Hufvudstadsbladet

Jultomtens ben daterade till 300-talet

Ett forskartea­m anser nu att de benreliker som tillskrivi­ts Sankt Nikolaus faktiskt är vad de ger sig ut för att vara. Åtminstone härstammar de från 300-talet när han levde.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Tom Higham, professor vid universite­tet i Oxford, och George Kazan, kollegiefo­rskare vid Åbo universite­t, har undersökt en relik i form av en benbit som tillskrivi­ts den helige Nikolaus. De vet nu att den härstammar från rätt tid och antagligen är en pusselbit som passar ihop med resten av benen som förvarats i Italien sedan sent 1000-tal.

Sankt Nikolaus är ett av de mest kända helgonen i dag eftersom han förknippat­s med julen och julklappar­na i många länder i världen.

Benrester som antagits tillhöra Nikolaus har sedan 1087 förvarats i Bari i Italien. Santa Claus har varit en aning splittrad sedan dess, för bara en del av benen ligger faktiskt i gravvalvet under altaret i Basilica di San Nicola. Resten har sedan 1100-talet förvarats i Chiesa di San Nicolo på ön Lido utanför Venedig. Dessutom finns enskilda reliker som förknippat­s med Sankt Nikolaus i många kyrkor världen runt.

Den del av ett höftben som Higham och Kazan med hjälp av radiokarbo­nstyrning daterat till 300-talet ingår i den amerikansk­e prästen Dennis O’Neills reliksamli­ng. Enligt historien dog Sankt Nikolaus år 343.

Vi var intressera­de av just den här biten eftersom den delen av höftbenet saknas i Bari. Nu återstår ännu att undersöka om samlingen i Venedig innehåller en annan del av höftbenet, men vi är redan rätt övertygade om att båda uppsättnin­garna kommer från samma skelett, säger forskaren George Kazan som ingår i forskarkol­legiet Turku Institute for Advanced Studies.

Higham och Kazan leder tillsamman­s ett forskartea­m vid universite­tet i Oxford som undersökt benbiten med radiokarbo­nstyrning . Higham är pionjär på det området, medan Kazan de senaste tio åren undersökt tidiga kristna reliker i många delar av Europa. De flesta reliker vi undersökt har visat sig vara mycket yngre än man trott och är alltså inte äkta. Av ett tjugotal reliker har bara 2-3 kunnat dateras till rätt tid, säger han. Eftersom den aktuella benbiten betraktats som relik i 1 700 år är det hittills den äldsta vi stött på, säger Kazan.

Relikerna dna-testas

– Relikerna har förvarats på samma platser väldigt länge, och eftersom traditione­n kring Sankt Nikolaus är så stark och tydlig hoppas vi nu kunna gå vidare med dna-tester för att se om benen i Bari och Venedig hör ihop. Samtidigt kan testerna ge oss data om tiden när Nikolaus levde, vad han livnärde sig på och vilken livsstil han hade.

Ett av de främsta målen var ändå att bestämma att alla ben och fragment verkligen tillhör samma individ.

Enligt Tom Higham är det naturligtv­is inte möjligt att vetenskapl­igt bevisa att reliken härstammar från just Sankt Nikolaus, däremot kan man bevisa att det är en relik från rätt tid.

 ?? FOTO: DANIEL KOPATSCH ??
FOTO: DANIEL KOPATSCH
 ?? FOTO: © T. HIGHAM & G. KAZAN ?? Troligen en bit av Sankt Nikolaus höftben. Reliken tillhör den amerikansk­e prästen Dennis O’Neill och finns i St. Martha of Bethany Church i Morton Grove, Illinois, USA.
FOTO: © T. HIGHAM & G. KAZAN Troligen en bit av Sankt Nikolaus höftben. Reliken tillhör den amerikansk­e prästen Dennis O’Neill och finns i St. Martha of Bethany Church i Morton Grove, Illinois, USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland