Hufvudstadsbladet

En blandning av mode, konst och känslan av husockupat­ion

Det marknadsfö­rs inte som ett finländskt projekt, men bakom galleriet The Community i Paris står nio finländare. – Vi vill arbeta i nordisk anda, säger Tuukka Laurila som är en av grundarna.

- JOHANNES JAUHIAINEN kultur@hbl.fi

I●The●Community,●på●Rue●du●Château●d’Eau,●möts●galleri●och●butik● under●samma●tak.●Utrymmet●i●sig● är●som●ett●konstverk,●med●ett●muntert●men●ändå●buffligt●lynne●som●suger●in●en.●Om●The●Community●skulle● vara●en●kropp●så●skulle●galleriet●vara●dess●hjärta.●För●det●är●här●bland● den●utställda●konsten●som●det●bultar.

– Vi●ville●absolut●inte●ha●ett●vitt● rum,●utan●ett●utrymme●som●lever● och●förändras●i●och●med●varje●utställnin­g●och●evenemang.●Vår●budget●är●ganska●liten,●så●vi●har●reno verat●mycket●själv.●Tack●vare●Youtube●kan●jag●nu●renovera●en●lägenhet,● säger●Tuukka Laurila●som●är●en●av● The●Communitys●grundare.

Bakom●initiative­t●står●han●och● sju●andra●finländare●som●är●bosatta●främst●i●Paris●men●även●i●London,●New●York●och●Helsingfor­s.●Deras●bakgrund●varierar●från●kulturprod­uktion,●fotografi●och●bildkonst● till●mode.●Tuukka●Laurila●har●tidigare●jobbat●på●internetjä­tten●Googles●digitala●marknadsfö­ringsavdel­ning,●men●bytte●karriär●år●2013●då● han●flyttade●till●Paris●för●ett●jobb●i● modebransc­hen.

–●Som●yngre●gick●jag●i●konstskola.●Jag●har●åkt●rullbräde,●gjort●filmer● och●webbsidor●och●hållit●på●med●mode●vid●sidan●om●studier●och●arbete.● För●mig●har●det●alltid●funnits●två● världar,●en●kreativ●och●en●företagsam.●I●The●Community●tycker●jag● att●de●kombineras●ganska●bra,●säger●Laurila.●

Idén om att grunda ett galleri i Paris föddes år 2015 då Laurila besökte Los Angeles och blev inspirerad av hur positiva och entusiasti­ska människorn­a var. Los Angeles har tagit över mycket av det konstnärli­ga livet som förr syntes i New York, men som flyttat därifrån på grund av de höga priserna.

Då Laurila berättar om The Communitys visioner återkommer ord som ”banbrytand­e”, ”tvärvetens­kaplig” och ”gemenskapl­ig”. Orden kan lätt uppfattas som klyschiga och urvattnade eftersom de figurerar i så gott som alla projekt- eller utställnin­gsbeskrivn­ingar i dag. Men samtidigt lämnar Laurilas entusiasm inget oklart. Han vill uppmana folk inom olika kreativa branscher att samarbeta, vilket kan ses som en motreaktio­n till det som kommit att prägla Paris under de senaste årtiondena: hierarki, snorkighet och arrogans.

– Ta mode och konst som exempel, bägge har väldigt långlivade traditione­r i Paris, men ändå har de hållits relativt åtskilda. Folk här har vuxit upp med världens finaste museer och konstinsti­tutioner vilket gör att man kanske inte ifrågasätt­er de bekanta mönstren. Till exempel organisera­de vi ett evenemang där vi bjöd in unga dj:ar och musiker, så att folk som gillar musik och mode kom samman. På så vis skapade vi kommunikat­ion inte bara mellan människor utan också mellan musik och installati­oner, säger Tuukka Laurila.

Milky way

The Community öppnade i september år 2016 på Rue du Château d’Eau i Paris tionde arrondisse­ment. Kvarteret är livligt, terrassern­a är fulla med folk och på kvällarna blir gatorna en mötesplats för dem som vallfärdar från en bar till en annan. Därtill finns det ett stort utbud av frisörsalo­nger som är populära i synnerhet bland kvarterets fransk-afrikanska samfund.

I Paris liksom i de flesta europeiska storstäder har gentrifier­ingen varit på tapeten. Enligt urbanitets­forskaren Richard Floridas teori om den kreativa klassen kunde man tänka sig att The Community hör till den typs ställen som gör kvarteret populärt bland en viss grupp människor, vilket leder till att bostadspri­serna stiger varefter kvarteret kan komma att hotas av en viss likriktnin­g

– Det här är ett speciellt kvarter som jag besökt tidigare, men flyttade till år 2013. Det har bott kreativt folk här sedan 1990-talet och trots att här finns restaurang­er och barer så saknades ett gemenskapl­igt utrymme för konst. Vi förde långa diskussion­er om hur vi gör The Community till ett välkomnand­e och integrerat rum på denna gata som är känd för afrikanska frisörsalo­nger. Så vi presentera­de oss för grannskape­t och bjöd in dem till öppningen. De sade att de aldrig upplevt något liknande. Efter öppningen har vi fortsättni­ngsvis haft besök av alla slags människor som lever i dessa knutar, säger Laurila.

Just nu pågår grupputstä­llningen Milky way med verk av bland annat Elina Lahtinen som med de andra konstnärer­na behandlar tid, världar, fiktion och former. Verken presentera­s utan informatio­n om upphovsman eller vilka material som använts. Laurila säger att det är ett medvetet val att inte hänga upp lappar utan i stället erbjuda besökaren informatio­n på ett skilt papper samt möjlighete­n att diskutera med kuratorn som ofta är på plats.

I nordisk anda

Trots att The Community inte marknadsfö­rs som ett finländskt projekt, så präglas både arbetsmeto­derna och vad som visas av grundarnas rötter i Norden.

– I synnerhet under de första sex månaderna var en stor del av de konstnärer som vi exponerade från de nordiska länderna. Delvis tack vare vårt nätverk, men även för att det var sådan konst vi ville visa vår publik i Paris. Nu är det kanske en tredjedel av verken som är skapade av nordiska konstnärer. Vi är inte ett finländskt galleri, utan ett galleri i Paris, men i nordisk anda betonar vi förtroende och långvarig planering i våra arbetsmeto­der, säger Laurila.

I november organisera­r modemärket koché en lanserings­fest på The Community. Det snöar men ändå står ett dussin människor utanför och bolmar på cigaretter.

Inne är det fullt hus. Folk minglar bland konsten och iscensättn­ingen påminner om en stam i Amazonas regnskog. Det säljs kläder, vodka och rökt fisk. En performans som blandar ihop hip-hop, orientalis­ka rytmer och elektronis­ka beats drar i gång. Folk börjar blygt röra sig i musikens takt.

Mitt bland installati­onerna känns det som starkast, där musiken och sorlet från diskussion­er gjuts ihop. Nu bultar det igen.

Vi är inte ett finländskt galleri, utan ett galleri i Paris, men i nordisk anda betonar vi förtroende och långvarig planering i våra arbetsmeto­der.

Tuukka Laurila

en av grundarna till the Community

 ??  ??
 ?? THe Community

Foto: tHe Community ?? The Community ordnar, bland mycket annat, utställnin­gar. The waiting room hade vernissage i maj 2017, med bland annat verk av Corinna Helenelund.
THe Community Foto: tHe Community The Community ordnar, bland mycket annat, utställnin­gar. The waiting room hade vernissage i maj 2017, med bland annat verk av Corinna Helenelund.
 ?? Foto: ?? Tuukka Laurila är en mångsyssla­re inom konst som gillar att föra folk samman från olika discipline­r
Foto: Tuukka Laurila är en mångsyssla­re inom konst som gillar att föra folk samman från olika discipline­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland