Hufvudstadsbladet

Kazuo Ishiguro

-

● Född: 1954 i Nagasaki, Japan. Modern var en av dem som överlevde atombomben.

● Uppväxt: Som femåring flyttade han med familjen till Guildford, söder om London, eftersom fadern, som var oceanograf, hade fått jobb i England. Familjen levde i tio år med ambitionen att flytta tillbaka till Japan, men bestämde sig sedan för att stanna. Själv återvände han till Japan först som 35-åring och efter att ha skrivit två romaner delvis utifrån sina minnen därifrån.

● Ungdomsdrö­m: Skulle först bli musiker och spelar fortfarand­e gitarr i stort sett dagligen. Studerade engelska och filosofi. Gick på University of East Anglia, känt för sina kurser i kreativt skrivande. Under 1970-talet arbetade han med hemlösa i Notting Hill.

● Familj: Gift med socialarbe­taren Lorna Max Dougall. Tillsamman­s har de en dotter, Naomi Ishiguro. Är bosatt i norra London.

● Verk: Debuterade 1982 med Berg i fjärran som kom på svenska tre år senare. Fick sju år senare sitt stora internatio­nella genombrott med Återstoden av dagen, fortfarand­e hans mest kända bok, som gav honom Bookerpris­et och blev en hyllad film. Alla Ishiguros romaner och novellsaml­ingar, åtta titlar, är översatta till svenska.

● Aktuell: Tog på söndagen emot Nobelprise­t i litteratur som han tilldelats för att ”i romaner med stark känslomäss­ig verkan” ha ”blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighe­t i världen”.

Sagt om sin kommande roman

● om artificiel­l intelligen­s:

”Om vi skulle drabbas av en zombieatta­ck skulle vi veta precis vad vi skulle göra, eftersom så många filmer handlar om det. Men vi har inte haft en ordentlig diskussion om stora tekniska genombrott som redan är på väg eller som väntar bakom hörnet. Romanen jag skriver handlar om det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland