Hufvudstadsbladet

Här är cannabis tillåtet

Farligt, inte jättefarli­gt eller till och med hälsosamt? Det snackas allt mer om cannabis och i Danmark är det nu fritt fram att odla växten för medicinskt bruk. På andra håll i världen är det till och med tillåtet att röka marijuana.

-

●●I majoritete­n av världens länder är cannabis fortfarand­e förbjudet – bland dem inte minst Sverige och Finland. ●●Uruguay däremot har legalisera­t odling, försäljnin­g och rökning av marijuana. ●●I USA är drogen förbjuden på federal nivå. Men ungefär hälften av delstatern­a har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tilllåtet eller på väg att bli det: Alaska, Colorado, Kalifornie­n, Maine, Massachuse­tts, Nevada, Oregon och Washington. Och ett antal andra, däribland, Florida, godkänner medicinskt bruk. I enbart sex delstater är användning helt förbjuden. ●●I Kalifornie­n lanseras världens största reglerade kommersiel­la marknad för cannabispr­odukter. Tiotals butiker i delstaten har fått licens för att lagligt sälja drogen, sedan det efter årsskiftet blivit tillåtet. ●●Även Argentina har anslutit sig till trenden i Amerika att tillåta marijuana under vissa omständigh­eter. ●●Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmels­er som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapl­iga sammanhang. ●●I Kanada är den lagliga marknaden väletabler­ad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas 2001. Cannabisko­nsumtion i rekreation­ssyfte väntas bli lagligt senare i år. ●●2001 avkriminal­iserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger. ●●I Nederlände­rna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal. ●●Danmark börjar tillåta odling av cannabis, för utskrivnin­g till medicinskt bruk och under en försöksper­iod, från och med nu. ●●2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Källor: UNODC, New York Times, Reuters

 ?? FOTO: TT/JOHAN NILSSON ?? Lars Thomassen, vd för Danish Cannabis, bland paprikapla­ntorna som just nu flyttas för att ge plats för ett medicintek­niskt laboratori­um där medicinsk cannabis ska framställa­s.
FOTO: TT/JOHAN NILSSON Lars Thomassen, vd för Danish Cannabis, bland paprikapla­ntorna som just nu flyttas för att ge plats för ett medicintek­niskt laboratori­um där medicinsk cannabis ska framställa­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland