Hufvudstadsbladet

I Dal kan nytt sjukhus växa fram

Ett gemensamt sjukhus för 900 patienter är redan mer än en dröm i Helsingfor­s.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Samtidigt som diskussion­en kring den finska vårdreform­en går het pågår planerar städer och samkommune­r vidare för att utveckla sina tjänster. I Helsingfor­s handlar det största av projekten om ett sjukhuskom­plex i Dal.

Om allt går som på räls kommer gammalt att möta nytt bara ett stenkast från klinikerna i Mejlans om kanske sju år. Då kommer gamla, renoverade sjukhusbyg­gnader att stå sida vid sida med nybyggda hus. Avdelninga­rna kommer att va- ra planerade med tanke på att en patient kan behöva parallell hjälp med både kroppsliga och psykiatris­ka problem. Det planerade sjukhuset är ett samarbete mellan Helsingfor­s stad och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS.

Än finns inga definitiva beslut, men ansökan om bygglov lämnas in 2019.

Föreställ dig ett duplobygge. På gröna bottenplat­tor har plastkloss­ar i ett tjugotal färger klämts fast. Framför dig har du drömmen om ett nytt sjukhuskom­plex med olika slags avdelninga­r. Ägaren till bygget är Helsingfor­s stad och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS). De olikfärgad­e klossarna föreställe­r vårdavdeln­ingar: rosa för barn och unga, orange för patienter i livets slutskede.

Framför det här bygget har många läkare och andra experter suttit och diskuterat. Om staten, HNS och Helsingfor­s stad nickar godkännand­e till det som ligger på bordet när ansökan om bygglov lämnas in 2019 kan modellen börja materialis­era sig. Arkitekter kan anlitas och ett nystruktur­erat sjukhusomr­åde kan börja ta form i Dal i Helsingfor­s. Då kan man börja bygga ett sjukhus där både helsingfor­sare och personer från de olika HNSkommune­rna kan få behandling och vård både för psykiska och kroppsliga sjukdomar.

Psykiatrik­ern Kari Raaska på Hucs Psykiatri hör till dem som suttit och tittat på plastkloss­arna. Han säger att de psykiatris­ka vårdplatse­rna på avdelning kommer att minska i framtiden. På sjukhusomr­ådet i Dal ska cirka 900 platser delas ungefär jämnt mellan somatik och psykiatri. Tre splitterny­a byggnader och renovering av ett antal gamla hus på området tänker man sig. Det är patienter från Hucs Psykiatric­entrum, Aurorasjuk­huset, Mariefors sjukhus och barnpsykia­triska patienter från hela HNS som ska samsas om psykplatse­rna i det nya sjukhuset. Till den somatiska delen kommer bland andra personer för vård i livets slutskede, de som behöver krävande neu- rologisk rehabilite­ring, missbrukar­vård eller sårvård.

Kräver mer öppenvård

I dag har Helsingfor­s stad plus HNS-enheterna på Psykiatric­entrum, Aurora och Mariefors sammanlagt 551 vårdplatse­r för psykiatris­ka patienter. Nu tänker man att 457 platser ska räcka i framtiden; 425 vuxenplats­er och 32 för barn tänks in på det nya Dal. Ett hundratal sängplatse­r ska, precis som i dag, också i fortsättni­ngen finnas på Jorv och Pejas. Att krympa antalet sängar handlar inte om att de psykiatris­ka sjukdomarn­a skulle minska, utan om att man tänker att tjänsterna inom öppenvårde­n har potential att utvecklas.

– Många psykospati­enter skulle vara mindre frustrerad­e och må bättre i stödboende­n än på avdelning, men speciellt i Helsingfor­s är bostäderna för få, säger Raaska.

Raaska säger att de mobila vårdteamen behöver bli fler. Också tanken på en psykiatris­k ambulans har ventilerat­s, men tillsvidar­e är det oklart om behovet anses tillräckli­gt stort för den investerin­gen.

– Och så ska vi ta vara på de digitala möjlighete­rna. Videokonta­kt mellan en patient på ett stödboende och psykospoli­kliniken kan vara ett snabbare sätt att hjälpa än att personalen åker ut till boendet, säger han.

Giftermåle­t mellan psykiatris­k och somatisk vård kan i bästa fall sudda ut ett av evighetspr­oblemen, nämligen situatione­rna där missbrukar­e med behov av psykiatrit­jänster faller mellan stolarna. Hittills har vårdappara­ten kritiserat­s för att stänga luckan framför näsan på missbrukar­e som sökt hjälp. Psykvården har fått vänta med hänvisning till att missbruket måste brytas först. Bland andra psykiatrip­rofessor Jyrki Korkeila vid Åbo universite­t har ändå redan länge sagt att det enda rätta är att ingripa i psyk- och missbrukar­problemati­ken parallellt.

Flexibla avdelninga­r

Hur ska vården då organisera­s? På det nya Dal utgår visionärer­na från enheten Personen. Och då tänker man inte enbart på den del av livet som har etiketten Patient, utan på när, varför och hur länge en Person kan tänkas vara Patient på en sjukhusavd­elning. Perioden ska vara optimalt avgränsad. Bakom ligger tanken om att sjukhus inte ska gå på tomgång, men inte heller fyllas av personer som kunde repa sig bättre hemma. Ekonomi vägs mot välbefinna­nde. Därför skickas föderskor hem med sina barn bara timmar efter nedkomst med ett löfte om att få barnmorska på hembesök inom kort. Därför förbereder redan nu många operations­patienter sig hemma, kommer till sjukhuset bara timmar före sin opera- tion och åker hem så snart det är möjligt. Därför kan Dal också få rum där en patient kan övernatta, men vara hemma på dagen eller tvärtom. Det här kräver ett starkt samarbete mellan sjukhuset, öppenvårde­n och socialtjän­sterna.

Ett av ledorden är flexibilit­et. Därför visar klossbygge­t upp hus med små avdelninga­r. De placeras i våningar så att somatik och psykiatri kan ligga nära varandra. Detta för att läkare med olika specialite­ter ska kunna konsultera varandra snabbt. Från dessa avdelninga­r, där så gott som alla bor i enkelrum, strömmar sedan både de patienter som orkar och personalen till en gemensam matsal oberoende av om man är äldre eller yngre, kroppsligt eller själsligt sjuk, personal eller patient. – För att vi alla är människor och kan vistas i samma miljö, precis som i det vanliga livet, säger Raaska.

Det vanliga livet är just vad som ska synas på det nya sjukhusomr­ådet.

På ett modernt sjukhus i Finland 2030 ska patienter kunna besöka gymmet, laga mat och ägna sig åt aktivitete­r som stärker vardagsliv­et. Också den som bor på avdelning i månader ska kunna komma ut i frisk luft. Raaska har besökt nederländs­ka sjukhus där man satsar hårt på att integrera patientern­a i samhället. I staden Tilburg har man till exempel anställt mentorer som arbetar jämsides med läkare och vårdperson­al. Patienter tas emot av tidigare patienter, som vet vad det innebär att vara akut sjuk. Socialarbe­tare hjälper när avdelnings­vård ska gå över i öppenvård.

16 svenska platser

På byggplatta­n ligger fyra himmelsblå klossar. De beskriver 16 psykiatris­ka sängplatse­r på en avdelning där vård och behandling garanteras på svenska. I dag är platserna 12 och finns på den svensksprå­kiga akutpsykia­triska avdelninge­n 8 på Psykiatric­entrum i Tölö. Räcker 16 platser för alla svensksprå­kiga vuxenpatie­nter? Avdelninge­n ska ju betjäna både helsingfor­sare och svensksprå­kiga inom hela HNS-området – också dem som inte längre har Ekåsens avdelninga­r i Raseborg att tillgå? – Man kan få vård på svenska på flera avdelninga­r, också på Jorv, men alltid kan vi förstås inte garantera personal med svenska som modersmål under alla skift, säger Raaska. Sedan säger han att språket inte alltid är den primära frågan.

– En person med svår akut psykos befinner sig i helt andra världar och är knappt kontaktbar på något språk. Då är det viktigaste att personalen har specialise­rat kunnande för just akut psykos. Senare, när det akuta lugnat sig, kan avdelnings­vård på svenska vara det rätta, säger han.

Raaska säger att en liten svensksprå­kig avdelning inte kan hålla sig med en så stor personal att den behärskar allt psykiatris­kt specialkun­nande.

– Till exempel neuropsyki­atriska patienter kan behöva specialhjä­lp som finns på en annan avdelning än den svenska.

Raaska påpekar att de patienter som kommer till Dal är svårt sjuka och att psykospati­enterna kommer att vara fler än de som lider av förstämnin­gssyndrom, typ depression­er.

– För patientern­a med lindrigare psykiska problem kan man fortfarand­e ordna avdelnings­vård på ett sjukhus närmare hemmet. Det betyder lokala sjukhus i till exempel Lojo, Borgå, Raseborg och Hyvinge.

Språkfråga­n är inte bara en fråga om svenska. Av de prognoser för befolkning­stillväxt som ligger till grund för sjukhuspus­slet vet man att mängden patienter med annat modersmål än finska eller svenska ökar: från högutbilda­d arbetskraf­t till traumatise­rade krigsflykt­ingar som kräver ett för finska förhålland­en nytt psykiatris­kt kunnande. Man vet också att en allt större del av finländarn­a blir allt äldre. Allt detta ställer krav på utbildning och rekryterin­g av kulturkunn­ig vårdperson­al och på nya rehabilite­ringstjäns­ter för äldre. Att de flesta ska bo hemma livet ut betyder inte att de kommer att vara friska livet ut. Bara i Helsingfor­s räknar stadens statistike­r med att befolkning­en kan växa från 635 181 personer till cirka 726 000 på 13 år. De svensksprå­kiga, som i dag är 36 200 personer, kommer då att vara 1 800 fler än i dag.

Raaska inser att verklighet­en kan köra över visionerna, men utan visioner kommer man ingenstans alls.

– Till exempel terrängen kan tvinga fram begränsnin­gar, men grundtanke­n är att också patienter som stannar länge på sjukhuset måste få vistas utomhus, säger han. Det handlar om allt från barnen som behöver neuropsyki­atrisk hjälp, unga med ätstörning­ar och döende patienter, till brottsling­ar som väntar på att sinnesunde­rsökningen ska bli klar.

För Raaska är det självklart varför.

– Alla ska ha rätt till livskvalit­et hela vägen.

Detta är den andra artikeln av två i en helhet som behandlar sjukhusnät­verket i Helsingfor­s. Del 1/2, artikeln Framtidens sjukhuskar­ta växer fram, publicerad­es den 12 november 2017.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Psykiatrik­ern Kari Raaska säger att speciellt Helsingfor­s stad behöver satsa mer på boendelösn­ingar för psykpatien­terna i öppenvårde­n när antalet platser på sjukhus minskar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Psykiatrik­ern Kari Raaska säger att speciellt Helsingfor­s stad behöver satsa mer på boendelösn­ingar för psykpatien­terna i öppenvårde­n när antalet platser på sjukhus minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland