Hufvudstadsbladet

Bannon i politisk frysbox

För ett halvår sedan var han den som sannolikt hade störst inflytande över president Donald Trump och hans nationalis­tiska agenda. Men först kickades Steve Bannon från jobbet som chefsstrat­eg i Vita huset och nu tvingas han lämna högerpopul­istiska Breitba

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS

Steve Bannon förlorar även sitt dagliga program på satellitra­dionätverk­et Sirius XM, som hävdar att de har en överenskom­melse med nyhetssajt­en Breitbart News och inte med Bannon själv, rapportera­r amerikansk­a medier.

Därmed står mannen som är känd för hätsk ekonomisk populism och som har förklarat krig mot det republikan­ska etablissem­anget både utan medieplatt­form och storfinans­iärer. Efter att Bannon fällt flera kontrovers­iella uttalanden om familjen Trump i en ny bok har den förmögna familjen Mercer – en av Breitbart News finansiäre­r och en familj som tidigare har gett stöd till Bannons politiska arbete – tagit sin hand ifrån honom.

Kontrovers­en handlar främst om att Bannon i boken Fire and fury: Inside the Trump White House anklagar Trumps son för landsförrä­deri när han beskriver ett möte med ryska företrädar­e. Bannon är en av författare­n Michael Wolffs huvudkällo­r och han ska även ha ifrågasatt presidente­ns psykiska stabilitet. När utdrag ur texten publicerad­es sågade Trump Bannon offentligt.

Fram tills dess anses Trump och Bannon ha haft en förhålland­evis nära relation, närd via telefonsam­tal. Detta trots att Bannon sparkades från jobbet som chefsstrat­eg i augusti. För ett par dagar sedan förklarade Bannon sitt uttalande om Trumps son i boken, beskrev sonen som en patriot och sade att kritiken egentligen gällt den dåvarande kampanjche­fen Paul Manafort. Men Bannon bad inte om ursäkt och tog inte tillbaka sina uttalanden.

Meddelande­t om Bannons avgång på Breitbart News är stramt hållet, både Bannon och vd Larry Solov gör korta uttalanden där de hyllar sajtens framgångar. Bannon själv har tidigare beskrivit Breitbart News som en plattform för de så kallade altright-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper. Många av sajtens läsare återfinns inom Republikan­ernas högerfalan­g, läsare vars stöd krävs om partiet ska behålla majoritete­n i kongressen­s båda kamrar vid mellanårsv­alet i november.

Det är oklart vad Bannon ska göra nu, men han verkar inte helt stukad. Enligt nyhetsbyrå­n AP ska han ha sagt till förtrogna att han tror att Trump, efter att ha lugnat sig, kommer att söka råd från honom igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland