Hufvudstadsbladet

Kärnkrafts­bygget avancerar trots bristande säkerhetsk­ultur

Fennovoima­s kärnkrafts­bygge i Pyhäjoki rullar vidare, trots uppdagade brister i säkerhetsk­ulturen och upprepade förseninga­r i tidtabelle­n. På Fennovoima­s kontor i Helsingfor­s räknar man med att bygget av reaktorn kan köra i gång 2019.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Kärnkrafts­bygget i Pyhäjoki har överskugga­ts av motgångar och en lång rad osäkerhets­moment. I september i år meddelade Fennovoima att man justerar tidtabelle­n för bygget av reaktorn från 2018 till 2019.

Fennovoima uppger som orsak till förseninge­n att Rosatom har haft svårighete­r att leverera den dokumentat­ion som Strålsäker­hetscentra­len (Stuk) kräver av projektet.

En månad senare påtalade Stuk att projektets nyckelaktö­rer har försummat de säkerhetsf­öreskrifte­r som ställs på kärnkrafts­byggen. Stuks utlåtande ligger som grund för Närings- och arbetsmini­steriets beredning liksom Statsrådet­s föreståend­e beslut om bygglovet.

Enligt Stuk måste projektets ryska organisati­oner förbättra sin säkerhetsk­ultur innan de kan påbörja bygget av den nya reaktorn. Bland andra reaktorns leverantör, Raos Project, och huvudentre­prenören Tita 2 uppfyller inte Stuks krav på säkerheten.

– Utgångsläg­et är fortfarand­e detsamma. Det brister i dokumentat­ionen och säkerhetsk­ulturen. Vi har gett Fennovoima tid att bemöta vårt utlåtande före maj 2018. Det är ju Fennovoima som leder bygget och därmed svarar de också för att säkerheten uppfyller alla finländska kriterier, säger överinspek­tör Pia Oedewald på Stuk.

Det är inte bara säkerhetsf­öreskrifte­rna som vållar problem för Fennovoima. En del av projektets delägare har fått kalla fötter. Keskos dotterbola­g Kestran kiinteistö­palvelut Oy beslöt redan 2014 att dra sig ur Fennovoima. I januari i år beslöt skiljemann­adomstolen att Kestra inte behöver delta i tilläggsfi­nansiering­en av Fennovoima­s kärnkrafts­bygge. I praktiken har Kestra inte lyckats sälja sina aktier till en tredje part, vilket innebär att bolaget fortfarand­e hänger kvar på förtecknin­gen över projektets delägare. Utöver Kestra har även Valio meddelat att bolaget vill avstå från sin andel på 1,4 procent. Ett flertal kommuner, som för tillfället är delägare i Fennovoima, diskuterar även en eventuell sorti.

Kestras och Valios tveksamhet uppvägs av att energibola­get Fortum och byggnadsbo­laget SRV gick med som delägare i Fennovoima med 6,6 respektive 1,8 procents andelar i augusti 2015. Outokumpu har därtill utökat sitt ägande till 14,1 procent.

Den finska regeringen­s principbes­lut förutsätte­r att minst 60 procent av ägarna bör vara finska bolag. Andelen finska delägare i Fennovoima är för tillfället 66 procent medan Rosatom äger den största enskilda andelen som uppgår till 34 procent.

– Keskos beslut påverkar inte projektet eller ägandestru­kturen eftersom Kraftbolag­et SF redan äger 66 procent av aktierna i Fennovoima och därmed tryggar den andel som regeringen­s principbes­lut kräver, säger kommunikat­ionschef Heli Nikula på Fennovoima.

Bygget avancerar

Trots diverse förseninga­r fortsätter bygget i Pyhäjoki med oförminska­t tempo. Enligt Heli Nikula på Fennovoima ska bolaget de närmaste veckorna satsa på muddrings- och sprängning­sarbeten samt bygga fundament för kärnreakto­rns kylvattena­nläggning. Utöver detta ska man också bygga inkvarteri­ng för närmare 1 000 byggnadsar­betare. I december pågår bygget av sex nya bostadshus. Efter årsskiftet tar Fennovoima itu med Titans och Raos Projects kontorsutr­ymmen med tillhörand­e parkerings­platser för omkring 500 personbila­r.

Fennovoima kommer att investera 400 till 500 miljoner euro på att bygga ut det byggnadsbe­stånd som ska omge reaktorn i Pyhäjoki.

– Ifall vi fick Fennovoima­s redogörels­e och all dokumentat­ion om kärnreakto­rns säkerhet på en och samma gång så skulle det ta ungefär 18 månader för oss att göra en grundlig bedömning, säger projektche­f Janne Nevalainen på Stuk.

Fennovoima har underteckn­at ett serviceavt­al med Posiva om slutförvar­ingen av högaktivt avfall men arrangeman­get kräver en skild ansökan liksom Arbets- och näringsmin­isteriets och statsrådet­s välsignels­e. Fennovoima överlämnad­e en miljökonse­kvensbedöm­ning till Arbetsoch näringsmin­isteriet i juni 2016. I bedömninge­n utgår man från att det högaktiva avfallet ska deponeras antingen i Euraåminne eller i Pyhäjoki.

Just nu jobbar det 330 personer på bygget i Pyhäjoki. Enligt Fennovoima har man registrera­t sammanlagt 451 finländska företag i byggets förtecknin­g på samarbetsp­arter. Kärnkrafts­reaktorn förväntas komma i gång med sin elprodukti­on senast år 2024. Reaktorn ska producera omkring 9 terawattim­mar (TWh) elektricit­et per år. Finlands elkonsumti­on 2016 var 85 TWh. Kärnreakto­rns livslängd antas vara 60 år och kärnkraftv­erket beräknas kosta omkring 7 miljarder euro.

 ?? FOTO: PRESSBILD/FENNOVOIMA ?? Fennovoima bygger inkvarteri­ng för närmare tusen byggnadsar­betare och i december pågår bygget av sex nya bostadshus.
FOTO: PRESSBILD/FENNOVOIMA Fennovoima bygger inkvarteri­ng för närmare tusen byggnadsar­betare och i december pågår bygget av sex nya bostadshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland