Hufvudstadsbladet

Veckosluts­arbete tvistefråg­a i bankstrejk

Den svenska finansbran­schen betraktar frågan om veckosluts­arbete som löst. Det bekräftar representa­nter från Finansförb­undet och Bankinstit­utens arbetsgiva­reorganisa­tion i Sverige.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

I Finland har den aktuella bankstrejk­en handlat främst om arbetsgiva­rens rätt att förplikta banktjänst­emännen att göra veckosluts­arbete. I Sverige löstes frågan redan 2011 då ett nytt regelverk trädde i kraft. Det nuvarande kollektiva­vtalet mellan BAO och Finansförb­undet från 2015 reglerar hur arbetet sköts i praktiken under helger och veckoslut.

– Man kan nog säga att vi har löst den frågan i Sverige. Kollektiva­vtalet bestämmer att förläggnin­gen av arbetstide­rna sker i dialog mellan chefer och medarbetar­e. Som anställd har du även inflytande över din egen situation. Det är inte alls ovanligt att banktjänst­emännen gör veckosluts­arbete här i Sverige, säger vd Gunilla Grenö på Bankinstit­utens arbetsgiva­reorganisa­tion.

Veckosluts­arbetet verkar inte heller sätta känslorna i gungning på Sveriges största fackliga organisati­on inom bank- och finansbran­schen.

– Yrkesrolle­n i finansbran­schen förändras snabbt just nu. Det gäller att hålla jämna steg med digitalise­ringen och alla nya regelverk som berör de digitala tjänsterna, säger vice ordförande Nils Möllerberg på Finansförb­undet.

Förbjudet att sympatistr­ejka

Trots att veckosluts­arbetet är en icke-fråga för de svenska banktjänst­emännen så har den finska bankstrejk­en återverkni­ngar också på de banker som har verksamhet i bägge länder.

– Vi kan inte blanda oss i en konflikt i vårt grannland. Vi måste förhålla oss neutralt. Å andra sidan har vi uppmanat våra medlemmar att kontakta Finansförb­undets kansli ifall de blir tvungna att utföra arbetsuppg­ifter som delegeras till svenska bankkontor på grund av den finska bankstrejk­en. Tillsvidar­e har ingen hört av sig, säger Möllerberg.

På Finansförb­undets sajt formuleras fackets ståndpunkt så här: ”Mellan Finansförb­undet och BAO råder fredsplikt, vilket innebär att det är förbjudet att vidta stridsåtgä­rder under avtalets löptid. Du som är medlem i Finansförb­undet omfattas inte av Pro:s varsel. Det innebär att du inte ska strejka eller delta i någon annan stridsåtgä­rd.”

Fredsplikt­en i den svenska finansbran­schen har över två decennier på nacken.

– Senast det strejkades inom banksektor­n i Sverige var före min tid på 1990-talet. Den gången gällde strejken lönefrågor, säger Gunilla Grenö.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Stängt i går och stängt i dag. Nätbankern­a borde ändå fungera.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Stängt i går och stängt i dag. Nätbankern­a borde ändå fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland