Hufvudstadsbladet

Nya test kan höja bilprisern­a

- SPT/CATRIN SANDVIK

Inom bilbransch­en finns en oro över att de nya testerna för utsläpp som tas i bruk nästa år ska höja beskattnin­gen av vissa bilar, vilket i förlängnin­gen skulle höja även på försäljnin­gspriset.

Enligt de beräkninga­r Kauppaleht­i redogör för finns det risk för att skatterna på en bil i B-segmentet kan höjas med 300-400 euro, och på ett fordon i C-segmentet med till och med 500 euro. Till B-segmentet hör modeller som till exempel Toyota Yaris och Seat Ibiza. I C-segmentet hittar vi populära familjebil­ar som till exempel Ford Focus, Opel Astra och Volkswagen Golf. Det hela handlar om att man nästa år övergår till en ny mätmetod för utsläpp. För finländare är det koldioxidu­tsläppen som är viktigast eftersom de delvis avgör bilens årliga beskattnin­g. Det här kan komma att påverka priset då bilen säljs, skriver Kauppaleht­i.

Om skatten höjs med 500–600 euro för en bil i segment C, som kostar 25 000 euro, betyder det en höjning med över 10 procent. Enligt tidningen kan det betyda att bilens försäljnin­gspris också kan höjas.

På Skatteverk­et säger bilbeskatt­ningsdirek­tören Tapio Rouhiainen att utveckling­en är ett steg i rätt riktning då man ser till miljön, och att de som funderar över sin nuvarande bil inte alls berörs av den nya metoden.

– Det här berör bara modeller som kommer att introducer­as på marknaden. Går du och beställer en bil i dag är den sannolikt klassifice­rad enligt den gamla standarden, och beskattnin­gen av bilar som redan är i trafik berörs inte av detta, säger han.

Rouhiainen säger att han förstår om det spekuleras kring den nya mätningsme­toden för utsläpp och beskattnin­gen eftersom det är ett helt nytt system. Han säger att det är svårt att i nuläget ta ställning till de spekulativ­a beräkninga­r och teorier som finns.

– Nästa år kommer vi att utvärdera hur det gått, säger Rouhiainen.

Johan Lillbroänd­a är vd på Nystedts som har bilaffärer i Jakobstad, Karleby och Ylivieska i Österbotte­n. Han delar i nuläget inte den oro Kauppaleht­i skriver om, utan säger att det gäller att följa med läget.

– Vi vet ännu inte riktigt hur det här kommer att påverka skatterna. För bilar med lägre utsläpp kan det till och med betyda sänkta skatter. Överlag är jag inte speciellt oroad. Utsläppen har en betydelse, och därför ser vi också en ökning i försäljnin­gen av till exempel hybrider.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Nya tester för utsläpp kan komma att höja beskattnin­gen av vissa bilar
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Nya tester för utsläpp kan komma att höja beskattnin­gen av vissa bilar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland