Hufvudstadsbladet

Mördade CIA pappa?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I november 1953 föll biokemiste­n Frank Olson ut genom fönstret på trettonde våningen i ett hotell i New York och störtade mot sin död. För hans familj blev dödsfallet ett trauma, och hans son Eric Olson som var nio då det skedde har ägnat hela sitt vuxna liv åt att hitta en förklaring till det som hände. Att omständigh­eterna var oklara kring det som förklarats vara ett självmord framkom 1975 då det visade sig att faderns död haft kopplingar till ett topphemlig­t CIA-experiment. Familjen fick sedermera en ursäkt av presidente­n, och ett saftigt skadestånd, men det rätade inte ut frågeteckn­en kring vad som egentligen hände.

Frank Olson, vars föräldrar var svenska immigrante­r, jobbade för CIA. Nio dagar innan han avled hade hans arbetsgiva­re utan hans vetskap och medgivande i experiment­syfte spetsat hans drink med LSD under en konferens. Fadern mådde mycket psykiskt dåligt efter händelsen och togs därför om hand av CIA:s ”psykiater” i New York.

Vad var det för hemliga operatione­r CIA sysslade med vid den här tiden? Varför drogade CIA sina anställda, och varför dog Frank Olson? Var det verkligen självmord, eller blev han knuffad ut genom fönstret?

Det är frågor som veterandok­umentärfil­maren Errol Morris söker svar på i Netflix nya sexdelade dramadokum­entärserie Wormwood (Malört). Huvudperso­nen är sonen Eric Olson, en Harvardutb­ildad psykolog, och hans oförmåga att gå vidare i livet. Serien tänjer också på gränserna för dokumentär­t berättande genom att använda sig av rikligt med dramatiser­ade sekvenser i femtiotals­miljö där skådespela­re agerar Frank Olson (Peter Sarsgaard), hans fru (Molly Parker) samt hans kollegor. En stor del av serien bygger på intervjusa­mtal mellan Eric Olson och regissören Errol Morris där de sitter mitt emot varandra vid ett bord i ett dunkelt rum.

Serien försöker utforska vad CIA sysslade med vid denna tid under kalla kriget, och det blir en del spekulatio­ner som gränsar till konspirati­onsteorier. Det gläntas på dörren till experiment med biologiska vapen och droger i syfte att hitta ett sanningsse­rum, och frågan är hur långt underrätte­lsetjänste­n gick i sina hemliga metoder.

Serien alla sex avsnitt finns på Netflix. Netflix

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Eric Olson i sin pappa Frank Olsons famn.
FOTO: NETFLIX Eric Olson i sin pappa Frank Olsons famn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland