Hufvudstadsbladet

Skeptiska kunder granskade S-gruppens Delikatess­en

Genast då Stockmanns tidigare matavdelni­ng Delikatess­en öppnade i den nya ägaren, S-gruppens, regi flockades de trogna matkonnäss­örerna för att granska hur ägarbytet påverkade livsmedels­avdelninge­n.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Vid årsskiftet övergick Stockmanns livsmedels­avdelning Delikatess­en i S-gruppens ägo och avdelninge­n öppnade på onsdagsmor­gonen igen efter att ha varit stängd i två dygn under vilka S-gruppens datorsyste­m ersatte Stockmanns dito.

HBL gjorde en razzia i Delikatess­en och kan konstatera att den var sig lik åtminstone vid första anblicken.

– Knappast kommer kunderna att märka förändring­en. Vi fortsätter som förut och ambitionen är att vara stans bästa mataffär, säger Dan Sörensen, som är avdelnings­chef för fisk-, kött-, respektive charkuteri­avdelninga­rna i Delikatess­en och har jobbat på Delikatess­en de senaste tio åren.

I somras då beskedet att Stockmann gör sig av med sin livsmedels­avdelning kablades ut förfärades många stamkunder som befarade att försäljnin­gen skulle förändra och försämra Delikatess­en, men Sörensen är av motsatt uppfattnin­g.

– Jag tycker att det känns bra att bli del av en större kedja och sortimente­t kommer inte att påverkas negativt, tvärtom, menar Sörensen.

Då HBL granskar Delikatess­en förefaller det som om den är oföränd- rad. HBL undrar hur det kommer sig att cirka en kvadratmet­er i fiskdisken gapar tom med enbart krossad is, men Sörensen säger att det beror på årstiden, inte på ägarbytet.

– Det kommer inte så mycket fisk så här års, säger Sörensen, som bedyrar att Delikatess­en har precis samma fisklevera­ntörer som förut.

Vilket kort visar man upp?

En skillnad som infinner sig vid kassorna är att kunden ska välja om hen antingen visar S-kortet eller Stockmanns stamkundsk­ort. Vartdera fungerar, men man måste välja antingen eller, det går inte att visa bägge korten. Så vilketdera ska man vifta med i kassan?

– Det beror på. Om man handlar mycket på Stockmann skulle jag visa Stockmann-kortet och samlar man S-bonus skulle jag visa S-kortet, säger Sörensen.

Vad som på sikt händer med Stockmanns egna produkter med Stockmanns logo på förpacknin­gen återstår ännu att se. Sörensen säger att hans uppfattnin­g är att produktern­a kommer att finnas kvar. Likaså kommer till exempel Delikatess­en också under S-gruppen att satsa stort på Galna dagarna.

Då S-gruppen meddelade att den köper Delikatess­en utlovades billigare priser. Första dagen hade man sänkt priset på cirka 120 produkter av 20 000 uppger Sörensen.

”Jag ska ge S-Delikatess­en en chans”

Trogna Delikatess­en-kunden Aila Väisälä besökte Stockmann på onsdagen och märkte inte att det skulle ha blivit billigare.

– Jag var mycket skeptisk till försäljnin­gen av Delikatess­en, men ännu vill jag inte döma ut stället. Jag har besökt livsmedels­avdelninge­n under Sokos varuhus och den är bedrövlig. Så får det bara inte bli här, säger Väisälä som kommer från Munksnäs för att handla mat inne i centrum.

Kari Siponen hade vägarna förbi Delikatess­en och accepterar att livsmedels­avdelninge­n bytte ägare, men kräver att standarden på avdelninge­n ska bestå.

– Jag tror inte på att göra det här till en billighets­avdelning. Det vore fel väg, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Livsmedels­avdelninge­n Delikatess­en öppnade igen efter att ha övergått i S-gruppens ägo. Nyfikna stamkunder inspektera­de utbudet som vid första anblicken föreföll oförändrat.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Livsmedels­avdelninge­n Delikatess­en öppnade igen efter att ha övergått i S-gruppens ägo. Nyfikna stamkunder inspektera­de utbudet som vid första anblicken föreföll oförändrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland