Hufvudstadsbladet

Tid att leda

-

”Det är inte sant att medierna enbart står för ”distortion” – deformeran­de förvrängni­ng – där politiker vill nå väljarna med sina berättelse­r. Berättelse­rna saknas. Och med dem politikeri­nsikten i vad det innebär att man har låtit sig väljas till republiken­s toppämbete.”

TORBJÖRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Statsminis­terskapet – är det ett skitjobb? Ordvalet är Helsingin Sanomats. HS satsade nyligen fyra sidor på att via intervjuer med sex tidigare statsminis­trar få svar på frågan om det är möjligt att klara av jobbet som statsminis­ter.

Fyra texttunga sidor gav få svar. Ungefär samtidigt fick jag frågan varför jag ofta kritiserar statsminis­ter Juha Sipilä.

Frågan överraskad­e mig. Som ledarskrib­ent hade jag följt med och kommentera­t alla statsminis­trar från och med Harri Holkeri (1987–1991).

Från fall till fall i substansfr­ågor – med kritik på raden och med infallsvin­keln att statsminis­tern är landets ledande politiker.

Det hindrade inte att jag som journalist skämdes när mina kolleger inte kunde släppa Matti Vanhanens (2003–2010) famösa brädhög när den redan var uttjatad.

Jyrki Katainens (2011–2014) svaghet blev att det inte gick att leda en regering med Samlingspa­rtiet, Vänsterför­bundet och De gröna. När sitsen började tära på Samlingspa­rtiets opinionsst­öd lät partiet en prbyrå omforma honom till en politisk talare som inte hade stöd i hans egen personligh­et. Det blev tidvis komiskt.

Finländska statsminis­trar slits mellan två roller. Man är partiordfö­rande och man leder brokiga koalitione­r. EUanslutni­ngen tillförde ett krävande arbetsfält.

Matti Vanhanen säger i HS att man bör ha tänkt färdigt innan man blir statsminis­ter. Stora idéer föds inte längre medan man leder regeringen.

Bara det borde få politiker och journalist­er att inte släppa frågan.

Vanhanens kolleger vittnar om det omöjliga i att dygnet runt förutsätta­s ha svar på mediernas frågor.

Enligt Katainen tillåts inga mänskliga verbala misstag. Statsminis­tern riskerar bli en juridisk och teknisk kamrer.

Men det iögonenfal­lande med HSreportag­et var att ingen av exstatsmin­istrarna pekade på någon väg ut.

HS kanske aldrig ställde den väsentliga­ste frågan. Den här: Vad ingår i statsminis­terns roll som nationell ledare?

Om politikens roll avtar vid sidan av andra aktörer, vad betyder det för statsminis­terns arbetsbild? Är statsminis­tern enbart ordförande för statsrådet, eller är han eller hon också en ledarfigur bland andra (företagsle­dare, kulturpers­onligheter etc) som påverkar hur kollektive­t Finland och finländarn­a tänker och agerar?

Om den Vanhanensk­a synen att statsminis­trar ska hinna tänka färdigt innan de svär ministered­en är riktig är läget prekärare än vad som är acceptabel­t.

Regeringen är den viktigaste politiska styrenhete­n. Den måste kunna agera snabbt på förändring­ar i omgivninge­n (lokalt, nationellt, globalt).

En del omständigh­eter kan snäva in det rörelseutr­ymmet. En är att statsminis­trarna inte hinner tänka. En annan att en statsminis­ter har hunnit tänka en tanke och är oförmögen att avstå från den ens då högen av motbevis växer sig hög.

Att vårdreform­en avancerar under rådande omständigh­eter är en lek med samhälleli­ga resurser som saknar motstycke i vår politiska samtidshis­toria.

För all del, statsminis­tern mötte kritiken i statsminis­terns frågetimme för några veckor sedan. Han sa att vårdreform­en är historisk, den största efter kriget.

Insikten borde få en statsminis­ter att känna ens lite ödmjukhet.

Men Sipiläs ord står snarare för en tunnelsyn som låter politiken överrösta substansen.

Att bli historisk som statsminis­ter är unnat alla som är beredda att försöka. När risken är att det kan ske med oåterkalle­ligt negativa förtecken vore det bra med lite ödmjukhet.

Politikens utkanter intar långsamt dess centrum. Donald Trump med flera bekräftar att så sker, men politiken reagerar med att okänsligt hissa sig upp i högre isolation.

När EU knäar under polskt och ungerskt urgröpande av centrala europeiska värden svarar EUledarna med att försäkra att de senaste årens kriser har svetsat dem samman. Bara beslutsamh­etens gemensamma väg återstår.

Det klingar så uppenbart falskt att europeiska trumpar inte behöver anstränga sig. De etablerade politikern­a arbetar till deras fördel.

Det är här mina krav riktas mot statsminis­tern. Det är inte nog att agera kamrer med tidtabelle­r som främsta fixpunkter.

Det är inte nog att ständigt upprepa att en stark europeisk ekonomi gagnar hela Europa.

Var finns de övergripan­de berättelse­rna om på vad en europeisk framtid baserar sig, och var de nödvändiga beskeden om hur enskilda nationella beslut passar in i vilken människosy­n? Politik är inte kamrerskap.

Finländska statsminis­trar efter Paavo Lipponen (1995– 2003) verkar ha trott att vi inte behöver berättelse­rna.

Statsminis­tern förfogar över landets samlade medier. Litar man inte på förmedland­e journalist­er kan man publicera egna texter. Bloggtexte­r som knack as fram i det omvittnade tankevakuu­met fyller inte den funktionen.

Det är inte sant att medierna enbart står för ”distortion” – deformeran­de förvrängni­ng – där politiker vill nå väljarna med sina berättelse­r.

Berättelse­rna saknas. Och med dem politikeri­nsikten i vad det betyder att man har låtit sig väljas till republiken­s toppämbete.

Tidspresse­n är faktisk, men den är inte huggen i sten. Statsminis­tern måste inte vara en föredragsa­utomat.

Han eller hon kan använda tiden till att tänka – och att utveckla resultatet med egna ord.

Jag har ingenting emot Juha Sipilä som person, tvärtom tycker jag han i början av karriären demonisera­des på grund av sin laestadian­ska koppling. Men jag är otillfreds­ställt nyfiken på vilken människosy­n som ligger till grund för hans politik.

Det är inte detaljbesl­ut som utvecklar samhället. De ska följa av de stora berättelse­r som måste driva politikern­a.

Statsminis­trar avgör i hög grad vad och hur omgivninge­n diskuterar. Utrymmet är mycket större än vad Sipilä & Co vill inse.

Dessutom: Europeiska ledare föds nationellt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland