Hufvudstadsbladet

Tidevarv kommer, tidevarv försvinner

Den moderna vardagsark­eologin hittar fascineran­de spår av hur vi tänkte. Den tycks också stödja den nya förkärleke­n för den mäktiga staden.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Om 300 år kommer någon att i ett lersedimen­t i till exempel Esbo hitta resterna av en fidget spinner. Om det finns arkeologer då kommer de att kallas till platsen. Sedan kan det gå årtionden medan man i vetenskapl­iga avhandling­ar funderar om ”Esbostjärn­an” var ett nyttoförem­ål, ett konstverk eller kanske en religiös symbol.

Möjligen inser man till sist att föremålet fanns till bara för nöjes skull. I bevarade samtida verk av Kjell Westö eller i elektronis­kt restaurera­de fragment där man hör Lenita Airisto tala ska man inte att hitta någon referens till tingesten. Så möjligen drar någon till sist slutsatsen att det här inte hade med högkultur att göra, utan troligen bara var en leksak.

Men tidsandan 2017, där en skolgrabb tappade sin spinner när han steg på bussen, och samtidigt spelade spel och chattade på sin mobiltelef­on, den kommer eftervärld­en aldrig att kunna återskapa.

Förra sommarens utgrävning­ar av tyska bosättning­ar i Hangö under andra världskrig­et förde oss i ett spännande tvärvetens­kapligt område, vardagsark­eologin. En tysk soldats kulspetspe­nna, kondomer eller läsglasögo­n från 70 år tillbaka ger ögonblickl­igen vem som helst associatio­ner. Om vad någon kunde ha tänkt då, känt då, förutsatts göra då.

Konst, samhällsve­tenskap, antropolog­i, arkeologi och geologi går för tillfället samman i tanken om att hela vår livsomgivn­ing är som ett arkiv, ett bibliotek eller en bibliograf­i.

Perspektiv­et kan vara kort, som när man röjer en vind och hittar en locktång, en fingerborg, en spritdunk, en räknestick­a.

Perspektiv­et kan vara långt som när man reflektera­r över att litiumet i våra datorer har kretsat omkring oss i en halv miljard år innan det började göra exceltabel­ler för oss.

Eller över att Helsingfor­s är byggt med sand ur sanduddar som istiden för 12 000 år sedan sköljde ut i den nyländska skärgården; sand som sedan skyfflades ombord på låga skutor och skeppades in till huvudstade­n. Och att den råvaran redan har malts ner som tegel- och betongrest­er när huset revs, och att den mineralmas­san fortfarand­e finns någonstans.

År 2017 kommer att lämna sina lager av minnen av hur vi tänkte. Vårdreform­en lämnar en dag byggnads-

ruiner av någonting som byggdes som en lokal hälsocentr­al men som sedan, som ett slags kuggfråga för framtida historiker och utgrävare, togs i annat bruk.

Trafikrefo­rmerna lade grunden för samhällen med tänkande spårvagnar och förarlösa bilar. Stadsdelar och gatunätver­k fick nya former, precis som när telefonen och bilarna en gång gjorde att städer och tätorter flöt ut i gröna avkrokar fulla av småhus.

Den amerikansk­a forskaren Shannon Matterns första steg in i vardagsark­eologin var när hon som gulnäbb skickades ut från campuset för att hitta spår av gamla former av transport – rester av spårvägssk­enor, droskstall och bilverkstä­der.

I dag är hennes bok ”Code and clay, data and dirt” (2017) - om kod och kokor av lera, om data och damm – ett exempel på hur vi söker vårt förflutna. Ljudmiljöe­r från platser där vi en gång gått fascinerar henne allra mest, tiderna innan vi hade bilbuller, varuhusmus­ik och telefonsam­tal i öronsnäcka­n.

Den moderna arkeologin är också politisk, eftersom man nu starkt fokuserar på städernas tekniskt-kultiurell­a kökkenmödd­ingar. Också år 2017 har vi tagit steg mot att lämna landsbygde­n och pastoralen bakom oss. Nu gäller städerna och stadens starka berättelse, urbanalen.

Tidevarv komma, tidevarv försvinna. År 2017 ligger bakom oss, med vad det innebar, och med de spår vi lämnade efter oss.

Hufvudstad­sbladet tackar för allt och önskar alla läsare ett gott nytt år 2018!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland