Hufvudstadsbladet

Den goda staden – finns den?

En stad eller stadsdel kan se bra ut på ritbordet men det är ingen garanti för att den blir trivsam och fungerande i verklighet­en. – Det allra viktigaste är att människorn­a har en livsmiljö där de känner sig delaktiga, säger Tuula Teeri, vd för IVA i Sver

- LENA SKOGBERG

Människor har genom historien samlats i städer för att det finns mycket att vinna på det. Man talar om sociala, ekonomiska och miljömässi­ga fördelar.

Men det kan också bli mardrömsli­kt, om utveckling­en går åt fel håll. Det kan uppstå slumområde­n, avfallsber­g, vattenbris­t, segregerin­g.

Tuula Teeri, tidigare rektor för Aalto-universite­tet, leder numera ingenjörsv­etenskapsa­kademien (IVA) i Stockholm, som har flera projekt på gång om vad som formar ett gott liv i staden, det vill säga en sorts framgångsr­ecept för städer som lockar människor till sig.

– Det finns tre avgörande saker som måste vara på plats: en framtidsvi­sion, innovation­skraft och delaktighe­t. Men det allra viktigaste är humankapit­alet, det vill säga människorn­a.

Närhet a och o

Täthet handlar om att bygga tätt men också om social, kulturell, ekonomisk och ekologisk närhet. Annorlunda uttryckt: människor behöver ha nära till arbete, mötesplats­er, grannar, grönområde­n, skolor, sjukvård. För att trivas behöver stadsborna också kunna ta del av ett rikt kulturliv, restaurang­er, affärer. Ekologisk täthet kan handla om närheten till grönområde­n men också om att ha nära till återvinnin­gsstatione­n.

Vad människor behöver, hur de rör sig och beter sig är något planerarna och politikern­a behöver förstå och väga in redan i ett tidigt skede och det är ofta här det går fel. Som tidigare rektor för Aalto-universite­tet tar Teeri Otnäs i Esbo som exempel.

– Där bor många studerande, men vill vi på riktigt ha en stadsdel som är så homogen? Nu när metron har kommit finns det förutsättn­ingar för en bättre blandning av människor men den här typen av aspekter behöver man tänka på redan när man skapar boendemilj­öerna.

Det räcker alltså inte med att stadsplane­rare och forskare gör uträkninga­r och ritningar, Teeri understryk­er att människorn­a som bor i staden måste kopplas in i planeringe­n. Hur det ska gå till finns det ingen mirakelmed­icin för.

– Forskare, planerare och beslutsfat­tare sysslar ofta med översiktsp­laner medan människor som ska bo i staden är mer intressera­de av detaljer. Båda aspekterna behöver sammanföra­s för att en boendemilj­ö ska bli bra. Vi besökte nyligen den ökända stadsdelen Rosengård i Malmö och där är man nu i färd med att bygga ut och kompletter­a bostadsomr­ådet. Rosengårds­borna är i allra högsta grad involverad­e i utformning­en och man har frångått en styrning uppifrån och ner. Det vi såg verkar väldigt spännande och har förutsättn­ingar att bli bra. För att människor ska trivas i en stad måste man alltså uppleva att livet är gott. Nyckelfråg­or är bostäder, jobb, skolor, transporte­r och ett tillräckli­gt utbud av fritidsakt­iviteter.

– Allt ska vara i balans och vi måste hitta sätt att få det att fungera. När vi lade grunderna för Aalto-universite­tet satsade vi medvetet på ett gott samarbete med Esbo stad eftersom campus ligger där. Vi rekryterad­e till och med en vice rektor med ansvar för kampusutve­cklingen och samarbetet.

Ändå finns det få saker som inte kan bli bättre.

– Måste planering och beslutspro­cesser ta så lång tid? Verklighet­en springer i många fall ifrån processern­a. Ta transporte­rna som exempel. Nu planläggs det för parkerings­normer som ganska säkert blir föråldrade innan allt är klart.

Hur menar du?

– Behöver vi bilen i framtiden? Åtminstone behöver vi kanske inte äga den, kanske inte ens köra den. Vi kanske har bil som en form av service. Det kan också finnas förarlösa bilar. Den här utveckling­en är viktig ur hållbarhet­ssynpunkt, men förbereder vi våra samhällen för den utveckling­en? Det är sådana saker vi måste tänka på redan nu utifrån en stark vision.

Boendemilj­ön hör också till de viktiga faktorerna, liksom utbildning­en.

– Få människor flyttar till jobb utan sin familj och då är det viktigt att det finns bra bostäder och skolor. Om man vill locka utländska experter till en stad måste det finnas skolor som ger undervisni­ng på olika språk.

Fler sådana skolor ingår i den nya visionen som borgmästar­en lagt fram för stadsfullm­äktige i Helsingfor­s. Men också högskolorn­a behöver vara rustade för en ny tid.

– I Finland finns det knappast några kandidatut­bildningar på engelska, säger Teeri. Var ska de ungdomar med annat modersmål än finska och svenska studera som gått ut gymnasiet?

Professor Mari Vaattovaar­a vid Helsingfor­s universite­t refererar till en ännu inte publicerad rapport om boendemilj­ön i Helsingfor­s när hon säger att många utländska experter uppfattar staden som ”högklassig­t monoton”.

– När vi intervjuat utlänninga­r som bor här framkommer det att många saknar både en elegans och en ruffighet som ofta finns i andra storstäder.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori kan hålla med om att stadsdelar­na i Helsingfor­s kunde stärka sin särprägel.

– Samtidigt ska Helsingfor­s absolut inte pruta på en av de saker som vi lyckats synnerlige­n väl med, nämligen att blanda olika boendeform­er på samma ställe. Vi har stadens hyresbostä­der sida vid sida med kapitalbos­täder, det är ett vinnarkonc­ept som gjort att Helsingfor­s saknar slumområde­n.

Den tredje viktiga faktorn för en attraktiv stad är innovation­skraft.

– I vår rapport utpekas det som en av de viktigaste drivkrafte­rna och här klarar sig Helsingfor­s bra jämfört med andra städer. Det beror mycket på teknologi, den tidiga digitalise­ringen och utbildning­snivån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland