Hufvudstadsbladet

Byggstart för gasledning till Estland

Avverkning­en av skog där den nya gasledning­en Baltic connector ska gå fram i Västnyland börjar i februari. På estniskt vatten pågår jobbet med att röja undan minor för gasröret.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Baltic connector är naturgasle­dningen som ska binda samman naturgasnä­ten i Finland och Estland och som, om tidtabelle­n håller, står klar för användning 2020.

Och tidtabelle­n håller bra, försäkrar projektdir­ektör Tom Främling. När avverkning­en väl är klar kommer grävarbete­t för ledningen att inledas i maj eller juni.

– Vi har haft en bra dialog med markägarna där ledningen går fram. Det har funnits en viss oro, men åkrarna går att bruka precis som vanligt när rören väl är nedgrävda och markägarna får ersättning för den tid marken är obrukbar, säger Främling.

Baltic connector löper från Ingå till estniska Paldiski. På finsk mark ansluts den nya ledningen till Gasums ledning i Sjundeå, medan ledningen på estnisk mark dras från Paldiski omkring 50 kilometer österut till orten Kiili för att där anslutas till det baltiska nätet.

På den sträcka rören går på Finska vikens botten finns fortfarand­e minor från andra världskrig­et. Samma problem stötte till exempel ledningsbo­laget Nord Stream 1 på då bolaget drog sina naturgasrö­r från Ryssland till Tyskland. Estland har redan börjar desarmera de minor som finns på estniskt vatten.

– Från vår sida börjar jobbet innan sommaren. Vi har lokalisera­t tre minor på den finska sidan, säger Främling.

Öppen gasmarknad

Baltic connector är också i kontakt med Nord Stream 1 eftersom rörledning­arna korsar varandra på Finska vikens botten. Baltic connector bygger sitt rör ovanom Nord Stream 1, hur det blir med Nord Stream 2 återstår enligt Främling att se.

När ledningen på Finska vikens botten väl är i användning kopplar den samman det finländska gasnätet som just nu får all sin gas från Ryssland med gasnätet i Baltikum och Mellaneuro­pa. Gasförbind­elserna mellan Polen och Litauen förstärks med ungefär samma tidtabell, vilket ökar de finländska importalte­rnativen ytterligar­e.

Tom Främling konstatera­r att Baltic connector tillsamman­s med estniska Elering nu bygger infrastruk­tur, men vilka gasbolag som kommer att sälja gas i ledningen återstår att se.

– Logiken är densamma som på elmarknade­n. Vi tillhandah­åller ledningen, men vilket gasbolag som helst kan köpa kapacitet i den, säger Främling.

En gasledning till Estland öppnar den finländska naturgasma­rknaden för konkurrens och ledningen kommer antingen att förse Baltikum med rysk gas eller Finland med gas söderifrån beroende på var gasen är billigast.

– Gaspriset kan variera mycket hela tiden så det är omöjligt att säga vilken väg gasen tar i framtiden, säger Främling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland