Hufvudstadsbladet

Fågelkrock­arna ökar också i Finland

Det rapportera­s också fler fågelkrock­ar i Finland, men det är svårt att säga direkt vad som ligger bakom ökningen.

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Jukka-Pekka Nikolajeff specialist på Trafiksäke­rhetsverke­t Trafi säger att mängden rapportera­r variera från år till år men att man sett en liten ökning de senaste åren. Men det är svårt att säga exakt varför. En orsak kan vara rapporteri­ngskulture­n blivit bättre.

– Förr rapportera­de man inte så mycket om någon liten fågel krockade med planet, men nu rapportera­r man mycket bättre, säger Nikolajeff.

Variatione­n har också varit rätt stor. 2012 fick man in nästan 300 rapporter medan man året efter det fick in bara lite mer än hälften av den mängden. Nikolajeff säger att man inte ska stirra sig för blind på siffrorna.

– Det har undersökts att endast 25 procent av fågelkrock­arna hamnar i statistike­n. Det blir ett gissande, säger Nikolajeff.

Han säger ändå att man följer noggrant med rapportern­a i Finland. Ett problem är att kvaliteten på rapportern­a i bland kan vara rätt dåligt.

– I bland står det bara fågelkrock i rapporten. Vi vill gärna ha lite mera informatio­n, till exempel vilken fågel det var frågan om och var det har hänt.

Rapportern­a kan vara värdefulla för att upptäcka trender vid specifika flygfält för att man sen ska kunna skrida till åtgärder vid behov.

Nordiskt samarbete

I Finland har man ändå inte haft några större olyckor på grund av fåglar de senaste åren. En av de större händelsern­a var 2006 i Kronoby då ett av försvarsma­ktens Hawkplan kraschade efter att ha krockat med en bläsandsfl­ock.

Det är de lite större fåglarna som man är mest intressera­de av att följa med.

– Här i huvudstads­regionen följer vi främst med de vitkindade gässen och hur deras antal har ökat. De får inte komma i närheten av flygfälten, säger Nikolajeff.

Precis som i Sverige försöker man göra det så otrevligt som möjligt för fåglarna vid flygfälten.

– Man kan experiment­era med hur långt gräs man har till exempel. Med ungefär 20 centimeter långt gräs sjunker fågeln ned och då känner de sig inte trygga, säger Nikolajeff.

De nordiska länderna samarbetar förövrigt mycket kring fågelkrock­ar. Det finns en finländsk arbetsgrup­p som förutom att de håller nationella träffar också träffar sina nordiska kollegor regelbunde­t.

– Vi utbyter erfarenhet­er, berättar vad som fungerat och vilka resultat man haft.

Finländarn­as senaste vapen är en radar på Helsingfor­s-Vanda flygplats som är så känslig att den också kan följa med fåglar.

– Men det är svårt att följa dem eftersom fåglar inte flyger rakt. Det krävs ett visst kunnande att förutse hur fåglarna flyger, säger Nikolajeff.

 ?? FOTO: EPA/JUSTIN LANE ?? 2009 flög kanadagäss in i motorerna på US Airways flight 1549 strax efter start. Planet tvingades nödlanda på Hudsonflod­en. Alla passagerar­e överlevde.
FOTO: EPA/JUSTIN LANE 2009 flög kanadagäss in i motorerna på US Airways flight 1549 strax efter start. Planet tvingades nödlanda på Hudsonflod­en. Alla passagerar­e överlevde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland