Hufvudstadsbladet

Okänd soulförmåg­a med stilig cover som visitkort

Brittiska Zara McFarlane är ett fynd i souljazz-skrået, menar Ralf Sandell.

- RALF SANDELL kultur@ksfmedia.fi

Zara McFarlane

Arise (Brownswood Recordings)

Det här har jag sagt förr och jag upprepar det gärna: en bra cover är ingenting att underskatt­a. En lyckad nyversion av en gammal goding kan vara till hjälp för lyssnaren att få ett grepp om en okänd artist.

För att ta ett konkret exempel: kanske hade jag aldrig upptäckt ett av mina senare tiders fynd, brittiska Zara McFarlane, om jag inte i skivaffäre­n lystrat extra till hennes ytterst finstämda version av The Congos roots-reggaeklas­siker Fisherman, en av mina favoritlåt­ar alla kategorier.

Förutom att hon lyckas förmedla sin egen personligh­et och stil i tolkningen, avslöjar valet av cover också någonting väsentligt om Zara McFarlane som en uttrycklig­en brittisk sångerska. Det hörs att London är hennes hemstad och att rötterna finns i Jamaika.

Inte för att det låter som reggae på det där mest typiska sättet. Snarare är det något i känslan som förmedlas, en känsla för afro-karibiska rytmer och tung, dubbig bas. Hon låter till exempel inte som en typisk afroamerik­ansk soulartist.

Arise, utgiven i höst, är McFarlanes andra album. Frånsett nämnda Fisherman, har hon skrivit det mesta av det övriga materialet själv och låtarna håller utan vidare mycket jämnhög standard.

Men vid en första bekantskap är det å ena sidan just igenkännin­gsfaktorn i Fisherman, å andra sidan det som sångaren lyckas göra med sin version, som utgör skillnaden.

Efter några genomlyssn­ingar stiger ytterligar­e till exempel det militant dubbiga singelsläp­pet Fussin’ Fightin’ och Silhoutte fram som särskilda favoriter. Den sistnämnda en, vacker, nästintill- instrument­al, som byggs långsamt upp med spännande basklarine­ttblås av Shabaka Hutchings, medan sången kommer in först på slutet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland