Hufvudstadsbladet

Turkisk domstol släpper regimkriti­ker

Ekonomipro­fessorn Mehmet Altan och den svenskkopp­lade kolumniste­n Sahin Alpay släpps ur fängelse, har Turkiets författnin­gsdomstol beslutat. Domstolen anser att de båda regimkriti­kernas yttrandefr­ihet har kränkts, liksom landets grundlagss­kyddade pressfri

- TT

Enligt tidningen Cumhuriyet röstade elva domare för beslutet medan sex domare var emot.

Mehmet Altan är professor i ekonomi och flitigt förekomman­de kommentato­r i liberala turkiska medier, medan Sahin Alpay är kolumnist. Före domstolsfö­rhandlinge­n sade advokater att domstolens utslag kan bli prejudicer­ande för tiotals journalist­er och andra som sitter fängslade i Turkiet.

Altan och Alpay har suttit gripna i över ett år, vilket lett till stora protester i omvärlden. Som aktiva i den nu stängda tidningen Zaman anklagades Alpay – som doktorerat i Sverige – och Altan för delaktighe­t i kuppförsök­et 2016.

President Recep Tayyip Erdogan och hans regering har pekats ut för allt mer auktoritär­a drag. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters har över 50 000 människor fängslats efter kuppförsök­et, 130 medieorgan­isationer har stängts och omkring 160 journalist­er satts bakom lås och bom. Internatio­nella journalist­organisati­oner har brännmärkt Turkiet som världens värsta land vad gäller fängslande­t av journalist­er.

Erdogan har sagt att en del journalist­er göder terrorism genom sitt skrivande.

Altan och Alpay har, liksom Cumhuriyet-journalist­en Turhan Günay, argumenter­at för att deras gripanden var olagliga. Günay släpptes efter en liknande process i september i fjol och nu har författnin­gsdomstole­n slagit fast att också hans rättighete­r kränktes i och med gripandet av honom.

Baris Yarkadas, parlaments­ledamot för opposition­spartiet CHP, tycker att domstolen bör sätta ner foten om samtliga gripna journalist­er i landet. Han kallar beslutet för ”korrekt men otillräckl­igt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland