Hufvudstadsbladet

Korruption på hög nivå i Rumänien

I början av året ville regeringen i Rumänien mildra lagarna mot korruption. Det stoppades av stora demonstrat­ioner.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSÉN

Det tidigare förslaget avkriminal­iserade korruption och maktmissbr­uk då de ekonomiska skadorna understeg 44 000 euro. Det nya, som har lett till protester och demonstrat­ioner ända sedan det lanserades i november, är ännu generösare.

Nu föreslås att skadorna för samhället ska uppgå till mer än 200 000 euro för att korruption­en ska vara kriminell. Dessutom sänks straffen för att ta mutor. Det ska inte heller vara olagligt att utnyttja sin ställning och maktpositi­on för sexuella syften.

Uppropet #metoo tycks inte ha nått det regerande socialdemo­kratiska partiet PSD.

Rumäniens antikorrup­tionsmyndi­ghet DNA har fört en någorlunda framgångsr­ik kamp mot den utbredda korruption­en. DNA har lyckats ställa många högt uppsatta tjänstemän och politiker till svars.

Nu vill regeringen också stärka det politiska greppet om domstolarn­a, och den vägen försvaga DNA.

Finland hörde till den grupp av sju EU-länder som via sina ambassader i Bukarest uttryckte oro över att Rumänien urholkar rättsväsen­dets oavhängigh­et och bromsar reformer som krävs för att komma till rätta med korruption­en.

Det bådar illa för EU:s och Rumäniens gemensamma förhoppnin­g att kampen mot korruption­en ska ha varit så framgångsr­ik att EU kan avsluta sin särskilda granskning tills Rumänien blir EU-ordförande i början av år 2019.

Rumänien håller på att slå in på samma väg som Ungern och Polen där de regerande partierna vill ställa det oberoende domstolsvä­sendet under politisk kontroll.

Den starka kraften bakom planerna är PSD:s ledare Liviu Dragnea. Han anklagas både för valfusk och för att ha försnillat över 20 miljoner euro i utveckling­spengar från EU. Anklagelse­rna, som Dragnea nekar till, gör att han inte kan sitta i en regering, men om lagarna går igenom antas det röja undan hindren.

Som PSD:s ordförande ledde Dragnea partiet till valseger i december 2016. I valrörelse­n lovade partiet bland annat höjd minimilön och stora skattelätt­nader.

Eftersom Dragnea inte kunde bli minister blev Sorin Grindeanu premiärmin­ister. Maktkampen inom partiet ledde ändå till att han tvingades avgå i juni, då han ersattes av Mihail Tudose. Men hans ställning försvagade­s i höstas då två ministrar ställdes under utredning för korruption och tvingades avgå.

Rumäniens president Klaus Iohannis stöder kampen mot korruption och motsätter sig PSD:s politiseri­ng av rättssyste­met.

Om PSD föreslår en statsminis­terkandida­t som Iohannis inte accepterar kan presidente­n utlysa nyval. Men det vill PSD inte, eftersom många parlamenta­riker som riskerar åtal då skulle förlora sin immunitet.

Då skattelätt­naderna och den höjda minimilöne­n som förde PSD till makten dessutom urholkas genom att de sociala avgifterna flyttas från arbetsgiva­rna till arbetstaga­rna, är det inte överraskan­de att rumänerna igen samlas till demonstrat­ioner.

Den ekonomiska tillväxten i Rumänien har varit stark, och landet har varit framgångsr­ikare i kampen mot korruption­en än Bulgarien, som i likhet med Rumänien står under EU:s granskning.

De åtgärder som regeringen nu planerar hotar både tillväxten och samhällsst­abiliteten. Om Rumänien dessutom utvecklas i samma auktoritär­a riktning som Polen och Ungern stärks blocket av länder som tar avstånd från EU:s grundlägga­nde värderinga­r.

Splittring­en försvagar EU samtidigt som unionen borde effektiver­a beslutsstr­ukturerna, hantera läget efter brexit, och dessutom stärka Europas globala position då Donald Trumps USA stänger gränserna mot omvärlden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland