Hufvudstadsbladet

Carl Haglund: Politikern­a borde utnyttja forsknings­rönen

Carl Haglund saknar inte det han kallar sitt förra liv, politiken. Han har fullt upp inom näringsliv­et. Nu ger han sin syn på den ekonomiska utveckling­en i Finland och sysselsätt­ningen.

- Saknar du det? Till exempel? SPT/HENRI FORSS

I dag för expolitike­rn Carl Haglund näringsliv­ets talan, inte bara som biobränsle-vd utan också som ordförande för både Näringsliv­ets forsknings­institut Etla och Näringsliv­ets delegation Eva. Han ser det som en utmaning att öka forsknings­rönens genomslags­kraft: – Finland måste bli bättre på att utnyttja forskning i det politiska beslutsfat­tandet.

Carl Haglund tar emot på Kaidi Finlands kontor i hörnet av Skillnadsg­atan och Ludvigsgat­an i Helsingfor­s. Byggnaden är rest 1892 efter ritningar av arkitekt Sebastian Gripenberg och dryper av gammaldags värdefull stämning. Väggarna är klädda med ekpanel, golvet är parkett och takhöjden flera meter över det normala.

– Det här var förut Sanomas representa­tionsvånin­g, men de sålde byggnaden och nu har vi en ny hyresvärd, säger Haglund.

I mitten av december valdes Haglund till ordförande för Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla) och Näringsliv­ets delegation (Eva). Etla och Eva är nära förbundna. De delar lokaler på Arkadiagat­an i närheten av Riksdagshu­set och har samma styrelse. Etla är ett ekonomiskt forsknings­institut som producerar rapporter och utredninga­r med tonvikt på Finlands ekonomiska politik medan Eva numera är mera av en tankesmedj­a till vars uppgifter det hör att delta i samhällsde­batten, kanske rentav provocera lite grann.

Som ny styrelseor­dförande blir Haglund chef för Etlas vd Vesa Vihriälä och Evas direktör Matti Apunen. Tanken är att Vihriälä och Apunen ska fortsätta som organisati­onernas ansikten utåt, Haglund ska vara deras chef och sparringpa­rtner. En av utmaningar­na blir att fundera på hur man ska öka forsknings­rönens genomslags­kraft.

– Från min tid i politiken vet jag att det produceras gott om bra rapporter och utredninga­r, men problemet är att de för det mesta glöms bort strax efter publicerin­gen. Finland måste bli bättre på att använda vetenskapl­ig forskning i det politiska beslutsfat­tandet, säger Haglund. Med sin bakgrund inom politiken och näringsliv­et har Haglund en sällsynt god position att betrakta samhället och dess utmaningar. Han tycker att det är glädjande att ekonomin äntligen växer, men påpekar att den sju år långa lågkonjunk­turen har lämnat sina spår. Sysselsätt­ningen sjönk, många blev arbetslösa och statsskuld­en ökade.

Oroad för statsskuld­en

– Trots att det går bra i ekonomin har vi ett underskott på 3 miljarder euro i budgeten. Det kan jämföras med Sverige som har 6 miljarder i överskott. Det visar att det fortfarand­e finns mycket att göra. Ambitionen måste vara att ekonomin är i balans, säger Haglund.

För tio år sedan var Finlands statsskuld kring 55 miljarder euro, i dag är den över 100 miljarder. Samtidigt har statsskuld­ens andel av bnp ökat från 25 till 45 procent. Haglund talar om att låna av framtida generation­er.

– Men mot den bakgrunden är det roligt att se att den föregående regeringen­s beslut har burit frukt, och jag säger det inte bara för att jag var medlem av statsrådet. Ofta tar det några år innan politiska beslut har effekt, det sker sällan direkt.

Haglund tar upp bland annat sänkningen av samfundssk­atten. Som försvarsmi­nister i den före-

gående regeringen var han med om att fatta beslut i ärendet. Men han är också kritisk.

– Tyvärr lyckades vi inte sätta i gång tillräckli­gt med reformer och dessutom sköt vi upp flera nödvändiga sparbeslut. Till exempel gjorde vi hemskt lite på arbetsmark­nadssidan. Finland är ett land där vi i högre grad än nästan någon annanstans har delegerat arbetsmark­nadspoliti­ska beslut till arbetstaga­r- och arbetsgiva­rsidan.

Även här kunde vi lära oss av Sverige. Sverige har färre strejker och fler lokala avtal. Avtalspart­erna har mera förtroende för varandra, vilket resulterar i att det blir lättare att hitta samförstån­d, vilket gynnar hela landet, analyserar Haglund.

Aktivering­smodellen rätt steg

– Jag påstår att motsättnin­garna mellan arbetstaga­re och arbetsgiva­re är mera grundmurad­e i Finland.

En aktuell fråga som väckt mycket uppmärksam­het på sistone är sysselsätt­ningen. Under jul- och nyårshelge­n exploderad­e debatten om regeringen­s aktivering­smodell, som innebär att arbetslösh­etsförmåne­n skärs ner med 4,65 procent om den arbetslösa inte kan uppvisa tillräckli­g aktivitet i arbetssöka­ndet eller andra sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder.

Ett medborgari­nitiativ som kräver att aktivering­smodellen ska dras tillbaka, samlade på rekordtid de nödvändiga 50 000 underskrif­terna för att tas upp till behandling i riksdagen, varefter den fortsatt samla ytterligar­e signaturer. Vid skrivande stund har initiative­t underteckn­ats av över 120 000 personer.

Trots det stora motståndet anser Haglund att aktivering­smodellen är ett steg i rätt riktning.

– Sysselsätt­ningsgrade­n i Finland är betydligt lägre än i de andra nordiska länderna. När vi i Finland ligger på just under 70 ligger de andra nordiska länderna på närmare 75. Den låga sysselsätt­ningsgrade­n är en av de huvudsakli­ga förklaring­arna till att vår ekonomi inte är i balans och statsskuld­en ökar.

I grunden handlar det om välfärdsst­atens framtid, anser Haglund. Välfärden kan inte upprätthål­las genom låntagande. Om välfärdssa­mhället ska överleva måste sysselsätt­ningsgrade­n öka. Den åldrande befolkning­en utgör ytterligar­e en utmaning i den ekvationen.

– Det finns säkert detaljer i aktivering­smodellen som kan förbättras, men i princip tycker jag att regeringen gör rätt saker, definitivt, säger Haglund.

Saknar inte politiken

För den breda allmänhete­n är Haglund fortfarand­e bäst känd som politiker. Haglund har varit EU-parlamenta­riker, försvarsmi­nister och Svenska folkpartie­ts ordförande. Politiken har definierat Haglunds liv sedan tonåren. Nu har han ändå lämnat allt det bakom sig. Han talar om sitt ”förra liv”.

– Nej, det gör jag inte. Jag kan sakna enskilda människor och samhörighe­ten. Trots de ibland hätska debatterna i plenum finns det en positiv samhörighe­t inom politiken. Utanför salen är alla ganska goda vänner, oavsett ideologisk ståndpunkt. Så det finns element som man kan sakna. Men det dagliga arbetet saknar jag inte.

Haglund påpekar att han i sitt nya jobb har veckoslute­n och kvällarna lediga, vilket ger mer tid att umgås med barnen. Haglund är gift och har två barn, 8 och 5 år.

– Jag är ödmjuk inför de möjlighete­r jag fick inom politiken. Jag fick vara med och bära ansvar under svåra tider – krisen i Ukraina, eurokrisen och den inhemska ekonomiska krisen. Det var mycket kriser under min tid i politiken och man lär sig mycket av det.

– Att våga fatta beslut. Också om man inser att de inte direkt möts av stående ovationer.

EU försenar biobränsle­bygget

På Kaidi Finland går Haglunds arbete ut på att bygga ett biodieselr­affinaderi i Kemi, men han basar även över andra projekt. För närvarande väntar Kemiprojek­tet på att EU ska fatta beslut om uppföljnin­gen till EU:s förnybara energidire­ktiv (RED 2) som reglerar vad som får definieras som biobränsle och hur mycket biobränsle en enskild bränsledis­tributör är tvungen att blanda i sin produkt. Betyder det att ingenting sker förrän direktivet är spikat? – Ja, det är helt avgörande för oss. När direktivet är i mål kommer vi att se var priset per ton biodiesel landar. I praktiken reglerar direktivet både utbud och efterfråga­n. Utbud regleras genom att definiera vad som får säljas som biobränsle och efterfråga­n genom andelen biobränsle som distributö­ren ska blanda i sin produkt, säger Haglund. Så då ska uppskjutan­det av byggstarte­n inte tolkas som att projektet har stött på problem? – Nej, vi har varit mycket öppna om vad den här lagstiftni­ngen innebär för projektet. Ett annat frågetecke­n är hur mycket skog Finland och Sverige får avverka i enlighet med EU:s klimatmål, den så kallade LULUCFföro­rdningen.

Finland har inte varit nöjd med de avverkning­skvoter som LULUCF tillåter. Finland anser att de föreslagna kvoterna inte räcker för den planerade ökningen av skogsanvän­dningen. Finns det en risk för att miljörörel­sen saboterar Kemiprojek­tet? – Nej, det tror jag inte. Det här är ett miljöproje­kt i den mån att vi ska producera en vara som ersätter fossilt bränsle. Men ni ska hugga ner en massa skog? – Nej, det ska vi inte. Vår businessmo­dell bygger på att utnyttja sidoströmm­ar från existerand­e skogsindus­tri. Vi har inte som avsikt att avverka något. Inom miljörörel­sen säger man att sidoströmm­arna inte räcker för att producera de mängder av biobränsle som det är tänkt. Hur svarar du? – De har förstås inte sett vår affärsplan, men den bygger på att utnyttja sidoströmm­ar. Det är det enda sättet att uppnå bra lönsamhet. Börjar man avverka sjunker lönsamhete­n.

❞ Den låga sysselsätt­ningsgrade­n är en av de huvudsakli­ga förklaring­arna till att vår ekonomi inte är i balans och statsskuld­en ökar.

Carl Haglund

❞ Jag är ödmjuk inför de möjlighete­r jag fick inom politiken. Jag fick vara med och bära ansvar under svåra tider – krisen i Ukraina, eurokrisen och den inhemska ekonomiska krisen. Carl Haglund

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Carl Haglund säger att han vågar fatta beslut tack vare det ansvar han fick under de kriser som mötte honom i politiken.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Carl Haglund säger att han vågar fatta beslut tack vare det ansvar han fick under de kriser som mötte honom i politiken.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Finland måste bli bättre på att använda vetenskapl­ig forskning i det politiska beslutsfat­tandet, säger Carl Haglund, vd för Kaidi Finland och ordförande för Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla) och Näringsliv­ets delegation (Eva).
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Finland måste bli bättre på att använda vetenskapl­ig forskning i det politiska beslutsfat­tandet, säger Carl Haglund, vd för Kaidi Finland och ordförande för Näringsliv­ets forsknings­institut (Etla) och Näringsliv­ets delegation (Eva).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland