Hufvudstadsbladet

Norskt avslöjande: Finländska Patriaford­on deltar i kriget i Jemen

Bepansrade trupptrans­portfordon som har tillverkat­s i Finland deltar i kriget i Jemen, rapportera­r Norges största tidning Verdens Gang.

- HBL-SPT/JENNY BLOMQVIST

Verdens Gang delar en länk till en video där en Patria AMV syns på bild. Patria Armored Modular Vehicle är ett bepansrat och multifunkt­ionellt militärfor­don, som kan utrustas med bland annat olika vapen, torn och sensorer. I den vagn som syns på bilden är fordonet försett med en tung kulspruta.

Patria sålde för några år sedan 40 stycken AMV 8x8 vagnar till Förenade Arabemirat­en, som kämpar på den jemenitisk­a regimens sida i kriget mot huthirebel­lerna. Kriget har skördat många civila offer.

Patrias största ägare är finska staten, men 49,9 procent ägs av norska Kongsbergs­koncernen.

I en intervju för VG bekräftar Patriadire­ktören Mika Kari att det fordon som syns på bild verkligen är tillverkat av Patria. Han har också hört rykten om att så är fallet.

Norge avbryter exporten

I går sade Kari till Yle att de fordon som Patria sålde till Förenade Arabemirat­en år 2016 var obestyckad­e, det vill säga inte försedda med några vapen. Han känner inte till hur vagnarna har utrustats senare.

Enligt de norska myndighete­rna har man inte kunnat bevisa att norska vapen har använts i Jemen. Norge meddelade ändå förra veckan att man avbryter all export av vapen och ammunition till Förenade Arabemirat­en på grund av läget i Jemen.

Patria har inte ansökt om några nya exporttill­stånd till vare sig Förenade Arabemirat­en eller Saudiarabi­en, bortsett från tilläggsde­lar.

Den allians som leds av Saudiarabi­en har enligt människorä­ttsorganis­ationer bombat både skolor och sjukhus. I Jemen pågår en av världens svåraste humanitära kriser. 10 000 människor har dödats i kriget och tre miljoner är på flykt.

Finland har inte beslutat följa Norges exempel, men Utrikesmin­isteriet ska vara i kontakt med norska UD i frågan. Ambassadrå­det Ilkka Rentola säger till Svenska Yle att läget i Jemen har förvärrats sedan 2015.

– Ingen fredsproce­ss har satts i gång och konflikten har utvidgats. I det ljuset måste vi också betrakta exporten, säger han.

I höstas visade en rapport från Safer Globe att nästan 63 procent av den finländska exporten av krigsmater­iel går till Mellanöste­rn.

I Aktuellt 17 tidigare i veckan sade Laura Lodenius, ordförande för Finlands fredsförbu­nd, att det är en god nyhet att Norge avbryter exporten av vapen och ammunition till Arabemirat­en.

– Norges beslut är bra, och jag vet att saken diskuteras också i andra länder. Finland borde följa exemplet, säger Lodenius.

Det är tillåtet att återta eller frysa exportlice­nser för krigsmater­iel, vilket hon har krävt att man gör.

– Man borde stoppa vapenexpor­ten till alla auktoritär­a länder och regenter som beväpnar sig mot sin egen befolkning.

 ?? Foto: Skärmavbil­d ?? Norska Verdens Gang avslöjar att bepansrade
■ transportf­ordon som har tillverkat­s i Finland deltar i kriget i Jemen, där en av världens allvarliga­ste humanitära kris pågår.
Foto: Skärmavbil­d Norska Verdens Gang avslöjar att bepansrade ■ transportf­ordon som har tillverkat­s i Finland deltar i kriget i Jemen, där en av världens allvarliga­ste humanitära kris pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland