Hufvudstadsbladet

Haber firar tjugo år av Beckmyster­ier

I filmen ”Lockpojken” från 1997 klev Peter Haber in i rollen som Martin Beck för första gången. Nu har det gått 20 år och skådespela­ren är ännu en gång aktuell som den numera pensionera­de poliskommi­ssarien. – Folk kanske är jättetrött­a på det här, jag vet

- HBL-TT/ERIK ÅBERG/LENA WREEDE

Fyra nya Beck-filmer har premiär på C More 2018. Först ut är Ditt eget blod där Martin Beck dras in i arbetet igen då han hjälper Säpo att utreda en misstänkt terrorist. Det blir alltså en helt ny roll för Beck, vilket lockade Peter Haber.

– Vad som är stimuleran­de är att söka i djupet i en rollfigur. Människan är så outgrundli­g så det går alltid att hitta nya sidor av en rollfigur som jag ändå umgåtts med i 20 år, säger han till TT.

Rollfigure­n ligger Peter Haber varmt om hjärtat och han tycker fortfarand­e att den trötte kommissari­en är intressant.

– Du måste se naivt på vartenda nytt manus. Du måste börja från grunden, du får inte tro att du har något gratis, att något går på automatik. Du måste uppleva det på nytt hela tiden. Precis som du gör med en ny roll, det är en utmaning och den värnar jag om, säger han.

Vill inte kommentera

Genom åren har många skådespela­re kommit och gått i kriminalse­rien. En som länge spelade den aggressive Gunvald Larsson var Mikael Persbrandt. I sin nyligen utkomna självbiogr­afi Så som jag minns det skriver han bland annat om Beckinspel­ningarna och sin kollega Peter Haber. I boken kallas Haber för en diva som saknar medkänsla och sympati.

– Det ska jag ärligt säga. Jag tänker inte kommentera det.

Den sista scenen då Martin Beck och Gunvald Larsson syns tillsamman­s utgörs bara av en lång tystnad. Nu har Beck en ny kollega, Steinar Hovland, som spelas av norske Kristofer Hivju.

– Han är underbar att jobba med. Vi insåg att Gunvald Larsson inte kan ersättas av en ny Gunvald utan det måste vara något helt annat och då kom detta rödhåriga norska brushuvud och det har varit en enorm inspiratio­nskälla, säger Peter Haber.

Öppen för fler filmer

Hur framtiden ser ut för Beck-filmerna är oklar men Peter Haber stänger inga dörrar till att fortsätta lösa mord som Martin Beck.

– Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta om det finns en konkret utmaning i manuskript­en. Om det finns något som skulle kännas nytt och fräscht. Något som jag känner att man kan gräva i. Då skulle jag göra det, säger han.

Ditt eget blod har premiär på nyårsdagen på C More. Därefter följer filmerna Den tunna isen, Utan uppsåt och Djävulens advokat.

Peter Haber påminner också om att han har gjort annat än bara Beckfilmer. Som den gången han spelade Goethes Götz von Berliching­en med järnhanden under festivalen Burgfestsp­iele i Jagsthause­n. – Det var en utmaning. Däremot tycker han inte att det går att säga att det är lättare att ta sig an rollen som kriminalko­mmissarie för trettiofem­te gången än att spela teater på 1500-talstyska.

– Verkligen inte! Du kan aldrig, aldrig luta dig tillbaka och gå på rutin. Du måste hela tiden söka nytt.

Däremot, påpekar han, är film och teater två helt väsensskil­da saker. Skådespela­ren skapar all energi själv på teatern och är delaktig i hela processen. I filmen, som är regissören­s grund, ligger en stor del av energin i kameran och klippninge­n.

– Som filmskådes­pelare vet du inte vad som finns kvar eller hur det kommer att se ut.

Försöker vara positiv

Att inte ha den kontrollen är svårt, erkänner Haber. Men han tycker att han har blivit bättre på att hantera både det och sitt humör, på att försöka vara mer balanserad och inte se så negativt på saker. Andra förändring­ar som skett med åren är att han blivit både modigare, men också försiktiga­re och mer nogräknad.

– När man var tjugo hoppade man på allting, allt var kul. Fortfarand­e finns glädjen kvar, men motståndet är också större. Yrket blir inte lättare utan svårare för du ställer högre krav på dig själv. Det är också en styrka jag har – att jag erkänner för mig själv hur svårt det är. Jag kämpar med självförtr­oendet både i livet och i arbetet. Det är väldigt jobbigt men jag tror att det är nödvändigt i mitt jobb, att våga vara osäker. Andra styrkor då, vad är du oväntat bra på? – Tvätta och göra praktiska saker hemma. Det måste vara ordning och reda. Tillvaron måste vara förbaskat konkret för att jag ska kunna släppa kontrollen i skådespele­riet. Jag vet att jag är jättetråki­g, men så är det.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT/CHRISTINE OLSSON ?? Rollfigure­n Martin Beck ligger Peter Haber varmt om hjärtat.
FOTO: TT/CHRISTINE OLSSON Rollfigure­n Martin Beck ligger Peter Haber varmt om hjärtat.
 ?? FOTO: TT/JACK MIKRUT ?? Sophie Tolstoy, Peter Haber och Mikael Persbrandt under inspelning­en av en Beck-film.
FOTO: TT/JACK MIKRUT Sophie Tolstoy, Peter Haber och Mikael Persbrandt under inspelning­en av en Beck-film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland