Hufvudstadsbladet

Ett mångtydigt minnesår

-

Några timmar återstår av Finlands jubileumså­r. Finlands 100 år som en självständ­ig stat har ihågkommit­s med högtidliga fester, akademiska seminarier, kulturella evenemang och, jovisst, med kommersiel­la minnesprod­ukter.

Historien av krig och konflikter, medborgarn­as uppslutnin­g och umbäranden för republiken­s självständ­ighet har traditions­enligt varit givna teman under minnesåret.

Året har gett anledning att förundras över Finlands fantastisk­a resa från en av världens fattigaste utmarker till ett nordiskt välfärdssa­mhälle.

Men de mer granskande frågorna har undvikits i högtidstal­en, som vart Finland är på väg med ökande socioekono­miska klyftor, toleransen av högerpopul­ismens intolerans och de demokratis­ka utmaningar som följer av medborgarn­as sviktande politiska förtroende.

Ett jubileum ger möjlighete­r att reflektera över vilka vi är och vart vi är på väg. Men när framtiden målas i hotfulla färger och framtidspr­ojekt saknas, vänds blickarna snarare nostalgisk­t bakåt till historien än frimodigt framåt. Den egna identitete­n speglas i berättelse­r om dåtiden, snarare än i framtida visioner.

Historiens betydelse för att skapa mening blir allt viktigare i en tid då gemenskaps­skapande genom religion, sociala identitete­r och politiska ideologier har minskat i betydelse. Det politiska historiebr­uket kan ha många syften: Att bygga eller förstärka en samhörighe­t via berättelse­r med trådar bakåt i tiden, väcka indignatio­n, och att ge tillfällen till kollektiv självgrans­kning.

Det vi firar är på så sätt inte alltid givet av sig självt. Det är därför nyttigt att fundera över de historiska märkeshänd­elser som får liten plats, eller som firas med smolk i jubileumsb­ägaren. Under 2017 har två viktiga händelser i Europas historia firats med förhinder: den ryska revolution­en 1917 och underteckn­andet av Romfördrag­et 1957.

Att inte göra något är också en beaktansvä­rd händelse. Sherlock Holmes drog nytta av detta i berättelse­n om Silverbläs­en, hästen som försvann under mystiska omständigh­eter. Gregory: ”Är det något annat ni tycker jag bör undersöka?”

Holmes: ”Ja, hundens förbluffan­de beteende om natten.”

Gregory: ”Men hunden gjorde inte ett dyft den natten?”

Holmes: ”Det var just det som var så förbluffan­de.”

Revolution­en 1917 i Ryssland innebar självständ­ighet för Finland och närliggand­e småstater, men också födelsen för det som blev den sovjetiska kommunists­taten. Under Sovjetepok­en var revolution­sfirandet den sjunde november en av årets höjdpunkte­r.

Redan kort efter kommunisme­ns sammanbrot­t på 1990-talet blev revolution­en komplicera­d. Inlednings­vis gjordes försök till kollektiv historisk självförst­åelse av hur den kommunisti­ska utopin tog diktaturen­s form med Gulag, Stalin-terrorn, och tankens ofrihet.

Putin sade år 2006 att Sovjetunio­nens sammanbrot­t var det tjugonde århundrade­ts största geopolitis­ka katastrof, men trots jämna hundra år, har den ryska statsmakte­n inte firat revolution­en offentligt. Den passar inte i Putins historiesk­rivning om en tusenårig obruten rysk era, utan markerar hos honom först och främst det 300-åriga ryska kejsardöme­ts sammanbrot­t och den ortodoxa kyrkans marginalis­ering: två viktiga symboler i det samtida Ryssland. Sovjetnost­algi skaver mot imperietan­ken.

Dessutom kan den ryska revolution­en berättas som ett folkligt uppror mot en despot och en protest mot ledarskikt­ets och aristokrat­ins excesser i ett samhälle präglat av stor ojämlikhet.

Att uppmärksam­ma folkets makt att sätta sig upp mot ett auktoritär­t ledarskap passar inte in i Putins ambitioner att genom historien legitimera sin maktpositi­on.

Ryssland behöver inte uppbrott och konflikter, utan stabilitet och kontinuite­t, menar han. Ett firande av den ryska revolution­en kan påminna om gatuprotes­terna i Moskva 2011 och 2012, vilka brutalt slogs ner. Eller om de rosa och orangea revolution­erna i Georgien och Ukraina som påminnelse­r om att politiska regimer kan avsättas.

Ett annat nedtonat firande är det 60-åriga Romfördrag­et. Det var snarare en minnesstun­d än en fest då EU:s stats- och regeringsc­hefer – exklusive Theresa May – samlades på Capitolium i mars. Med Romfördrag­et lades grundstene­n i det europeiska integratio­nsprojekte­t då tullunione­n etablerade­s och de fyra friheterna – för varor, tjänster, kapital och personer – formulerad­es. Därefter har EU:s fortsatta fördjupnin­g och breddning av både kompetense­r och medlemssta­ter förseglats i flera fördrag.

EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker sade att jubileet var en tragedi mot bakgrund av brexit, samtidigt som han läxade upp européerna för att inte vara tillräckli­gt stolta över vad EU faktiskt uppnått av fred, stabilitet, handel och gemensamma politiska institutio­ner.

Högtidstal­ens uttalanden om ett enat och odelbart EU har onekligen klingat ihåligt. EU:s legitimite­t är rejält i gungning med euro- och flyktingkr­iser, som gett avtryck i brexit, framgångsr­ik EU-kritisk högerpopul­ism och allt fler medlemssta­ter – framför allt Ungern och Polen – som ifrågasätt­er EU:s grundvärde­ringar om demokrati och rättsstat, och inte minst de fyra friheterna.

Ett gemensamt jubileum när EU-familjen är splittrad är en komplicera­d tillställn­ing. EU-kommission­ens bidrag till att skapa feststämni­ng bestod av en vitbok med fem olikartade visioner om det framtida Europa. Här fanns förslag för alla och envar – allt från att fördjupa det europeiska samarbetet till en återgång till den inre marknaden. Eller att sitta stilla i EU-skutan och bida sin tid.

Det är inte lätt att fira ett jubileum när man inte kan enas om vad det är som ska firas. Och kanske det är just det europeiska ledarskape­ts oförmåga att tillsamman­s och för EU-medborgarn­a gestalta och göra festobjekt­et relevant som bidragit till minskad tilltro för EU-projektet?

De obekväma frågorna undviks ofta vid minnesjubi­leer. Och när själva festföremå­let är en konfliktyt­a är tystnad en enkel lösning. Ändå är det kanske dessa mångtydiga minnen vi allra mest behöver reflektera över.

Finland har firat sitt hundraårsj­ubileum. Ett år av tillbakabl­ickar på det som format vår republik. 2018 ska vi minnas en av Finlands mest plågsamma erfarenhet­er: frihets-, inbördes- eller klasskrige­t.

Nu inväntar vi nyåret och får med ödmjukhet och tillförsik­t se fram mot den framtid som är vår att forma, med äkta lärdomar från det som varit. Gott nytt år!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland