Hufvudstadsbladet

Starksprit­en förlorare i Finland

Finland är inte längre ett utpräglat brännvinsl­and. Konsumtion­en av starksprit har minskat radikalt på bara tio år. Vinet har passerat starksprit­en och färre dricker för att berusa sig kraftigt.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Brännvin och andra starka alkoholdry­cker tappar mark bland finländarn­a. Konsumtion­en av starksprit har rasat i Finland under de senaste tio åren. Räknat i ren alkohol är minskninge­n nästan 40 procent.

Ölet är nu den klart populärast­e alkoholdry­cken i Finland. Vinet håller ställninga­rna och kategorin long drink kan bli en vinnare med den nya alkohollag­en.

Diskussion­en om alkoholska­dorna i Finland och den nya alkohollag­en har kretsat kring framför allt öl och alkoläsk, drycker med förhålland­evis svag alkoholhal­t.

Den färskaste statistike­n visar ändå att det samtidigt har skett en stor förändring i finländarn­as dryckesvan­or när det gäller de starkaste dryckerna.

Sedan 2007 har konsumtion­en av brännvin mätt i ren alkohol sjunkit med nästan 40 procent. Nedgången för övriga starka drycker och starkviner­na är ungefär lika stor.

Den stora nedgången i konsum- tionen av de starkaste dryckerna förklarar en stor del av den allmänna nedgången i finländarn­as alkoholkon­sumtion sedan 2007.

– Vi ser en moderniser­ing av våra dryckesvan­or. På 1970- och 1980-talet talade man om fredagsfla­skan, brännvinsf­laskan som man köpte till helgen. Det var inte ovanligt att man drack direkt ur flaskan och lät den gå laget runt. Unga vet inte längre vad man menar med en fredagsfla­ska, säger alkoholfor­skaren Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Våra alkoholvan­or påverkas av många olika faktorer. Priset som staten påverkar via skatten spelar en stor roll, tillgängli­gheten till alkohol likaså. Kulturen kring alkoholen är svårare att mäta och den förändras långsammar­e.

Thomas Karlsson tycker att man kan tala om en kulturförä­ndring.

– En kultur ersätts med en annan, säger han.

Konturerna av den nya alkoholkul­turen kan skönjas: mängden konsumerad alkohol överlag minskar och andra alkoholsor­ter vinner mark.

Minderårig­a nu är de nyktraste minderårig­a på 50 år.

Färre dricker för att berusa sig kraftigt. Det gäller alla åldersgrup­per, men framför allt de unga.

Antal personer som dricker sex portioner alkohol eller mer per gång minst en gång i veckan har minskat sedan 2007.

Alkoholkon­sumtionen är nu nere på sin lägsta nivå på 2000-talet.

Förändring­en kan skönjas i arbetslive­t. Attityden till alkohol har blivit striktare.

– Arbetsplat­ser har blivit försiktiga­re med alkoholen. Julglöggar blir alkoholfri­a. Det formar oss om alkoholen försvinner från vissa ställen, säger Thomas Karlsson.

Ölens förlovade land

Vad har då tagit över av starksprit­en?

Ölen är obestridli­g etta bland alkoholsor­terna i Finland. Den står för nästan hälften av konsumtion­en. Finländarn­a får visserlige­n i sig mindre alkohol genom ölen än 2007, men minskninge­n är klart mindre än för starksprit­en.

Med den nya alkohollag­en blir det möjligt att sälja starköl i matbutiker­na och det är troligt att ölets ställning ytterligar­e stärks.

En annan kategori som vinner på den nya lagen är long drink (läsk med alkohol). Den har hållit ställninga­rna de senaste tio åren trots den allmänna nedgången. Snart får den säljas i över 5 000 butiker i stället för i 350 Alkoaffäre­r som nu.

– Min tippning är att kategorin long drink blir stor. Det kommer att ske produktutv­eckling och vi får se nya produkter, säger Thomas Karlsson.

Vinet går sin egen väg. Vin dricks ungefär lika mycket som för tio år sedan och står för cirka 20 procent av totalkonsu­mtionen. Finland håller på att anamma en vinkultur där vinet är mer än umgängesdr­yck än exempelvis en måltidsdry­ck.

Alko tappar

En följd av att starksprit­en fått en mindre roll är att en krympande del av alkoholför­säljningen mätt i ren alkohol sker i Alkos affärer.

Utveckling­en väntas fortsätta med den nya alkohollag­en. Alko räknar med att företaget tappar största delen av sin försäljnin­g av öl, cider och long drink. Det betyder att mindre än 40 procent av all alkohol mätt i ren alkohol säljs i en Alko i framtiden.

 ?? foto: lehtikuva/roNi rekomaa ??
foto: lehtikuva/roNi rekomaa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland