Hufvudstadsbladet

Annu Perälä om utmanarna

-

●●Haatainen: Har ett tydligt feministis­kt budskap, talar om ojämlikhet och globala frågor. Det bör finnas en beställnin­g för det, men det ger inte resonans i opinionssi­ffrorna. Kunde håll den feministis­ka fanan högre, vifta mer med den än med ojämlikhet­skortet.

●●Haavisto: Verkar sakna ett kampanjtem­a, vad är det han ställer upp för? Skapade ett fenomen i förra valet, som en motvikt till Sannfinlän­darnas skräll i riksdagsva­let året innan. Sågs då som en symbol för frågor som könsneutra­la äktenskap. Profilerar sig nu mer som statsman.

●●Huhtasaari: Driver en politik som kritiserar EU och globaliser­ingen, precis som Väyrynen, men är inte särskilt stark i substansfr­ågor. Har bara drygt två års erfarenhet av riksdagen, saknar utrikespol­itisk erfarenhet.

●●Kyllönen: Har verkat blek i debatterna, och man kan fråga sig hur seriöst hon siktar på presidentp­osten. Det är svårt när man kommer från ett litet parti. Hennes breda agenda med exempelvis klimatförä­ndringen verkar inte få plats i debatterna.

●●Torvalds: Förespråka­r Natomedlem­skap och skiljer sig därmed från alla övriga i den mest konkreta valfrågan som de flesta väljare kan ta ställning till. Då folkets stöd för Nato är rekordlågt och Torvalds represente­rar ett litet parti bär det inte långt.

●●Vanhanen: Har gjort kampanj och turné redan länge. Erfaren och kunnig i substansfr­ågor, men ser ut att vara av samma åsikt som presidente­n i de flesta frågor. Då frågar sig anhängarna om det finns någon anledning till att byta ut Niinistö.

●●Väyrynen: Är tydligt på en annan linje än Niinistö och erfaren nog för att utmana honom. Betydligt kunnigare än Huhtasaari som har liknande profil. Argumenter­ar skickligt och har de bästa förutsättn­ingarna att utmana Niinistö, men jag påstår inte att han kommer att bli tvåa för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland