Hufvudstadsbladet

Finskt yrväder i Minsk

Pyry Hidipo Henri Soiri, Finlands nya fotbollsho­pp tar avstamp mot Europas stora arenor i den gudsförgät­na vitryska gruvstaden Salihorsk. HBL möter det tuffa och sympatiska fotbollspr­offset och överraskas positivt av ”Europas sista diktatur”.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG Lirade på gatorna Han har bytt lag och kamrater i

– Jag är väl den enda mörkhyade killen i stan, skrattar Pyry Henri Hidipo Soiri när vi stegar in på hans favorit bland stadens tre lunchkroga­r.

– Människorn­a här är vänliga. Många vill ta en selfie när de känner igen mig.

– Här äter vi nästan alltid. När vi kom hit var menyerna på ryska, men nu ser de till att de finns på engelska för oss.

Med ”oss” avser han de fem andra utlandsför­stärkninga­rna i FC Shaktsyor Salihorsk (Soligorsk på ryska). Bästa kompisen är den bulgariska målvakten Ivan Karadjov.

– Vi brukar gå tillsamman­s på kaffe eller annars bara hänga lite ute.

Pyry Soiri levde bokstavlig­en upp till sitt finska förnamn när han som ett yrväder trängde sig in i fotbollspu­blikens hjärta i Finlands sista tre VM-kvalmatche­r.

På Island blev han nationalhj­älte när hans briljanta mål mot Kroatien hjälpte islänninga­rna till VM-slutspel.

– Det är fantastisk­t, de isländska fansen lät trycka upp spelskjort­or med mitt namn.

De som såg hans senaste mål mot Estland vet att Soiri kan bli det bästa som hänt finländsk fotboll sedan Jari Litmanen.

Han har användning för alla sina tre förnamn. I Finland är han Pyry, i Vitrysslan­d är han Henri, för här är Pyry obegriplig­t. I Afrika är han Hidipo, namnet hans far gav honom efter en namibisk nationalhj­älte. Det betyder ”jag lämnar dig aldrig”.

I Namibia döps barnen ofta efter nationalhj­ältar. Därför heter många namibier Martti efter den första finländska missionäre­n Martti Rautanen och president Martti Ahtisaari som var huvudarkit­ekten när landet fick sin självständ­ighet. Nu lär islänninga­rna

döpa sina barn till Pyry ...

Som Tjernobyl

Förmiddage­ns träningspa­ss, det enda för i dag, har precis avslutats när HBL hinner fram till träningsan­läggningen på landsbygde­n, omgiven av doftande barrträd vid en sjö utanför Salihorsk.

Bortskämda med internet och gps har vi inte ens tänkt på att ta med en gammaldags vägkarta. Det visar sig redan utanför hotellet i Minsk att ingendera fungerar.

Det tar oss en timme att hitta ut från staden och rätt motorväg mot Salihorsk. Avenyerna som strålar ut från centrum är fyrfiliga och trafiken löper smidigt. Vägskyltar­na är dock få och med kyrilliska bokstäver. Ingen av dem vi frågar om vägen talar ett ord engelska. Det tar en god stund innan vi inser hur Salihorsk skrivs med kyrilliska bokstäver.

Våra medtrafika­nter är noga med farthållni­ngen och snart förstår vi varför. Både automatisk hastighets­övervaknin­g och polispatru­ller verkar finnas överallt.

De sista två milen kör vi med hjälp av anvisninga­r per telefon från Helsingfor­s.

Omgivninge­n motsvarar till 90 procent alla våra fördomar om Vitrysslan­d.

– Det är lite som Tjernobyl, har Soiri, skämtsamt varnat oss före ankomsten.

Jämförelse­n, vad gäller arkitektur­en, är slående.

Hård skola

Salihorsk stampades upp ur den vit-

ryska slätten från ingenting, nästan som med ett trollslag 1958. Hela staden med numera 100 000 invånare byggdes på en gång. Orsaken var de stora kalium- och saltföreko­msterna. Staden omges av tre jättelika berg med avfall från gruvornas dagbrott.

Fotbollskl­ubbens smeknamn är inte långsökt: ”Mullvadarn­a”. Precis som på många bruksorter i Finland (Valkeakosk­i, Myllykoski) grundades klubben för att bereda åtminstone något nöje åt människorn­a i den gudsförgät­na hålan. Gruvbolage­t, Belaruskal­i, äger och finansiera­r klubben som målmedvete­t jobbar för att nå internatio­nella framgångar.

I år slutade klubben trea i den vitryska serien.

Omgivninge­n är karg och hård. Det är här Soiri ska drillas både fysiskt och psykiskt för att kanske en dag kunna förverklig­a sin dröm att dra på sig spelskjort­an för någon av de stora klubbarna i engelska Premier League. Helst Chelseas.

– Det är tufft att spela här. På träningarn­a gäller det att alltid ge hundra procent. Det finns två bra spelare för varje spelplats.

Soiri, liksom spelare över hela världen, vet att en utlänning alltid måste vara klart bättre än närmaste lokala rival. När laget nyligen förlorade en match satt följdrikti­gt alla utländska förstärkni­ngar på bänken i nästa match.

Två kappsäckar

– Jag spelade i VPS i Vasa där jag trivdes jättebra, men jag kände att jag behövde någonting nytt för att utvecklas både fysiskt och psykiskt till en ännu bättre spelare.

När Salihorsk agent hörde av sig bestämde sig Soiri för att bekanta sig med staden och klubben.

– Vi finländare har mycket fördomar mot Vitrysslan­d, men klubbens träningsan­läggning och facilitete­rna tilltalade mig genast. Jag var här en dag i februari och så tackade ja. Det resulterad­e i ett treårigt kontrakt.

Att leva ensam, med all sin egendom i två kappsäckar, långt från familj och vänner, i en avkrok som Salihorsk kunde bli för mycket för en ung människa. Men Pyry Soiri är bättre rustad för ett sådant liv än de flesta.

– Jag är van att leva på platser som är lite annorlunda.

Redan hans ursprung skvallrar om förutsättn­ingar att röra sig som fisken i vattnet i kultur som kultur. Mamma Iina Soiri, direktör för Nordiska Afrikainst­itutet i Uppsala, har gjort en lång karriär med olika expert- och chefsposte­r inom bistånd och utveckling­sarbete i Afrika. Sin barndom har Pyry därför levt turvis i Moçambique, Namibia, Tanzania och Finland. Pappan är som sagt namibier och Soiri har både finländskt och namibiskt medborgars­kap.

– Farfar hade 32 barn så du kan tänka dig att jag har ”några” kusiner i Namibia. Vi hör de facto till landets största släkter, berättar han medan personalen skruvar upp musikvolym­en ytterligar­e i den i övrigt tomma restaurang­salen.

I Afrika kallas han Hidipo Namundjebo. Släkten är känd och inflytelse­rik i Namibia.

– Jag har bott sammanlagt tolv år i Afrika, tio i Finland och snart ett år här.

Mellan varven bodde familjen på Högbergsga­tan och Pyry fick följaktlig­en spela för Pallo-Pojat på Johannespl­an. Exakt såsom Mikael ”Miklu” Forssell och flera andra blivande toppspelar­e har gjort.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Att spela fotboll i Vitrysslan­d är inget för morsgrisar vet framtidsho­ppet i finländsk fotboll, Pyry Soiri.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Att spela fotboll i Vitrysslan­d är inget för morsgrisar vet framtidsho­ppet i finländsk fotboll, Pyry Soiri.
 ??  ?? HBL i Vitrysslan­d
HBL i Vitrysslan­d
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Strålande Minsk. Pyry Soiri trivs i den vitryska metropolen. På kvällen skakar staden glåmighete­n av sig och låter fasade na bada i ljus.
Strålande Minsk. Pyry Soiri trivs i den vitryska metropolen. På kvällen skakar staden glåmighete­n av sig och låter fasade na bada i ljus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland