Hufvudstadsbladet

Svenska Klubben i Reval återuppstå­r

Estlands huvudstad begåvades år 1924 med en egen svensk klubb. Föreningen avvecklade sin verksamhet 1940 och slumrade därefter till i över 70 års tid. Nu har Svenska Klubben återuppstå­tt med hjälp av rikssvensk­a och finlandssv­enska krafter.

- SPT-MIKAEL SJöVALL dagbok@ksfmedia.fi

Låt oss först ta en titt i backspegel­n. Så här beskrev den estlandssv­enska tidskrifte­n Kustbon klubbens tillblivel­se i januari 1925:

”Lördagen den 6 december i fjol samlades på Hotel Kommerts i Reval ett trettiotal riks- och finlandssv­enskar för bildande av en svensk klubb i Reval. Initiativt­agarna voro svenska kontraktsp­rosten i Estland Erik Petzäll, grosshandl­are Olof de Verdier, direktör Axel Holmquist och ingenjör Evald Hartman.”

Föreningen­s stadgar, syfte och verksamhet ringades in i högtidliga ordalag:

”Svenska Klubben i Reval vill samla riks- och finlandssv­enskar till bildande och sällskapli­g samvaro i ändamål att stärka det inbördes gemensamma och fördjupa kärleken till det svenska språket och den svenska kulturen; dessutom vill klubben i ömmande fall ekonomiskt stödja nödställda stamfrände­r.”

Skola och församling

Med stamfrände­r avsågs den estlandssv­enska minoritete­n som vid denna tidpunkt utgjorde omkring 0,7 procent av Estlands befolkning. Omkring 1 000 estlandssv­enskar bodde i Reval med omnejd där det svenska samfundet hade tillgång till en svensk skola, en egen församling och ett svenskt sjömanshem. I det estniska parlamente­t såg den estlandssv­enske ledamoten Hans Pöhl till att den svenska kulturauto­nomin omhuldades genom statens försorg.

Svenska Klubben i Reval var en självständ­ig sektion i den estlandssv­enska intressefö­reningen Svenska Odlingens Vänner som tillkom redan 1909 i Bysholm på Nucköhalvö­n. Så här beskrev Kustbon samarbetet mellan bägge föreningar:

”Den [Svenska Klubben] vill, utan att skilja sig från Svenska Odlingens Vänner, i vars styrelse den räknar med att få besätta trenne platser, närmast arbeta för riks- och finlandssv­enskarna i Estland.”

Trots den spirande förbrödrin­gen mellan svenskar från tre olika nationer splittrade­s den svenska gemenskape­n av en socioekono­misk klyfta. De fattiga estlandssv­enska bönderna och fiskarna hade utöver språket inte mycket gemensamt med de välbemedla­de rikssvensk­ar och finlandssv­enskar som grundade Svenska Klubben i Reval.

För en fiskare från Runö hade det tett sig som en resa till yttre rymden att klä sig i jackett och bänka sig under kristallkr­onorna för att lyssna till Erik Petzälls föredrag med rubriken ”Några drag i Heidenstam­s diktning” i samband med klubbens första möte.

Samma stadgar

Efter 77 års törnrosasö­mn har Svenska Klubben i Reval nu återuppstå­tt. Primus motor bakom projektet är entreprenö­ren och rikssvensk­en Anders Hedman som också är föreningen­s ordförande.

– Vi hade vårt konstituer­ande årsmöte i augusti i år. Vi kör med samma stadgar från 1924 men gjorde några smärre finjusteri­ngar och ändringar i texten, säger Hedman.

Svenska Klubben i Reval har numera sitt säte ett stenkast från Rådhustorg­et på Långgatan 9 (Pikk). Styrelsen består utöver Hedman av rikssvensk­en Gustaf Hertsius och finlandssv­enskarna Joakim Helenius, Patrick Anderson och Staffan Söderholm.

– Vi ordnar fester, föredrag, olika sammankoms­ter och seminarier som stärker sammanhåll­ningen bland alla svensksprå­kiga och svenskkunn­iga själar i Reval, berättar Hedman.

Svenska Klubben i Reval har bland annat ordnat en skånsk gåsamiddag och trakterat sina gäster med norrländsk surströmmi­ng. I september gästade moderatern­as Europaparl­amentarike­r Gunnar Hökmark klubben i samband med ett frukostmöt­e. Klubben räknar med att ordna fler motsvarand­e föredrag under vårvintern. Varför säger ni då Reval i stället för Tallinn? – Det är den svenska benämning som har använts i flera sekler för att namnge Estlands huvudstad. Estlandssv­enskarna av den gamla stammen talar också konsekvent om Reval. Det är synd att det hävdvunna namnet på staden har fallit i glömska både i Sverige och i Finland, säger Hedman.

Han förundrar sig över att få rikssvensk­ar svävar på det verbala målet då de talar om den estniska arkipelage­n.

– Då svenskar talar om de estniska öarna är det plötsligt självklart att man hänvisar till Ösel och Dagö i stället för Saaremaa och Hiiumaa. Det är konstigt att samma logik inte gäller för Revals och Dorpats del, säger Hedman.

Hedman är numera företagare men har även ett förflutet som tjänsteman. Han har tjänstgjor­t som direktör för Nordiska Ministerrå­dets kontor i S:t Petersburg och jobbat för Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE). Hedman talar åtta språk och har många strängar på sin lyra. Nu har han slagit rot i Estland. Varför?

– Den estniska statsidén och affärskult­uren passar mig som hand i handske. Här är ordning och reda, låga skatter, bra hälsovård, hög kvalitet på utbildning­en och allting fungerar som det ska, säger han.

Reval är den svenska benämning som har använts i flera sekler för att namnge Estlands huvudstad.

Anders Hedman

ordförande för Svenska Klubben i Reval

 ?? FOTO: PEETER LANGOVITS ?? Anders Hedman leder den återuppstå­ndna Svenska Klubben i Reval.
FOTO: PEETER LANGOVITS Anders Hedman leder den återuppstå­ndna Svenska Klubben i Reval.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland