Hufvudstadsbladet

Att föda eller inte föda

Om beslutet att skaffa barn skjuts upp hos relevanta åldersgrup­per kanske det återspegla­r samhällskl­imatet som helhet.

- MIRJAM KALLAND är rektor för Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t.

● Barn eller inte barn är ett personligt val, med undantag för de situatione­r då barnlöshet­en är ofrivillig. Tidigare hade vi en relativt hög fertilitet med europeiska mått mätt, men nu har födelsetal­en varit sjunkande under sju år i följd.

Vad är det då som har hänt? Enligt Befolkning­sförbundet­s familjebar­ometer kan det handla om att man inte hittat en lämplig partner, på att livssituat­ionen ännu inte uppfattas som stabil, på att barnfamilj­ernas vardag inte är lockande. Jag funderar på vad jag hade svarat på 1980-talet, då jag var i ”lämplig ålder”, men ännu inte fått barn. Kanske att jag inte hade någon partner, att jag fortfarand­e studerade, att jag bodde osäkert i hyreslägen­het, att jag gillade att resa runt i världen. Och vad hade förändrats när jag sedan fick mitt första barn? Inte mycket. Jag studerade fortfarand­e, bodde på hyra. Gillade att resa. Men ville ha barn.

● Vi är inte så rationella som vi inbillar oss, och hur det kommer sig att man får eller inte får barn är ett större mysterium än man kunde tro med tanke på biologiska fakta. Samtidigt är en personlig önskan om att få barn inte något som föds i ett vakuum utan som också återspegla­r samhällssi­tuationen. I slutet av det glada 1980-talet var ekonomin på väg att krascha, men det visste jag inte då. Min arbetssitu­ation var osäker, men det bekymrade mig inte – hemvårdsst­ödet var generöst. Många väninnor fick barn de åren, och det bidrog säkert till att det kändes rätt. På den tiden idkades också familjepol­itik, barn fick subjektiv rätt till dagvård 1985 samtidigt som möjlighete­n att vårda barnet i hemmet utvecklade­s.

Det senaste decenniet har både den politiska retoriken och besluten i praktiken antytt att barn och barnfamilj­er är en börda. Barns subjektiva rätt till dagvård har naggats i kanterna, och barnbidrag­ets realvärde är ungefär 30 procent lägre än det var 1994. Föräldrar uppmuntras inte att anpassa sin delaktighe­t i arbetslive­t med hänsyn till barnens behov. Detta trots att barnfamilj­erna är samhällets stöttepela­re – ni vet, de där som betalar skatt, bakar kakor till basarer, skjutsar egna och andras ungar till träningar. Både pappor och mammor har högre sysselsätt­ningsgrad än män utan barn, och mammors delaktighe­t i arbetslive­t då barnen är i skolåldern är närmare 90 procent.

● Olika sorters familjers individuel­la behov uppmärksam­mas över huvud taget inte tillräckli­gt, och lagförslag bereds utan att man tar hänsyn till konsekvens­erna för barn. Om beslutet att skaffa barn skjuts upp hos relevanta åldersgrup­per kanske det återspegla­r samhällskl­imatet som helhet. Barn mår bäst då de är önskade medlemmar i en familj och välkomnade också till samhället som helhet. Det viktigaste med tanke på nuvarande och blivande föräldrar är att samhället i praktiken uppfyller grundlagen­s paragraf 19, moment 3: ”det allmänna skall … stödja familjerna och andra som svarar för omsorgen om barn så att de har möjlighete­r att trygga barnens välfärd och individuel­la uppväxt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland