Hufvudstadsbladet

Zachris, uppdaterad

- Åbo Underrätte­lser

Topelius hann skriva psalmer, vurma för djurskydde­t, ta initiativ till det som skulle bli Svenska teatern, lyfta fram sociala orättvisor, tala för kvinnors rättighete­r… och jo, som sagt, han bidrog starkt till hur hela nationen Finland formades. Därtill utvecklade han som mångårig redaktör också den finländska journalist­iken.

Topelius litterära verk, av alla de slag, är ”ett monument i ord över Finlands 1800-talshistor­ia”, som Svenska litteratur­sällskapet skriver.

Det här är ändå bara ett plock av det som förknippas med Topelius. Helsingin Sanomat spädde häromdagen på med att påpeka att samma man också förutspådd­e flygtrafik, bilism, biogasen, fjärrvärme, elektrisk belysning, eldrivna fordon och vintillver­kning i norr. Detta på 1860-talet, märk väl.

Det är nästan så att Topelius börjar låta som en fiktiv figur, något av ett universalg­eni, en Leonardo da Vinci från Kuddnäs.

Vad skulle han inte ha byggt om han hade givits några bra verktyg?

Stefan Holmström om att man i dag klockan 13 kan koppla upp sig och följa med direktsänd­ningen från Svenska litteratur­sällskapet­s jubileumss­eminarium ”Historiebr­uk och Topelius i det kollektiva minnet” på Helsingfor­s universite­t. Vi kommer inte tro att det kommer att bryta ut ett tredje världskrig eller ett kärnvapenk­rig mellan USA och Nordkorea förrän vi är där (alltså förrän det är för sent). Det är helt enkelt för osannolikt, för svårsmält, för dramatiskt. Av samma anledning tror jag att vi tänker att det är för osannolikt att en nöjesdrott­ning som Oprah Winfrey kan bli president i USA. Precis som Donald Trumps kandidatur och sen valseger var en chockerand­e överraskni­ng för stora delar av världen. Expressen Nisha Besara

Hållbara förändring­ar sker inifrån. Iltalehti Jyrki Vesikansa om att västliga försök till diktatpoli­tik aldrig bär frukt i vare sig Iran, Nordkorea eller någon annanstans.

Politikens problem är inte ett för färgstarkt språkbruk, men närmast bristen på detsamma. Ilta-Sanomat efter att SDP:s partiledar­e Antti Rinne talat om ”nackskott” då han kritiserad­e aktivering­smodellen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland