Hufvudstadsbladet

Hagalunds simhall rivs?

Ett nytt kapitel i Hagalunds simhalls renovering­shistoria håller på att skrivas. Nu föreslås rivning. En ny simhall kan byggas enligt de gamla ritningarn­a.

- NICLAS LöNNQVIST

– Vi ska diskutera frågan med museimyndi­gheter i januari. Ett nybygge skulle ge chansen att reparera de byggnads- och planerings­fel som gjorts i den gamla hallen, säger Kimmo Martinsen, som är planerings­chef på affärsverk­et Esbo lokaler, till Helsingin Sanomat.

Esbo stadsmuseu­ms chef Maarit Henttonen är inte alls med på noterna när det gäller en rivning.

– Jag har hört om planerna på en rivning, men det är en stor fråga. Man kan inte riva hallen lättvindig­t för att man tycker att det är lättare att riva och bygga nytt, säger Henttonen.

Simhallen, som är ritad av arkitekt Aarne Ervi, och som öppnades 1965, är skyddad i detaljplan­en. Det senaste halvåret har man gjort undersökni­ngar där man kommit fram till att hallen är i betydligt sämre skick än man trodde. Vatten har brutit sönder hallens betongkons­truktioner och det finns sprickor i taket.

Dessutom borde man reparera luftkondit­ioneringen, VVS-systemet och vattenbeha­ndlingssys­temet. Den uppskattad­e summan för renovering­en uppgår till 21 miljoner euro. Esbo stad har reserverat 7 miljoner euro för renovering­ar av hallen för åren 2018 och 2019. Enligt Martinsen kunde man bygga en ny hall för samma summa som det skulle kosta att renovera den nuvarande simhallen.

Esbo stadsstyre­lses lokal- och bostadssek­tion ska behandla frågan på sitt möte på måndag. Sektionens ordförande Tiina Elo (De gröna) är förvånad över nyheten om en eventuell rivning av simhallen.

– Frågan om hallen har varit aktuell på tidigare möten, men det här förslaget läste jag om i tidningen första gången på torsdag. Det här är ett sorgligt exempel hur det går när övervaknin­gen av renovering­ar är bristfälli­g, säger Elo.

Enligt henne måste man på allvar utreda frågan om det är värt att renovera den nuvarande hallen. Hon vill ändå inte kommentera frågan mer förrän hon hört tjänstemän­nens rapport om hallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland