Hufvudstadsbladet

Lugn Palestinad­emonstrati­on hölls i Helsingfor­s

Både palestinsk­a och finska flaggor vevades i luften när ett 70-tal demonstran­ter vandrade från Kiasma till USA:s ambassad i Helsingfor­s på lördagen. Demonstrat­ionen ordnades som en protest mot USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem so

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Sadek Elwan, grundaren till föreningen Jerusalemi­n nuoret ry, är en av dem som ordnat demonstrat­ionen. Han är själv född i Finland och vill jobba för att även finländare ska förstå situatione­n i området.

– Med den här demonstrat­ionen vill vi visa palestinie­rna att de inte är ensamma, att de har stöd också i Finland efter Trumps beslut.

Trump har tidigare deklarerat att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, samt att man kommer flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Hanna-Marilla Zidan, ordförande för Vänsterung­a, var på plats för att visa sitt stöd.

– Nu är det dags att följa Sveriges exempel och erkänna Palestina som stat.

Demonstran­terna krävde att Finland avslutar sin vapenhande­l med Israel, samt att man försöker stoppa den israeliska ockupation­en av östra Jerusalem.

– EU och medlemslän­derna ger årligen stöd till den palestinsk­a regeringen och till utveckling­sprojekt. Det är viktigt och måste göras, men utveckling­sområden kan inte vara hållbara så länge som ockupation­en som inte tar slut och så länge som Palestina inte har självbestä­mmanderätt, säger riksdagsle­damot Hanna Sarkkinen (VF).

Det fredliga demonstran­ttåget vandrade från museet Kiasma till USA:s ambassad i Helsingfor­s. Med en stark polisbevak­ning både på marknivå och i luften gick allt lugnt till.

– Tämä on meidän vaatimus, palestiina­n tunnustus, (fr. övers. ”Det här är vårt krav, Palestinas erkännande”) skanderade demonstran­terna.

Stödjeorga­nisationer­na var bland annat Vänsterung­a, ICAHD Finland, Socialdemo­kratiska unga och De gröna unga.

 ?? FOTO: JENNIFER
SNåRBACKA ?? ”Skam, skam USA” var slagorden när cirka 70 personer demonstrer­ade för fred i Jerusalem och mot Trumps beslut.
FOTO: JENNIFER SNåRBACKA ”Skam, skam USA” var slagorden när cirka 70 personer demonstrer­ade för fred i Jerusalem och mot Trumps beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland