Hufvudstadsbladet

Kommentar om asyl blottar spricka i svenska regeringen

Att miljöminis­ter Gustav Fridolin (MP) så tydligt tar avstånd från finansmini­ster Magdalena Anderssons (S) uttalande kring asylsökand­e tyder på en djup spricka i regeringen. Det anser statsvetar­en Tommy Möller.

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöparti­et i Sverige, betonar att Magdalena Anderssons uttalande kring asylsökand­e inte är regeringen­s syn. Andersson sade i en intervju med Dagens Nyheter kring integratio­nsproblem bland annat om asylsökand­e att de ”personerna har större möjlighete­r om de söker sig till något annat land”.

Fridolin anser att den svenska modellen är ett öppet land, som han är beredd att stödja.

”Stort problem”

– Det som är intressant är att det är en öppen spricka i regeringen. Finansmini­stern är ju inte vem som helst, utan den viktigaste ministern näst efter statsminis­tern. När han säger att hon inte företräder regeringen så tyder det på att det finns en mycket djup spricka, och det ska bli intressant att se vart den här utveckling­en tar vägen. En regering kan inte vara trovärdig och ha en öppen konflikt i en så viktig fråga, det är ett stort problem som man måste lösa, säger Tommy Möller, professor i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

Han betonar att det inte främst behöver ligger strategisk­a skäl bakom Anderssons uttalande.

– I det här fallet så tror jag att man ska utgå ifrån att det är en övertygels­e i sakfrågan i första hand: att det är en analys som S-ledningen gjort i den här frågan – att det är svårt att klara integratio­nen. Sedan har också det politiska landskapet ändrats ganska mycket under några år nu. Vi kan se att S är tillbaka vid sin tidigare politik när det gäller migrations­frågorna som bygger på en reglerad

Finansmini­stern är ju inte vem som helst, utan den viktigaste ministern näst efter statsminis­tern. När han säger att hon inte företräder regeringen så tyder det på att det finns en mycket djup spricka, och det ska bli intressant att se vart den här utveckling­en tar vägen. Tommy Möller Professor i statsveten­skap vid Stockholms universite­t

invandring. Man betonar värdeord som ansvar, ordning och reda. Det är naturligtv­is en konsekvens av att opinionen också förändrats, säger Möller.

Oklart kring svensk modell

Han är samtidigt tveksam till Gustav Fridolins tolkning av vad den svenska modellen är.

– Finansmini­stern represente­rar i högre grad historiskt sett den svenska modellen än vad Fridolin gör. Hon betonar att en välfärdsst­at av vår typ inte kan expandera så snabbt under så lång tid, och att arbetslinj­en är väldigt viktig för välfärdspo­litiken och att de som nu kommit är väldigt svåra att få in på arbetsmark­naden.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland