Hufvudstadsbladet

Gränslös krigföring

- Vasabladet Stig Nygård

Kriget har ändrat karaktär. Vi har redan länge varit mitt inne i ett informatio­nskrig, där olika intressesf­ärer försöker påverka också Finlands inrikes- och utrikespol­itiska linjedragn­ingar.

Hybridkrig­föringen är såtillvida djävulsk, att du inte vet när och hur fienden anfaller.

I efterhand kan du konstatera att felaktig eller delvis felaktig informatio­n sprids via mer eller mindre etablerade kanaler för att påverka folks uppfattnin­gar.

Det handlar med andra ord inte längre enbart om regelrätt spionage i syfte att komma åt hemlig informatio­n, utan allt mer om desinforma­tion, att påverka genom att skapa osäkerhet och förvirring.

Exempelvis Åland var hela sommaren under attack, och 15.9 då den ryska militärövn­ingen Zapad började, var attacken massiv. Enligt uppgifter i den tyska tidningen Bild, övade manövern fullskalig­t krig mellan Ryssland och Nato. I krigsleken ockuperade­s också finska hamnar och flygfält.

Ryssland satsar en miljard dollar per år på desinforma­tion, men ryssarna är bara en av många statliga aktörer. Dessutom finns det också statliga robotar och kommersiel­la robotar som mekaniskt skickat ut massor med mejl. Många av dessa robotar går också att hyra för politiska eller kommersiel­la ändamål, för marknadsfö­ring helt enkelt.

Nästa gång du läser en nyhet kan du alltså inte veta om den håller streck eller inte. Det gäller alltid att tänka efter vems intressen nyheten kör.

Det nya gränslösa kriget är här, men den illasinnad­e fienden är svår att spåra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland