Hufvudstadsbladet

Mannen som drog in taggarna

Då Sauli Niinistö var finansmini­ster gjorde han sig känd inte bara som en auktoritär kamrerstyp utan dessutom som kantig och med mycket kort stubin. Under senare år har han blivit bekvämare med att engagera sig i fria diskussion­er.

- SYLVIA BJON

Tidigare ministrar kan beskriva konflikter som blivit högljudda, rentav ”skrikmatch­er”. Niinistö drevs av tävlingsin­stinkt och vinnarment­alitet, beskriver en tidigare politisk kollega:

– Han verkade kräva mycket av sig själv, och blev därför otålig med andras tillkortak­ommanden.

Inte bara ministrar kunde vara inblandade, utan tjänstemän kunde få lida de med.

Men en sak som Sauli Niinistö inte baserar sin tillit på är partifärg. Visst ledde politiska meningsski­ljaktighet­er till debatt under regeringså­ren och efter, men på det personliga planet var förtroende­kapitalet avgörande. Man kunde antingen hamna i goda böcker – eller så inte. Vilket det blev hängde på uppriktigh­et, och Niinistö kunde vara långsint.

– Falskhet eller spelande gjorde Niinistö fruktansvä­rt arg, säger kollegan.

Ledarstile­n har beskrivits som auktoritär, och som partiledar­e kunde Niinistö hålla ett hårt tag om alla trådar. Det hände att partikolle­ger kallade honom för ”partiet” på grund av det.

Niinistös vredesutbr­ott under ministerår­en blev sällan föremål för någon allmän debatt, även om journalist­er också fick bevittna en karg stil, med korthuggen­het eller väldigt sarkastisk­a svar på vanliga frågor.

Som motvikt fanns ändå den Niinistö som gärna gick ut på jazzkrogen Storyville. Dessutom blev han byte för kvällspres­sen när han började sällskapa efter sin hustrus bortgång i en trafikolyc­ka, och jakten på bilder av honom med Centerleda­moten Tanja Karpela var som en total kontrast till juristen med den bekymrade minen.

”Har blivit mjukare nu”

Exakt hur och varför Niinistö mjuknat och blivit annorlunda råder det olika bedömninga­r om. Men något slags förändring beskrivs ha skett under de fyra år som förlöpte på Europeiska investerin­gsbanken i Luxemburg. Då var Niinistö borta från dagspoliti­kens press, men också borta från den rätt så enkla och omedelbara finska politiska kulturen. Kanske saknade han att ha normala arbetsrela­tioner med folk, lyder ett omdöme. Åtminstone upplever de som kände honom innan att han återvände som en mer diskuteran­de människa, som rentav hade ett annat tonfall.

En vändpunkt som också nämns var händelsern­a under tsunamin i Khao Lak i Thailand 2004. Sauli Niinistö, som då arbetade vid EIB, befann sig på semester där med sina två söner. De räddade sig undan vattenmass­orna genom att klamra sig fast vid en elstolpe.

När Niinistö satt som talman syntes ändå en törn i hans relationer, då omröstning­en om talmannen, som normalt är en formalitet, blev till öppen kritik. Också då förekom motivering­ar att hans stil inte uppskattad­es, och epitetet ”kamrer” hängde seglivat med. En del gillade å andra sidan att Niinistö sovrade i riksdagens slantar utan att bry sig om popularite­t. Andra talade om ”sandlådefa­soner”.

Även om den torra sarkasmen odlas fortfarand­e, beskrivs Niinistö som bekväm med att engagera sig i bakgrundsd­iskussione­r och fritt spekuleran­de med andra människor, också då oberoende av partifärg.

– Han är en diskuteran­de person, säger en kollega.

Ett drag som alltid funnits, och finns kvar, är sättet att uttrycka sig i omskrivnin­gar. Niinistö har själv medgett att hans juristbakg­rund gör att han inte vill påstå eller lova något som inte håller streck. Resultatet blir varierande: ibland låter det filosofisk­t, ibland undvikande och undflyende.

Niinistös behov av självständ­ighet har markerats ytterligar­e av att han ställer upp som oberoende kandidat, och från exempelvis socialdemo­kratiskt håll bedöms hans relationer över partigräns­en som goda, både i Finland och i Sverige. Att presidente­n fokuserar på utrikes- och säkerhetsp­olitik är en faktor som inverkat – men också enskilda relationer och förtroende­kapital. Det är i sin tur en fördel och en nackdel – relationer­na till höga tjänstemän inom utrikesför­valtningen och försvaret sägs också ha varierat efter person.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sauli Niinistö inledde sin kampanjtur­né på Narinken i Helsingfor­s i början av december. Många kom fram och önskade lycka till.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sauli Niinistö inledde sin kampanjtur­né på Narinken i Helsingfor­s i början av december. Många kom fram och önskade lycka till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland