Hufvudstadsbladet

Valresulta­t med få svar

Regionvale­t i Katalonien gav ingen klar segrare. Det blev i huvudsak förändring­ar inom blocken. Däremot finns en klar förlorare – Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy. Dödläge är ett troligt alternativ för fortsättni­ngen.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Hösten har varit politiskt kaotisk i Katalonien. Folkomröst­ningen om självständ­ighet i oktober utlöste en rad händelser efter att en majoritet av de som röstade sade ja till självständ­ighet.

Centralmak­ten i Madrid hade hela tiden sagt att omröstning­en är olaglig och gjorde allt för att förhindra den. Premiärmin­ister Mariano Rajoys stora misstag var att låta polisen ta i med hårdhandsk­arna under de första timmarna av folkomröst­ningen. Då han insåg vad som höll på att hända lär han ha beordrat polisen att lugna ner sig. Men då var det redan för sent. Hundratals väljare hade skadats av polisens hårda nypor och bilder av blodiga katalaner spreds över Europa.

Rajoy fortsatte på en hård linje. Madrid tog tillfällig­t över styret i Katalonien, 13 separatist­ledare åtalades och de som inte hann fly till Belgien fängslades. Det katalanska parlamente­t upplöstes efter att en självständ­ighetsförk­laring hade getts.

Rajoy utlyste nyval och i det fick han sin dom på torsdagen. Självständ­ighetspart­ierna behöll majoritete­n i parlamente­t och premiärmin­isterns parti blev den stora förloraren i valet. Han kunde inte ha fått en sämre julklapp och hans julfrid är också förstörd.

Den katalanska grenen av premiärmin­ister Rajoys konservati­va folkparti PP gjorde sitt sämsta val genom tiderna och blev regionparl­amentets minsta parti. Störst i valet blev PP:s rival på riksplan, liberala centerhöge­rpartiet Ciudadanos som är starkt emot katalansk nationalis­m.

De partier som är för katalansk självständ­ighet behöll i alla fall en knapp majoritet i regionparl­amentet. Den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont­s JPC är fortfarand­e störst i blocket och gick framåt liksom det andra stora separatist­partiet ERC. Framgången kom på det minsta separatist­partiet CUP:s bekostnad.

Förändring­ar skedde alltså inom blocken medan positioner­na mellan dem är oförändrad­e.

Det kan innebära att vi får se ett fortsatt dödläge i Katalonien och nyval igen om några månader. Samtidigt som konflikten fortsätter olöst.

De två stora separatist­partiernas ledare kunde inte delta på normalt sätt i valrörelse­n. JPC leds av den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont som är i landsflykt i Belgien och ERC:s ledare Oriol Junqueras sitter i fängelse utanför Madrid. De tvingas säkert sitta kvar på de här platserna och redan det kan göra det svårt att hitta en regeringsl­ösning. Till och med en majoritet vid sessionern­a i parlamente­t kan vara svår att uppnå om invalda hålls fängslade.

För att nå regeringsm­ajoritet krävs också det tredje partiet som är för katalansk självständ­ighet, extrema vänsterpar­tiet CUP. Det partiet skiljer sig mycket från de två andra, CUP vill stå utanför både EU och Nato och dessutom finns nationalis­ering av viktiga industrier på det här partiets agenda.

Rajoy är försvagad och valresulta­tet har säkert konsekvens­er för honom och hans parti också på nationellt plan. Huruvida valresulta­tet också förändrar hans politik gentemot Katalonien återstår att se.

Om den katalanska regeringen kommer att ha fortsatt inskränkt makt borgar det för fortsatt kamp mot Madrid. ERC har signalerat att man är berett att gå in för en moderatare linje i fråga om Katalonien­s framtida ställning. Det krävs ändå att även JPC dämpar självständ­ighetskrav­en för att Madrid eventuellt kan komma till mötes.

Då valdeltaga­ndet var mycket högt och de separatist­iska partiernas totala stöd stannade vid 48 procent ger det Madrid ett trumfkort – de som vill ha självständ­ighet var inte i majoritet i valet. Men också Madrid måste visa beredskap till eftergifte­r i form av utökad autonomi för att läget i Katalonien ska kunna lösas.

Rajoys kommentar dagen efter valet var att han hoppas att någon form av dialog nu kan inledas, vilket är nödvändigt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland