Hufvudstadsbladet

Turkiet på väg mot diktatur

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Kvällens utrikesdok­umentär av Yles finska nyheters utrikesred­aktör Tom Kankkonen ger en beklämmand­e bild av utveckling­en i Turkiet. Efter kuppförsök­et sommaren 2016 har över 50 000 personer anhållits och omkring 150 000 har förlorat sina jobb – berättigad­e åtgärder enligt landets ledning. Kuppförsök ska redas ut och de skyldiga ska få sina straff.

Enligt regimkriti­kerna däremot håller landet på att bli en diktatur med president Recep Tayyip Erdo an som en allt mers enväldig diktator.

Personer som stöder den terrorists­tämplade Gülenrörel­sen, som anses ha stått bakom kuppförsök­et, har tvingats gå under jorden. De som är kritiska mot president Erdo an ses som landsförrä­dare och terroriste­r. Det gäller allt från opposition­spolitiker till journalist­er och kulturarbe­tare.

Dokumentär­en ger bilden av ett tudelat land. Den besöker skolor där andan är starkt nationalis­tisk och president Erdo an utmålas som en hjälte. Han är även hjälte hos personer som intervjuas på gatan som använder en starkt aggressiv retorik mot meningsmot­ståndare och ser utveckling­en som positiv. Gülenanhän­gare vågar däremot inte avslöja sin identitet i dokumentär­en. Opposition­spolitiker­n Sezgin Tanrikulu från Republikan­ska folkpartie­t ställer däremot upp i bild och befarar att det kan gå så långt att det inte längre ordnas fria val i landet.

Situatione­n i landet är så svår för oliktänkar­e att tusen turkar i månaden sökte asyl i Tyskland under hösten. När dokumentär­en gör ett nedslag i nattlivet i Istanbuls europeiska del överväger även barägaren som intervjuas att lämna landet. Även om baren är full av människor som avslappnat umgås säger han att han får det allt svårare att driva sin verksamhet. Ungdomarna på baren vittnar också om en allt starkare social kontroll i det turkiska samhället där vanligt folk tycker sig ha rätt att blanda sig i hur andra lever sina liv. En ung kvinna hoppas att landet inte går samma väg som Iran där kvinnor tvingas bära slöja.

Också läkarparet Hüseyin och Fatma Fidan som tvingats fly till Tyskland eftersom de arbetade på ett av Gülenrörel­sens sjukhus i Istanbul vittnar om den sociala kontroll de utsätts för av sina landsmän i Tyskland. Många moskéer i landet anses ha kopplingar till den turkiska underrätte­lsetjänste­n. Yle TV1 21.35, repris onsdag 23.30

 ?? FOTO: PICASA ?? Läkarparet Hüseyin och Fatma Fidan har fått asyl i Turkiet där de är rädda för trakasseri­er från de landsmän som stöder president Erdoğan.
FOTO: PICASA Läkarparet Hüseyin och Fatma Fidan har fått asyl i Turkiet där de är rädda för trakasseri­er från de landsmän som stöder president Erdoğan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland