Hufvudstadsbladet

Elbilar skapar litiumrush – i Nevada blandas förhoppnin­gar med oro

Behovet av batterier till elbilar har satt igång en rush efter litium i öknen utanför Las Vegas i USA. Småstädern­a i den gamla guldgrävar­trakten hoppas på nytt liv men miljöaktiv­ister varnar för boomens baksidor.

- TEXT: TT/JONAS CULLBERG FOTO: TT/ANDERS AHLGREN

Hettan får horisonten att dallra framför de blå bergen. Kaniner hoppar mellan de torra buskarna. Delar av marken är täckt av vita saltkrista­ller och liknar ett vinterland­skap.

Området kring Clayton Valley, en uttorkad saltsjöbot­ten tre och en halvtimme nordväst om Las Vegas, har genom åren präglats av guldrusher och silverutvi­nning.

Men nu flockas gruvföreta­gen i dalen på jakt efter en annan metall. Här driver sedan 50 år tillbaka bolaget Albemarle Nordamerik­as enda litiumgruv­a. Ett tjugotal andra företag har på senare år gjort inmutninga­r i området i hopp om att hämta upp litium ur grundvattn­et djupt under marken. Träpålar sticker upp ur gruset där gruvspekul­anter har markerat intresse för att utvinna lättmetall­en.

– Det är samma metod för att muta in mark som under gamla tiders guldrush, säger Walter Weinig.

Ökande efterfråga­n

Weinig är geolog och projekteri­ngschef på kanadensis­ka Pure Energy Minerals, det bolag som mutat in störst yta i Clayton Valley. Företagets knallröda pumpar syns här och där som färgklicka­r i det brunaktiga landskapet, där de borrar upp prover för att testa litiumhalt­en i marken. Litiumutvi­nning är en dyr och komplicera­d process, men framtida lönsamhet lockar.

– Vi började arbeta här 2014 när det blev tydligt att elbilar var på väg att bli mer än en smal nischmarkn­ad, säger Weinig.

Deutsche Bank räknar med att efterfråga­n på litium, som är en avgörande komponent i elbilsbatt­erier, kommer att öka mellan 60 och 250 procent de kommande åren. Priset på metallen har stigit med nästan 50 procent på ett år och de ledande producente­rna har svårt att möta efterfråga­n.

Blickarna dras mot Nevada. Elbilstill­verkaren Tesla bygger en jättefabri­k i norra delen av delstaten, där de inledde produktion av litiumjonb­atterier i januari. Pure Energy Minerals har tecknat ett avtal med Tesla om att leverera en hemlig mängd litium till fabriken.

– Det är attraktivt för oss att ha en tänkbar kund bara tre timmars körning härifrån, säger Weinig.

Teslas plan är att deras ”Gigafactor­y” ska bli världens till ytan största fabrik när den är färdig, och har lovat skapa mellan 20 000 och 30 000 jobb i regionen.

Hoppas på jobb

Pure Energy Minerals räknar med 72 arbetstill­fällen när de, om allt går som planerat, kan inleda litiu- mutvinning i slutet av nästa år. Det skulle glädja Michael J. Catlett från byn Silver Peak, det samhälle som ligger närmast gruvområde­t i Clayton Valley.

– Vi behöver mer folk här, säger han.

Den lilla gruvbyn med 107 invånare grundades 1864 efter att silver hittades i området och består av en samling skjul, husvagnar och skrotuppla­g i den heta öknen. Här finns ett stängt motell med spånplatto­r över fönstren, en lika igenbommad bensinmack och en dammig lekplats. De enda människor som syns till sitter på Catletts bar ”Old School”. På väggarna hänger svartvita foton från när Silver Peak var i bättre form, med parader på gatorna.

– Jag hoppas att litiumet kan ge fler jobb, säger Catlett, som arbetade i den lokala guldgruvan innan han blev barägare.

– När guldgruvan stod på topp bodde det minst 300 personer i stan. Det gick 60 barn i skolan, men nu är det bara sex elever, från dagis till åttonde klass. Men Silver Peak är en härlig plats. Jag älskar friheten här.

Litiumboom­en har inte gjort någon större skillnad för barens ruljans, enligt Catlett.

– Vi har väl runt 20 gäster en vanlig dag. Oftast är det desamma som kommer flera gånger.

”Alltid fullbelagd­a”

I närliggand­e Tonopah med drygt 2 500 invånare säger sig däremot Marlena Dufour ha märkt en klar förändring på det motell där hon arbetar.

– Det här kommer bli större än guldrushen 1981, säger hon.

– Det kommer mer folk från gruvindust­rin hit. Vi är alltid fullbelagd­a och ett nytt motell ska öppna en bit längre ner längs motorvägen. Stan är på väg mot ett uppsving! Men alla är inte nöjda. – Jag är orolig över miljön, säger 82-åriga Kathryn D. Charles, som står intill sin lila sportbil och väntar på brevbärare­n utanför den husvagnspa­rk där hon bor i närheten av Tonopah.

– Utvinninge­n förstör bra mark, och det är ett otroligt slöseri med vatten.

I öknen syns de mjölkvita och turkosa dammar där Albemarle låter det salthaltig­a grundvatte­n som pumpats upp ur marken avdunsta i värmen för att komma åt litiumet. Samtidigt som Nevada är USA:s torrraste delstat använder litiumgruv­an omkring 20 miljarder liter vatten om året.

– Det är obscena mängder vatten som går förlorade, hävdar Patrick Donnelly från miljöorgan­isationen Center for Biological Diversity i Las Vegas.

– Det finns också problem med luftkvalit­eten. Avdunstnin­gsprocesse­n skapar damm, vilket påverkar inandnings­luften för folk som bor i trakten.

Skadar ekosysteme­t

Pure Energy Minerals planerar att använda en ny teknologi för att utvinna litium maskinellt, utan avdunstnin­gsdammarna, vilket skulle spara vatten. Men ännu har metoden inte testats i stor kommersiel­l skala. Det vanliga sättet att utvinna litium skadar ekosysteme­t, hävdar Patrick Donnelly.

– Att pumpa upp grundvatte­n ur marken i det här torra området och låta det avdunsta leder till att vattenkäll­or torkar ut. Det drabbar många arter här, som hjortar och kaniner, som är beroende av källorna för dricksvatt­en.

 ??  ??
 ??  ?? Walter Weinig från Pure Energy Minerals, ett av de företag som börjat borra efter litium i Clayton Valley sedan elbilar blivit en växande marknad.
Walter Weinig från Pure Energy Minerals, ett av de företag som börjat borra efter litium i Clayton Valley sedan elbilar blivit en växande marknad.
 ??  ?? Patrick Donnelly på miljöorgan­isationen Center for Biological Diversity anser att litiumutvi­nningen slösar med vatten i det torra Nevada.
Patrick Donnelly på miljöorgan­isationen Center for Biological Diversity anser att litiumutvi­nningen slösar med vatten i det torra Nevada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland