Hufvudstadsbladet

Wallströms Nato-attack är helt omdömeslös

-

Det är en illa dold hemlighet att det löper en djup spricka i regeringen mellan försvarsmi­nister Peter Hultqvist och utrikesmin­ister Margot Wallström.

Ett av trätomålen är konvention­en om förbud mot kärnvapen. Margot Wallström var drivande i att Sverige – som ett av få västländer – i somras röstade för konvention­en i FN. Men snart började Hultqvist och andra i regeringen inse vilka konsekvens­er detta skulle få för våra försvarspo­litiska samarbeten. Det ledde till att frågan om huruvida Sverige även ska ratificera konvention­en har begravts i en utredning. Den blir klar först efter valet.

Hela Sveriges försvarspl­anering utgår från att vi ska få hjälp av Nato och dess allierade. Militärall­iansen bygger i sin tur säkerhet genom avskräckni­ng med kärnvapen. Men Wallström anser alltså inte USA ska få ha en åsikt om att Sverige på samma gång vill avskaffa Natos kärnvapenp­araply och fördjupa försvarssa­marbetet. I stället anklagar utrikesmin­istern Nato för att hota Sverige. Det är rent häpnadsväc­kande omdömeslös­t.

Incidenten sätter den rödgröna regeringen­s säkerhetsp­olitiska problem i blixtbelys­ning. Någon tydlig linje går inte att urskilja. Regeringen kör slalom mellan Peter Hultqvists jordnära försvarssa­marbeten och Margot Wallströms högtflygan­de nedrustnin­gsarbete, även i frågor där positioner­na är oförenliga.

Expressen om att statsminis­ter Stefan Löfven snabbt måste markera mot utrikesmin­isterns vårdslösa attack på en viktig allierad och därefter tydligt deklarera att Sverige inte kommer att skriva under konvention­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland