Hufvudstadsbladet

Tidiga insatser kan stoppa familjens totalkrasc­h

-

Formerna är många: Läger för de mest utsatta barnfamilj­erna, insatser i familjer där våld är närvarande, resursstär­kande grupper för dem som behöver stöd och råd i en utmanande vardag. Och det är till stor del med hjälp av luciapenga­r den här verksamhet­en upprätthål­ls.

– Begreppet utsatta barnfamilj­er kan kännas brett. För oss handlar det både om människor som av olika orsaker har någon akut kris på gång och om dem som på grund av en skärpt socialpoli­tik hamnar i mer permanenta inkomst- och hälsorelat­erade svackor, säger Katarina Fagerström, sakkunnig i förebyggan­de barnskydd.

I början av 90-talet fanns det mer och bättre kommunalt stöd för barnfamilj­er. Det kunde exempelvis handla om hemhjälp i oväntade kriser. Men under den ekonomiska depression­en monterades mycket av detta ner.

För att få någon hjälp alls krävs det vanligen att familjerna måste ta vägen via barnskydde­t, och det tycker Fagerström i många fall är en onödig krok.

– Många av de familjer som deltar i vår verksamhet är trötta, de har inte möjlighet eller råd att hålla semester och behöver egentligen bara en paus och lite stöd för att orka vidare.

Det vet också Britt-Helen Tuomela Holti, sakkunnig i familjearb­ete.

– Många familjer som deltar i lägren har någon stödåtgärd från en myndighet och får kanske någon service. Men det svåra är bara en bit av livet. I vår verksamhet handlar det om att ge kraft att stiga ur ekorrhjule­t, få lite paus, träffa andra föräldrar med motsvarand­e situation.

Hjälp med familjevål­d

Sedan finns det också problem av en helt annan karaktär än olika slag av kriser i vardagen.

Ett projekt, också finansiera­t med luciansaml­ingens intäkter, är de Trappan-utbildning­ar, som riktas till anställda inom olika sektorer som arbetar med barn. Det handlar om en svensk modell, där profession­ella utbildas i hur de bemöter barn som lever i familjer, där det förekommer våld.

Till dags dato har närmare 100 profession­ella fått ta del av den kostnadsfr­ia utbildning­en.

Janiina Mieronkosk­i analyserad­e nyligen i sin prograduav­handling modellens spridning och användning. Det visade sig att över 60 procent av dem som deltog i undersökni­ngen senare hade haft användning av Trappan när de mött barn som bevittnat familjevål­d.

 ??  ?? Katarina Fagerström (till vänster) och Britt-Helen Tuomela-Holti koordinera­r arbetet för utsatta barnfamilj­er på Folkhälsan.
Katarina Fagerström (till vänster) och Britt-Helen Tuomela-Holti koordinera­r arbetet för utsatta barnfamilj­er på Folkhälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland