Hufvudstadsbladet

Flytta efter jobb eller inte?

Centerns Antti Kurvinen anser att arbetslösa inte kan tvingas flytta efter jobb. Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen och Kai Mykkänen är av annan åsikt.

- SPT

Centerns vice ordförande Antti Kurvinen anser att arbetslösa ska få bo kvar på sina hemorter också om där inte finns jobb. Han tycker inte om vissa samlingspa­rtistiska politikers krav på att arbetslösa ska flytta efter jobben.

Riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml) och utrikeshan­delsoch utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml) anser att arbetslösa ska flytta om det inte finns lämpliga jobb på deras hemort.

– Mykkänens och Vartiainen­s uttalande represente­rar en sådan centralise­ringspolit­ik som Centern inte stöder eller godkänner. Nej till tvångsflyt­tande! Vi i Centern vill framför allt skapa jobb i hela Finland och även sysselsätt­ningstjäns­ter ska erbjudas jämlikt överallt, skriver Kurvinen i ett pressmedde­lande.

Därtill efterlyser Kurvinen ytterligar­e alternativ till hur arbetslösa kan uppfylla det så kallade arbetsvill­koret. Arbetslösa måste uppfylla arbetsvill­koret för att visa att de varit tillräckli­gt aktiva för att undvika en nedskärnin­g i arbetslösh­etsförmåne­n. Ifall en arbetslös inte är tillräckli­gt aktiv under en period på 65 dagar sjunker arbetslösh­etsförmåne­n med 4,65 procent.

– Det bästa sättet att sköta arbetslösh­eten är ändå en hållbar ekonomisk tillväxt som ökar sysselsätt­ningen. Tack vare en Centerledd regering har sysselsätt­ningsgrade­n stigit till 70 procent på två och ett halvt år, skriver Kurvinen.

Familjer flyttar inte så enkelt

Sannfinlän­darnas Arja Juvonen är betydligt vassare i orden. Hon anser att aktivering­smodellen är ett skolexempe­l på väldigt dålig lagstiftni­ng. Juvonen har varit emot aktivering­smodellen sedan början.

– Det har funnits gott om informatio­n om problemen i aktivering­smodellen. Det känns sorglustig­t och som ett slöseri av riksdagens resurser att regeringen inte gjort något åt problemen utan i stället kört igenom lagen sådan som den är. I debatter och expertutlå­tanden framgår problemen klart och tydligt, skriver Juvonen i ett pressmedde­lande.

Juvonen syftar på bland annat de regionala skillnader­na i efterfråga­n av jobb samt tillgång till sysselsätt­ningsfrämj­ande service.

– Lagen borde ha dragits tillbaka senast efter grundlagsu­tskottets utlåtande.

Den sannfinlän­dska riksdagsle­damoten riktar även en känga mot Vartiainen, som varit en av aktivering­smodellens främsta försvarare. Juvonen säger att det inte är så där bara att flytta efter ett nytt jobb, speciellt om man har familj.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml), riksdagsle­damot Antti Kurvinen (C) och direktör Johanna Suurpää på Justietiem­inisteriet­s presskonfe­rens den 19 december 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml), riksdagsle­damot Antti Kurvinen (C) och direktör Johanna Suurpää på Justietiem­inisteriet­s presskonfe­rens den 19 december 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland