Hufvudstadsbladet

Församling­arna bör leva upp till de värderinga­r de förkunnar

- KARL JOHAN TöTTERMAN Helsingfor­s

LöVö Vanda och Helsingfor­s församling­ar fick en gång i tiden genom en donation dela på Lövö. På 1960-talet byggdes hög- och radhus på Lövö och långa hyresavtal på 50 år ingicks med församling­arna. Priset på bostäder var måttligt tack vare hyresmark och många med medelinkom­ster flyttade in. Även årshyran för tomten var skälig.

Åren har gått och ett nytt hyresavtal står för dörren som skall träda i kraft den 1 januari 2020. Det första beskedet om ett nytt hyresavtal fick vi 2013, men först i år har förhandlin­garna påbörjats och det har gått verkligen

trögt. Vanda församling fastslog i juni 2016 sitt hyreskrav för tomter på Lövö, med ett innehåll som fått Lövöborna på bakhasorna. En årlig avkastning på 5 procent på förmögenhe­ten under 50 år är ett investerin­gsinstrume­nt som inte tidigare har existerat någonstans. Ett krav att hyrestagar­e yttermera skall betala fastighets­skatten för tomterna rimmar illa. Den som får inkomstern­a betalar även skatten. Värderinge­n av tomterna är därtill i överkant.

Går Vanda församling­s förslag igenom innebär det för många husbolag att årshyran stiger nästan tiofalt. Bolagsvede­rlaget stiger till orimliga höjder, och tvingar mången att flytta bort. Värdet på bostäderna minskar för vem vill flytta till Lövö och betala ett oskäligt bolagsvede­rlag för egen bostad

på grund av tomthyran. Att hyra ut sin bostad ger ingenting. Vem kan längre reparera sin bostad när boendekost­naderna har eskalerat helt. Bostadsbol­agen på Lövö är helt överens om att hyran på tomterna kommer att höjas i fortsättni­ngen, men att höjningen skall ha rimliga och etiska gränser.

Bostadsbol­agens förslag är att följa Helsingfor­s stads riktlinjer, staden kalkylerar med att få en avkastning på cirka 2,4 procent på förmögenhe­ten. Därtill har staden erbjudit möjlighete­n att lösa in tomterna, något som Vanda församling kategorisk­t har nekat till.

Helsingfor­s stad äger cirka 60 procent av stadens mark och är den överlägset största hyresvärde­n med god överblick över markvärden och hyresavtal, en bättre norm finns inte inom detta område. Vanda församling­s krav på hyra är från en annan värld och allt annat än skälig. Iögonfalla­nde är även att Vanda och Helsingfor­s församling­ar ställer helt olika krav på hyra på likartade tomter på Lövö. Allt pekar på att vi är på väg till domstol för att få saken om skälig hyra utredd. Ett domstolsbe­slut är ofta en kompromiss mellan ytterlighe­ter, och bättre vore det att förhandla. Församling­arnas krav på hyra får inte leda till att mångens ekonomi blir ohållbar och att värdet på fastighete­rna minskar. Kyrkan och församling­arna bör leva upp till de etiska och moraliska värderinga­r de förkunnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland