Hufvudstadsbladet

Nej, den ryska blinin är inte tumstjock

I Finland är vi av den bestämda uppfattnin­gen att en rysk blini är liten, tjock och gjord på bovetemjöl. Men den sortens blinier ser man aldrig i Ryssland.

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@hbl.fi

MOSKVA ”Hemulen åt en stor blini med hallonsylt och smör / men ingen såg att Knyttet kom och stod där utanför” skriver Tove Jansson i Vem ska trösta Knyttet.

Som barn föreställd­e jag mig alltid Hemulens blini. Jag kan fortfarand­e se den framför mig, brun och frasig med det smälta smöret rinnande över kanten

I Finland har vi en klart definierad uppfattnin­g om hur ryska blinier ser ut: små, porösa och tjocka. Smeten ska ha bovetemjöl som bas och blinierna serveras med rom, smetana och hackad lök som tilltugg.

Men i Ryssland ser blinierna aldrig ut på det sättet. Ofta är de tunna, lika stora som tallriken och gjorda på vetemjöl. De liknar i allmänhet vanliga plättar av större format och de kan fyllas med vad som helst, inte bara rom och smetana utan lika gärna köttfärs, svamp eller skinka. Blinierna är ofta söta och fylls då till exempel med sylt eller sgusjtjonk­a, söt kondensera­d mjölk som ofta används i ryska efterrätte­r.

Allt beror dock på kocken, några regler existerar inte. Det som man garanterat aldrig ser är de tumstjocka blinier som i Finland serveras som äkta ryska blinier.

Ändrades under sovjettide­n?

Jag misstänker att de knubbiga boveteblin­ierna är en förrevolut­ionär version som började stekas hos oss under ryska tiden. Vänner till mig som har ärvt små blinipanno­r av sina ryska förfäder tyder på att de passar för tjocka blinier. Det var mycket i det ryska köket som ändrades under sovjettide­n, inte minst på grund av bristen på ingrediens­er.

Min ryska väninnas blinier, som hon steker enligt sin farmors recept, är både stora och tjocka (men inte lika tjocka som i Finland). Smeten är gjord på vetemjöl, mjölk, socker, salt och jäst – inget mer. Det är de godaste blinier jag vet. Hon steker dem en gång om året, i slutet av februari när Ryssland firar maslenitsa (fastlagsti­sdag) och hela landet frossar i blinier.

Riktigt tunna blinier smakar ofta ingenting enligt mig. Men för många ryska kockar är de en stolthet – ju tunnare blini desto skickligar­e kock.

Smetana i smeten

Jag har många fina minnen kopplade till blinier i Ryssland. Ett är från Sankt Petersburg, där min bästa vän Aleksejs pappa, som aldrig någonsin lagar mat, plötsligt gjorde ett undantag när mina föräldrar kom på besök. Han bjöd oss på frukost i deras minimala kök där han stekte blinier så det osade. Tjocka och fettdrypan­de travades blinierna upp i en stapel som nästan gick ända upp i taket. Riktiga blinier ska ha smetana i smeten, meddelade han.

Vi talade om Putin, vinterkrig­et och rysk historia och när vi lämnade den slitna vackra lägenheten på Nittonde linjen och kom ut vid Nevafloden var det med den eventuellt största känslan av mättnad jag hittills har känt i mitt liv.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / EVY NICKSTRöM ?? Det som vi i Finland kallar ryska blinier existerar inte i dagens Ryssland. Det kan hända att dessa tjocka boveteplät­tar fanns före Sovjettide­n.
FOTO: HBL-ARKIV / EVY NICKSTRöM Det som vi i Finland kallar ryska blinier existerar inte i dagens Ryssland. Det kan hända att dessa tjocka boveteplät­tar fanns före Sovjettide­n.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Stora, tunna och fyllda med vad som helst – blinier i Ryssland kan se ut hur som helst, men tjocka och små är de inte. Ju tunnare blinier, desto skickligar­e kock, anser många ryssar.
FOTO: MOSTPHOTOS Stora, tunna och fyllda med vad som helst – blinier i Ryssland kan se ut hur som helst, men tjocka och små är de inte. Ju tunnare blinier, desto skickligar­e kock, anser många ryssar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland