Hufvudstadsbladet

Steve Bannon

-

●●Stephen ”Steve” Bannon föddes 1953 i en demokratis­k arbetarkla­ssfamilj i Norfolk i Virginia. Efter att han gått ut college tog han värvning i flottan. Under fyra år tjänstgjor­de han utomlands på en jagare och deltog bland annat i USA:s insats under gisslankri­sen i Iran 1979.

●●Efter examen från Harvard Business School fick han jobb på investment­banken Goldman Sachs och 1990 startade han ett eget investment­bolag. Han valde tidigt att satsa pengar i medie- och filmbransc­hen och flyttade till Los Angeles. Genom framgångsr­ika tv-serier som Seinfeld arbetade han ihop en förmögenhe­t.

●●När Bannon 2004 gjorde en hyllningsd­okumentär om sin politiska idol, expresiden­ten Ronald Reagan, fick den konservati­va högern upp ögonen för honom. Han gjorde senare dokumentär­er om den konservati­va Tea Party-rörelsen. ●●2012 tog han över Breitbart News, som han själv beskrivit som en plattform för de så kalllade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit maktgruppe­r.

●●Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentv­alskampanj i augusti 2016, när bara några få månader återstod av valrörelse­n. Efter segern utsåg Trump honom till sin chefsstrat­eg, och en kort tid hade han en plats i presidente­ns nationella säkerhetsr­åd.

●●Bannon anses ha haft ett stort inflytande i Vita huset och på Trumps isolationi­stiska världssyn. Han ska bland annat vara en av arkitekter­na bakom Trumps kritiserad­e inreseförb­ud för människor från i huvudsak muslimska länder. Men det ryktades även om en konflikt med Trumps svärson.

●●Bannon avskedades i augusti 2017. Därefter återgick han till Breitbart News.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland