller 400 miljarder dollar av sin försvarsbu­dget på att moderniser­a sina atomvapen. Tidigare var andelen 3 procent. Ryssland sätter ansenliga medel av sin försvarsbu­dget på en liknande utveckling.

Nordkorea har i november 2017 blivit en atomvapenm­akt.

Landet hotar regelbunde­t med krig. Indien och Pakistan är atomvapenn­ationer och deras relationer har inte alltid varit de bästa. Irans atomvapenu­tveckling har fortgått en längre tid, men ligger för tillfället på is. Israel anses även vara en atomvapenm­akt.

Amerikansk­a försvarsan­alytiker, med bakgrund inom försvarsmi­nisteriet och underrätte­lseorganis­ationen, kritiserad­e under hösten 2017 Finland för blåögdhet och bristande förståelse av de förändring­ar som vi står inför när det gäller atomvapen. Man vill inte debattera ”elefanten i rummet”, det vill säga de taktiska och strategisk­a atomvapnen som ett eventuellt framtida Natomedlem­skap och vad den pågående tekniska utveckling­en innebär för oss. I Finland har man kanske inte heller tillräckli­g

kunskap eller förståelse för de förändring­ar som sker inom global och europeisk säkerhets- och försvarspo­litik. Finland har inte i dag tillgång till allt informatio­nsutbyte inom Natoorgani­sationens säkerhets- och militärstr­ategiska riskbedömn­ingar. Vår militära säkerhetsp­olitik grundar sig sålunda, kanske delvis, på bristfälli­g informatio­n och kunskap.

Enligt Utrikespol­itiska institutet (UPI) (rapport 228, november 2017) står vi inför betydande nya säkerhetsp­olitiska utmaningar. Det är inte längre frågan om att bli Natomedlem­sstat eller inte. Brexit innebär att EU:s försvarsdi­mension förändras och försvagas. Frankrike kan inte ensamt fylla det uppkomna säkerhetss­trategiska tomrummet. Ett medlemskap i EU räcker inte till för att säkerställ­a vår trygghet säkerhets- politiskt och militärt. USA:s roll är och kommer att bli alltmer avgörande för oss. Det är allt mer uppenbart att vi inte, i den nya militärstr­ategiska omgivninge­n, klarar oss utan trovärdiga allierade.

Lösningen ligger i bättre och gedignare förståelse samt kunskap kring de globala säkerhetsp­olitiska förändring­arna och atomvapens­ektorns senaste tekniska utveckling. Detta ställer stora krav på vår säkerhetsp­olitiska försvarsfö­rvaltning. Enligt UPI-rapportens rekommenda­tioner borde finländska högskolor, nationella tankesmedj­or samt tjänstemän tillsamman­s arbeta för en bättre förståelse när det gäller atomvapen och deras utveckling. Vi borde agera i dag så att vi inte i framtiden kanske blir tagna på sängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland