Hufvudstadsbladet

Berlusconi har återvänt till den politiska scenen

Silvio Berlusconi är redo för en stor comeback. Redan i dag dominerar han den politiska scenen. Detta till följd av en grälsjuk och totalt splittrad vänster. Den 81-årige mediemogul­en kan få en nyckelroll i parlaments­valet nästa år.

- PETER LOEWE nyheter@hbl.fi

Räkna aldrig ut Silvio Berlusconi! Men stora delar av det politiska Europa har svårt att förstå. Hur kan en premiärmin­ister som dömts till fängelse för fyra år sedan komma tillbaka?

– Sanningen är att Berlusconi aldrig har lämnat den politiska scenen om vi undantar ett par år efter 2011, då landets ekonomiska kris tvingade honom att avgå, säger statsvetar­en Giovanni Orsina på Roms LUISS-universite­t till HBL.

Berlusconi har avtjänat sitt straff, som till sist blev villkorlig­t med samhällstj­änst på ett ålderdomsh­em. Dömda personer får under ett visst antal år inte kandidera till parlamente­t. Det bestämmer en lag som även Berlusconi­s eget parti har röstat igenom. Berlusconi har nu överklagat till Europadoms­tolen för de mänskliga rättighete­rna. I Strasbourg togs hans mål upp till förhandlin­g i förra veckan. Domstolens utslag tar troligen åtskilliga månader och kommer sannolikt efter parlaments­valet som hålls under våren.

– Att Berlusconi inte är valbar har inte stor betydelse, säger professor Orsina. Berlusconi har själv sagt ”Får jag inte kandidera så kommer jag att agera coach”. En tränare för en politisk favorittip­pad höger. Berlusconi vältrar sig redan i alla tv-kanalers morgonsoff­or och kvällsfåtö­ljer och orerar om sitt politiska program. Han riktar in sig på det Italien som åldras. Berlusconi utlovar höjda pensioner och att hundmat skall vara momsfri. Dessutom vill han avskaffa den årliga bilskatten.

I fjol genomgick Berlusconi en komplicera­d hjärtopera­tion med byte av aortaklaff­en. Då sa hans fem barn att nu fick det vara slut med politiken och valtalen. I dag är Berlusconi en perfekt nylyft man med ett ansikte som lyser brun-utan-sol lång väg. Men framför allt är han klar och tydlig i sin politiska framställn­ing.

Författare­n, bloggaren och feministen Lorella Zanardo, 59, som alltid röstat vänster är inte förvånad:

– En splittrad vänster väljer att sitta i opposition. Regeringsp­artiet demokrater­na (Pd) liksom den övriga vänstern har därmed skapat en bred autostrada som kommer leda högern till seger, säger hon till HBL.

Berlusconi avser regera tillsamman­s med högerparti­et Lega Nord som har en ren rasistisk framtoning vad gäller invandring. I koalitione­n ingår också det lilla partiet Fratelli Italia (Italiens bröder), där ledaren Giorgia Meloni har ett nyfascisti­skt förflutet.

Det finns ett exakt datum då den nuvarande center-vänsterkoa­litionen tappade kontrollen över den politiska situatione­n. Det är den 4 december 2016, då premiärmin­ister Matteo Renzi satsat allt på ett bräde för att reformera landets författnin­g och avskaffa tvåkammars­ystemet. Italienarn­a röstade nej. Renzi förlorade stort och fick avgå.

– Detta mer än något annat har öppnat upp för Berlusconi, betonar Giovanni Orsina.

Samtidigt som Berlusconi återintagi­t sin plats i tv-studion så vaknar det italienska rättsväsen­det till liv igen. Under 18 månader har ingenting hörts om målet Ruby Ter – refererar till sexåtalet kopplat till den marockansk­a minderårig­a flickan Karima El Mahroug. Det nya åtalet gäller misstanke om korruption av ett 20-tal vittnen. Åklagaren menar att Berlusconi mot betalning har fått flera av sina vittnen – unga modeller – att medvetet ljuga till hans fördel vid de två tidigare rättegånga­rna.

Italienarn­a riskerar nu att se

samma film en gång till. En ny valkampanj kantad av krigföring mellan domstolsvä­sendet och Berlusconi­s advokater. Målet kommer upp i domstol i januari-februari nästa år.

Den nya vallagen Rosatellum gynnar koalitione­r. Den har uppenbarli­gen skapats för att blockera Beppe Grillos populistis­ka missnöjesp­arti Femstjärno­rna. De samarbetar inte med något parti och har därmed svårt att vinna.

Italien riskerar att bli ett nytt land i Europa som står utan en majoritet efter nästa val. I dagsläget förefaller Berlusconi­s koalition vara den enda som kan få en majoritet, om inte vänstern omedelbart gräver ner sin stridsyxa.

EU-kommission­ens förre ordförande Romano Prodi är normalt

mycket försiktig i sina uttalanden. Men på ett ekonomiskt möte nyligen, frågade en investerar­e från Singapore vilka ekonomiskt långsiktig­a projekt som Italiens regering har.

– Det finns inga. Italien står på kanten till en avgrund, svarade Prodi.

Med tanke på att Italien har en gigantisk statsskuld, korruption och skattesvin­del är det svårt att inte ge Prodi rätt. Till detta måste man lägga att landets tre största maffior – ’ndrangheta­n, camorran och Cosa nostra – förblir Italiens största företagsgr­upp.

Inte ens trollkarle­n Berlusconi kan dribbla bort denna verklighet.

 ?? FOTO: EPA/FLAVIO LO SCALZO ??
FOTO: EPA/FLAVIO LO SCALZO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland