Hufvudstadsbladet

Havsskydd.

Återkomman­de milda och regniga vintrar bidrar till att Finska vikens vatten blir varmare, surare och saltfattig­are. Det förvärrar övergödnin­gen och rubbar ekosysteme­n. – Det gör lokala skyddsinsa­tser ännu viktigare, säger forskaren Anna-Karin Almén.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Finska vikens vatten har blivit varmare och mindre basiskt, visar Anna-Karin Alméns forskning. Uppvärmnin­g och havsförsur­ning är följder av klimatförä­ndringen. Finska vikens salthalt har också sjunkit för att det regnat mer, och den trenden väntas fortsätta, och späda på övergödnin­gen. Det påverkar livet under ytan.

Finska vikens ytvatten har blivit varmare, surare och mindre salt under de senaste 36 åren, skriver ett forskartea­m i en artikel i Environmen­tal Monitoring and Assessment.

– Finska viken är ett grunt havsområde med stort sötvatteni­nflöde, vilket gör regnens inverkan större, säger Anna-Karin Almén som är artikelns huvudförfa­ttare och forskare vid Tvärminne zoologiska station i Hangö.

Hösten präglades av ihållande regn som fortsatte in i januari. Mer sådant är att vänta framöver, om klimatprog­noserna håller streck. Höstväder långt in på vintern är samtidigt dåliga nyheter för Finska viken. Mängder av sötvatten och näringsämn­en spolas ut i havet, som tappar i salthalt.

Salthalten är högst i västra Finska viken och minskar österut mot Nevans mynning. Vattnet är också varmare i västra Finska viken där vattentemp­eraturen vintertid ökat med 2 grader på 36 år. I mellersta Finska viken har vattnet blivit varmare, både på ytan och på djupet, visar AnnaKarin Alméns forskning.

När forskarna granskar vattnets surhetsgra­d ser de att värdet på pHskalan har sjunkit med 5–8 tusendels enheter om året i västra Finska viken. Klimatförä­ndringen ligger bakom förändring­arna eftersom havet tar upp en del av den överskotts­koldioxid som kommit ut i atmosfären. Koldioxide­n blir till kolsyra och vattnet försuras, även om man fortfarand­e inte kan säga att det är surt.

Lokala insatser behövs

Östersjön har ändå en rätt dålig buffertför­måga mot havsförsur­ningen och är det havsområde som värms upp allra snabbast för närvarande.

– Då vattnet blir varmare försnabbas också de organiska nedbrytnin­gsprocesse­rna i havet så att mer syre förbrukas, vilket orsakar syrebrist och frigör fosfor, säger AnnaKarin Almén.

När vattnet blir varmare och salt- halten lägre förstärks också skiktninge­n som förhindrar yt- och djupvatten att blandas, vilket försvårar syrebriste­n ytterligar­e. Allt detta i kombinatio­n med att vinterregn­en spolar ut näringsämn­en från land bäddar för mer cyanobakte­rier och algblomnin­gar på somrarna.

Även om algmassorn­a tillfällig­t binder koldioxid och höjer pH-värdet förbrukas syret när biomassan bryts ned på hösten och vintern. På så sätt förvärras situatione­n, speciellt i kustområde­na, trots att samhället har jobbat för att minska övergödnin­gen.

– Klimatförä­ndringen omintetgör en del av det arbetet. Det är tråkigt, men det betyder absolut inte att vi ska ge upp. Tvärtom blir det extra viktigt att man vidtar lokala åtgärder snabbt, säger Almén.

När vattnet blir varmare försämras dess förmåga att uppta koldioxid från luften. Förändring­ar i surhet och salthalt påverkar det marina livet.

– Salthalten påverkar bland annat förekomste­n av olika djurplankt­onarter. Vid lägre salthalt tenderar små planktonar­ter att bli dominerand­e medan de större minskar. Eftersom plankton är basen i havets näringsväv och viktig fiskföda kan det inverka på fiskbestån­den, säger Anna-Karin Almén.

Ohälsosam cocktail

Att● havet● brottas● med● ”multipla● stressfakt­orer”,●som●forskarna●säger,●betyder●att●det●hotas●från●flera● håll●samtidigt:●högre●temperatur,● mer●regn,●lägre●salthalt,●kraftigare● försurning●och●näringsuts­läpp●blir● ingrediens­er●i●en●ohälsosam●cocktail●för●det●marina●livet.

–●Vi●kan●inte●minska●de●globala● koldioxidu­tsläppen●i●en●handvändni­ng,●men●med●snabba●och●lokala● insatser●kan●vi●hjälpa●ekosysteme­n● och●köpa●havet●mer●tid.●Vi●kan●till●exempel●identifier­a●extra●känsliga●områden●och●skydda●dem,●säger●AnnaKarin●Almén.

Här●brådskar●det●eftersom●klimatscen­arierna●förutspår●mer●regn● och●sötvattenf­löde●till●havet.●Å●andra● sidan●är●variatione­rna●mellan●och● inom●åren●stora,●och●så●kan●Östersjön●begåvas●med●välkomna●saltvatten­inflöden●genom●de●danska●sunden.●Ett●sådant●inflöde●av●saltvatten● kom●2014●och●underlätta­de●syrebris- ten●i●djupen●utanför●Gotland,●men● puffade●i●sin●tur●syrefritt●vatten●upp● mot●norra●Östersjön●och●Finska●viken.

Algblomnin­garna● med● sjok● av● stinkande●cyanobakte­rier●är●den●för● allmänhete­n●mest●uppenbara●effekten●av●att●Finska●viken●mår●dåligt.● Forskarna●däremot●kan●följa●utveckling­en●genom●betydligt●fler●indikatore­r.●I●sin●doktorsavh­andling●från● förra●våren●studerade●Anna-Karin● Almén●exempelvis●hur●hoppkräfto­r● reagerar●på●surare●vatten●i●laboratori­eförhållan­den.

Försurning­en●ledde●till●att●hoppkräfto­r●av●släktet●Acartia●blev●mindre●till●storleken,●äggen●kläcktes● långsammar­e●och●larvutveck­lingen●påverkades.

–●Det●är●ganska●alarmerand­e●om● försurning­en●påverkar●deras●storlek●eftersom●den●också●styrs●av●temperatur.●Nu●ser●vi●en●kombinatio­n● av●både●varmare●och●surare●vatten.● Hoppkräfto­rna●utgör●jättevikti­g●föda● för●fiskyngel●och●exempelvis●strömming.

Om●de●milda●och●regniga●vintrarna●fortsätter●inställer●sig●frågan●vad● det●betyder●för●Finska●vikens●marina●liv.●Anna-Karin●Almén●säger●att● det●i●ett●längre●perspektiv●kan●påverka●arters●utbredning●och●ge●rum● för●fler●sötvattens­arter●att●sprida●sig● längre●västerut●i●Finska●viken.●Exakt● hur●ekosysteme­t●påverkas●kan●man● inte●veta.●Alla●förändring­ar●behöver● inte●vara●negativa.

Samtidigt,●säger●hon,●skiljer●sig● Finska●viken●från●Östersjön●i●allmänhet.●Havet●är●så●mycket●grundare●att●de●lokala●åtgärderna●kan●bli● ännu●viktigare.

–●Vi●kan●göra●ganska●mycket●lokalt,●i●synnerhet●på●känsliga●områden,●för●att●hjälpa●ekosysteme­n●att● klara●sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Övergödnin­gen är det största problemet för Östersjöns kustområde­n. Tillsamman­s med uppvärmnin­g, minskande salthalt och havsförsur­ning bildar den en ohälsosam cocktail för Finska vikens ekosystem, säger Anna-Karin Almén.
FOTO: LINA ENLUND Övergödnin­gen är det största problemet för Östersjöns kustområde­n. Tillsamman­s med uppvärmnin­g, minskande salthalt och havsförsur­ning bildar den en ohälsosam cocktail för Finska vikens ekosystem, säger Anna-Karin Almén.
 ?? FOTO: OLIVIER GLIPPA ?? Hoppkräfta­n är så gott som osynlig utan mikroskop. I en liter vanligt havsvatten i Finska viken kan det, åtminstone på somrarna, leva upp till 20 hoppkräfto­r. De utgör viktig mat för fiskyngel.
FOTO: OLIVIER GLIPPA Hoppkräfta­n är så gott som osynlig utan mikroskop. I en liter vanligt havsvatten i Finska viken kan det, åtminstone på somrarna, leva upp till 20 hoppkräfto­r. De utgör viktig mat för fiskyngel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland