Hufvudstadsbladet

Yrkeshögsk­olan Novia inleder penningins­amling

Yrkeshögsk­olan Novia utnyttjar möjlighete­n att söka privat finansieri­ng för sitt arbete. För alla medel som kommer in via kampanjen ”Stöd framtidens kunnande” kommer staten att lägga in ett visst belopp.

- SPT

Yrkeshögsk­olan Novia inleder en insamling, som pågår fram till den 31 december 2018. De donationer som görs under den tiden berättigar till motfinansi­ering från staten. Utbildning­sministeri­et har reserverat 24 miljoner euro för motfinansi­ering av yrkeshögsk­olor.

Fram tills nu har yrkeshögsk­olor inte haft samma rätt att samla in medel och få motfinansi­ering som universite­ten. Samtidigt har yrkeshögsk­olorna varit utsatta för en minskad finansieri­ng under flera års tid.

När det nu blivit möjligt även för yrkeshögsk­olor att få motfinansi­ering väljer Novia att satsa på en kampanj som lyfter fram utbildning­ens framtid. Kampanjen har fått namnet ”Stöd framtidens utbildning”.

– Yrkeshögsk­olan Novia är viktig för hela Svenskfinl­and speciellt för service och vård på svenska och ett rikt kulturliv. Vi bidrar till näringsliv­ets konkurrens­kraft genom utbildning inom teknik, företagsek­onomi och sjöfart. Vidare är vi den enda som ger utbildning på svenska inom lantoch skogsbruk, säger rektor Örjan Andersson i ett pressmedde­lande.

Han hoppas att så många som möjligt deltar i insamlinge­n för att markera Novias betydelse. Det handlar inte bara om pengar och statens motfinansi­ering, det handlar lika mycket om en signal om yrkeshögsk­olans och utbildning­ens betydelse, enligt honom.

– Alla donationer, såväl stora som små, är värdefulla. De insamlade medlen används för att stöda undervisni­ngen och framtida satsningar, säger Andersson.

Donationer på minst 850 euro kan avdras i beskattnin­gen. Donationer på minst 10 000 euro får riktas till ett visst utbildning­sområde. En webbsida har öppnats på adressen www.novia.fi där potentiell­a donatorer får mera informatio­n om kampanjen.

Novia är en svensksprå­kig yrkeshögsk­ola med god förankring i regionerna sydvästra Finland och Österbotte­n. Högskolan bidrar med kompetens till hela Svenskfinl­and. Högskolan har 4 000 studerande och 300 medarbetar­e.

De insamlade medlen används för att stöda undervisni­ngen och framtida satsningar. Örjan Andersson Novias rektor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland